logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xara Picasso 1.6 2002r Przednie spryskiwacze niedziałają

marcinsolak895 09 Mar 2023 18:54 330 13
REKLAMA
  • #1 20477913
    marcinsolak895
    Poziom 3  
    Nie działają mi przednie spryskiwacze szyby. A lepsze jest to że tylni działa. Samochód Citroen Xara Picasso 1.6 2002r.
  • REKLAMA
  • #3 20478882
    marcinsolak895
    Poziom 3  
    Przepraszam za błąd w pisowni. Ale raczej jest jeden silniczek. Czyli co wymiana pompki. Tak mam rozumieć eliminację problemu. Ale to jest dziwne że tylny działa a przednie nie. I teraz wymieniać czy nie wymieniać.
  • REKLAMA
  • #4 20478888
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    A jak naciskasz do przodu to słyszysz silniczek ? Jeżeli nie to manetka kiepska, jeżeli słyszysz to silniczek, zatkane rurki, zatkane dysze.
    Stawiam na manetkę.
  • #5 20478894
    marcinsolak895
    Poziom 3  
    Słychać silniczek.
  • REKLAMA
  • #7 20478920
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Najszybciej to ściągnąć rurkę gumową z dyszy i zobaczyć czy leje. Bardzo często dysze się zakamieniają.

Dodano po 3 [minuty]:

Najszybciej to ściągnąć rurkę gumową z dyszy i zobaczyć czy leje. Bardzo często dysze się zakamieniają. Jeżeli wężyk pęknięty to pod samochodem musi być plama.
  • #8 20478945
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Może wirnik w pompce się rozleciał i mimo ze pompka działa to nie będzie pompować.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #9 20478976
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @badboy84 przecież tył działa.
    Troszku fizycznej pracy i znajdzie awarię.
  • #10 20478993
    badboy84
    Poziom 43  
    Aleksander_01 napisał:
    @badboy84 przecież tył działa.

No i co z tego, przecież są 2 pompki ... Chyba jak włączasz spryskiwacze to w jednym położeniu manetki działa przód a w drugim tył.
    Wymieniałem kiedyś pompkę spryskiwacza bo dla odmiany mi padła od tylnej wycieraczki. Myślmy a nie klepmy w klawiaturę bez sensu...

Edit
    No dobrze chyba że w tym wynalazku zrobiono taką głupotę jak jedna pompka na przód i tył. Jednak to prawda żeby nie kupować samochodu z choinką na masce :lol:
    Przyznaję się, mój błąd.
  • #11 20479068
    marcinsolak895
    Poziom 3  
    No do klapy bagażnika nie zaglądałem, to nie wiem czy jest druga pompka. Ale przy tej pierwszej są dwa przewody z prawej i lewej strony. Tak myślę że pompka się musiała przytkać, znaczy ta strona która podaje płyn na przód. Ja sciągałem ten krótki przewód no i nic nie leciało.
  • #13 20479283
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    badboy84 napisał:
    Francuzi to jednak lubią komplikować proste rzeczy.

Zdaje się, że kolega nie dotykał zagadnienia i nieco pochopnie ocenia. Jako, że rozwiązanie jest powszechne w samochodach z XXI wieku.
    marcinsolak895 napisał:
    Ale to jest dziwne że tylny działa a przednie nie. I teraz wymieniać czy nie wymieniać.

Już temat był wałkowany i to wielokrotnie. Mianowicie jest tam jedna pompka i zawór przesterowujący uzależniający kierunek przepływu od kierunku obrotów pompy. Teoretycznie nierozbieralny, praktycznie przy wytrwałości i umiejętnościach do opanowania. Przyczyną awarii jest zanieczyszczenie tego zworka w wyniku czego nie dokonuje przesterowania. Rozwiązanie to rozebranie i czyszczenie lub wymiana pompki na nową.
  • #14 20479324
    badboy84
    Poziom 43  
    mczapski napisał:
    Jako, że rozwiązanie jest powszechne w samochodach z XXI wieku.

Przepraszam, ja mam wóz drabiniasty któremu ktoś nakleił znaczek toyoty ale za to ma 2 pompki.
    A rozwiązanie było już podane we wklejonym linku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przednimi spryskiwaczami w Citroenie Xara Picasso 1.6 z 2002 roku, które nie działają, podczas gdy tylni działa poprawnie. W dyskusji poruszono kilka potencjalnych przyczyn awarii, w tym możliwość zatykania się dysz, uszkodzenia wężyka, czy problemu z manetką. Użytkownicy sugerują sprawdzenie, czy słychać pracę silniczka spryskiwacza oraz czy nie doszło do uszkodzenia wirnika w pompce. Wskazano również na popularność tego typu usterek w modelach Citroena, co sugeruje, że może być konieczne czyszczenie lub wymiana pompki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA