logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałające fotokomórki w Nice MC424L R10: błędy w podłączeniu czy uszkodzenie?

theszymczok 19 Gru 2020 23:08 1749 6
REKLAMA
  • #1 19125472
    theszymczok
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Mam problem z fotokomórkami po podłączeniu nie działają mi fotokomórki

Niedziałające fotokomórki w Nice MC424L R10: błędy w podłączeniu czy uszkodzenie?

podłączenie :
    -zacisk 1-2 kogut (lampa ostrzegawcza)
    - zacisk 3-4 nic
    -zacisk 5 - nic
    -zacisk 6 - zaciski nr 2 z czujnika tx i rx
    -zacisk 7-zaciski nr1 z czujnikaa tx i rx
    -zacisk 8- zacisk nr 4 z czujnika rx i sterowanie otwarciem z domofonu
    -zacisk 9- nic
    -zacisk 10- zacisk nr 5 z czujnika rx
    -zacisk 11 -nic
    -zacisk 12- sterowanie otwarciem bramy z domofonu
    zacisk 13 -nic
    Mostki pomiedzy : z 8na9z9na10z10na11 czyli zmostkowane razem 8,9,10,11

wygląda to tak: ( mam 1 pare foto komórek)
    - mogę otwierac i zamykac bramę z domofonu
    - mogę otwierac i zamykac bramę z pilota
    - przy otwieraniu bramy gdy zasłaniam czujkę nie ma zadnej reakcji brama nadal sie otwiera
    -przy zamykaniu gdy zasłonię czujke brama nadal sie zamyka

nie wiem gdzie popełniłem błąd. Może wybrałem zły sposób połączenia ? (są 4 schematy)
    może w opcjach które sie programuje trzeba cos włączyć o czym nie wiem?
    i jeszcze jedna myśl która teraz mi wpadła do głowy, czy przypadkiem nie trzeba usunąć mostka z zacisku nr 10? czyli zostało by zmostkowane 8,9,11 razem ?
    proszę o pomoc jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19125802
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Cytat:
    czy przypadkiem nie trzeba usunąć mostka z zacisku nr 10? czyli zostało by zmostkowane 8,9,11

Trzeba.
    Ma zostać mostek 8-9-11
    Cytat:
    przy otwieraniu bramy gdy zasłaniam czujkę nie ma zadnej reakcji brama nadal sie otwiera
    .
    Fotki podpięte do złącza Photo (jak już zadziałają) będą reagować TYLKO na zamykaniu (odwracać ruch). Jeśli chcesz też reakcji na otwieraniu - podepnij fotki do Photo1 (na zamykaniu j/w a na otwieraniu przy zasłonięciu fotek brama stanie, po odsłonięciu dalej będzie się otwierać), albo do AUX przestawionego na Photo2 (reakcja tylko na otwieranie podobnie jak Photo na zamykanie) - zabezpieczenie obszaru przy jadącym skrzydle.
  • REKLAMA
  • #4 19126259
    theszymczok
    Poziom 4  
    @kotbury
    alosza65 napisał:
    wybierasz system a b c d jak ci pasuje mostek z foto likwidujesz a w to miejsce wpinasz nr 4i5 z fotokomórki

Czyli sposób podłączenia a b c d nie ma takiego duzego znaczenia ?
    Jak dobrze zrozumialem usówam mostek z zacisku nr 10 i wpinam tam zacisk nr 5 z foto rx a zacisk nr 4 od foto do zacisku nr 8 i wszystko ma działac tak?
    Napewno nic przy programowaniu nie jest do ustawienia?
  • Pomocny post
    #5 19126504
    kotbury
    Jeśli wcześniej mic nie majdrowałes przy ustawieniach to nie.
    Cytat:
    Czyli sposób podłączenia a b c d nie ma takiego duzego znaczenia ?

Ma znaczenie - w tej chwili wg powyższych porad podpinasz fotki wg rysunku B (najprościej).
  • REKLAMA
  • #6 19126537
    theszymczok
    Poziom 4  
    ok, czyli usuwam mostek z 10 i ma wszystko działac na fabrycznych ustawieniach dzięki za pomoc

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

@kotbury
    posiadam jeszcze nice SMX2R (FLOR) i chciałbym to wpiąć do napędu bramy hormann supramatic p3 i nie wiem zabardzo gdzie to sie wpina pierwszy raz robi coś takiego jesteś wstanie pomóc?
  • Pomocny post
    #7 19127299
    kotbury
    Odbiornik w kształcie myszki?
    Ok, kable odbiornika: czerwony - (+) zasilania, czarny - (-) zasilania, dwa białe - wyjście kan. 1. (dwa fioletowe - wyjście kan. 2)
    Hormann - zacisk 20 - masa, zacisk 5 - (+) zasilania radia, zacisk 21 - sygnał otwarcia, zacisk 22 lub 23 - otwarcie częściowe (wentylacja). Zaciski w Supramaticu 3 powinny być pod wysuwaną zaślepką na lewo od lampy. Ale przydałaby się fotka - modeli starych i nowych pod jedną nazwą było jak psów....
    Czyli najprościej czerwony odbiornika do 5 centrali, czarny odbiornika do 20 centrali, jeden biały odbiornika także do 20 centrali, drugi biały odbiornika do 21 centrali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nie działającymi fotokomórkami w systemie Nice MC424L R10. Po podłączeniu fotokomórek, brama nie reaguje na ich zasłonięcie podczas otwierania i zamykania. W odpowiedziach sugerowane są zmiany w podłączeniu, w tym usunięcie mostka z zacisku nr 10 oraz podłączenie fotokomórek do odpowiednich zacisków, aby uzyskać prawidłowe działanie. Użytkownik pyta również o możliwość podłączenia odbiornika Nice SMX2R do napędu Hormann Supramatic P3, co również zostało omówione w odpowiedziach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA