Mam do wymiany taki kondensatorek:
Jedyne co mogę zrobić, to lekko unieść tego flex-a i coś pod niego podłożyć, żeby nie popalić plastiku.
Jak byście do tematu podeszli? Podkleić go jakoś przed lutowaniem?
Co podkleić? Pady kondensatora? Takie rzeczy robi się odpowiednio rozgrzaną lutownicą bez żadnych dodatkowych akrobacji. Jedno co można zalecić to robić to szybko.
jak masz odpowiednią lutownicę z dobrze dobranym grotem i wprawę to nie powinno być problemu.
Oczywiście możesz coś podłożyć jak masz obawy. Trochę pasty i do dzieła
Mistrzem z pewnością nie jestem, ale w życiu coś tam mi się udało polutować. Nawet ładnie i czysto.
Przy SMD komponent spoczywa sobie na sztywnej płytce i działasz, przy THT przewlekasz gnoja przez otworki i działasz od tyłu.
A tutaj:
lutownica - jedna ręka,
kondensator - druga ręka,
cyna - trzecia ręka,
podtrzymywanie flexa - czwarta ręka...
Rozumiem, że tam masz teraz kondensator SMD ? I chcesz go wylutować, a w miejsce jego wlutować THT jak na zdjęciu ?
Jak wylutować SMD to trochę pasty, trochę cyny na lutownicę i tak przyłożyć aby jednocześnie podgrzać dwa końce elementu i zdejmujesz. Przy lutowaniu nowego elementu cynujesz pad i odpowiednio przyciętą już nogę kondensatora też cynujesz z odrobiną kropli cyny. Oczywiście z nakładaną niewielką ilością pasty. Lutujesz tą jedną nogę, dociskając lutujesz drugą, poprawiasz pierwszą i drugą.
Taki kondensator do folii najłatwiej byłoby przylutować transformatorową lutownicą, Dwie ręce wystarczą. W jednej kondensator, wdrugiej lutownica z cyną na grocie. Przez lata w ten sposób lutowałem elementy tej wielkości, jak i dużo mniejsze (smd jak i transoptory szczelinowe, mikrowyłączniki) transformatorówką na taśmach w tachografach szufladowych po wyłamaniu szuflady (wtedy taśma się zrywała). Nowe taśmy były z elementami i bez, ale zawsze dostawałem bez bo były tańsze i firma wiecej zarabiała (klient płacił za naprawę tacho niezależnie od ceny taśmy) więc przed wymianą trzeba było je uzbroić elementami z uszkodzonej taśmy.
Też kombinowałem, żeby zrobić "mikrofalę" na grocie, albo przyheftać go na raty - problemem było to, że kondensator musiał być też wlutowany wymiarowo, żeby po złożeniu fleksa trafił w niewiele większą wnękę. Taka sytuacja.
Ostatecznie połatałem gnoja kawałkami taśmy kaptonowej i spozycjonowałem wykałaczką - może i mało profesjonalnie, ale efekt 10/10!
✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kondensatora THT pod flexem, z naciskiem na techniki lutowania i ochronę plastiku. Użytkownicy sugerują, aby używać odpowiednio rozgrzanej lutownicy i działać szybko, aby uniknąć uszkodzenia elementów. Wskazówki obejmują podkładanie taśmy kaptonowej dla stabilizacji kondensatora oraz użycie pasty lutowniczej i cyny do ułatwienia procesu lutowania. Wspomniano również o technice lutowania transformatorową lutownicą, co ułatwia manipulację małymi elementami. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że udało mu się skutecznie wlutować kondensator, stosując taśmę kaptonową do podtrzymania i precyzyjnego umiejscowienia. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.