logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Lutowanie] Wymiana kondensatora THT pod flexem - Ochrona plastiku i technika lutowania

doomac 11 Mar 2023 15:53 516 8
REKLAMA
  • #1 20481090
    doomac
    Poziom 10  
    Szybkie pytanko do mistrzów lutownicy. :-)

Mam do wymiany taki kondensatorek:
    [Lutowanie] Wymiana kondensatora THT pod flexem - Ochrona plastiku i technika lutowania
    Jedyne co mogę zrobić, to lekko unieść tego flex-a i coś pod niego podłożyć, żeby nie popalić plastiku.
    Jak byście do tematu podeszli? :-)
    Podkleić go jakoś przed lutowaniem?
  • REKLAMA
  • #2 20481189
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9371
    Co podkleić? Pady kondensatora? Takie rzeczy robi się odpowiednio rozgrzaną lutownicą bez żadnych dodatkowych akrobacji. Jedno co można zalecić to robić to szybko.
  • REKLAMA
  • #3 20481221
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    jak masz odpowiednią lutownicę z dobrze dobranym grotem i wprawę to nie powinno być problemu.
    Oczywiście możesz coś podłożyć jak masz obawy. Trochę pasty i do dzieła :)
  • REKLAMA
  • #4 20481243
    doomac
    Poziom 10  
    Mistrzem z pewnością nie jestem, ale w życiu coś tam mi się udało polutować. Nawet ładnie i czysto. :-)

Przy SMD komponent spoczywa sobie na sztywnej płytce i działasz, przy THT przewlekasz gnoja przez otworki i działasz od tyłu.
    A tutaj:
    lutownica - jedna ręka,
    kondensator - druga ręka,
    cyna - trzecia ręka,
    podtrzymywanie flexa - czwarta ręka...

Trochę słabo to widzę...
  • Pomocny post
    #5 20481259
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Rozumiem, że tam masz teraz kondensator SMD ? I chcesz go wylutować, a w miejsce jego wlutować THT jak na zdjęciu ?
    Jak wylutować SMD to trochę pasty, trochę cyny na lutownicę i tak przyłożyć aby jednocześnie podgrzać dwa końce elementu i zdejmujesz. Przy lutowaniu nowego elementu cynujesz pad i odpowiednio przyciętą już nogę kondensatora też cynujesz z odrobiną kropli cyny. Oczywiście z nakładaną niewielką ilością pasty. Lutujesz tą jedną nogę, dociskając lutujesz drugą, poprawiasz pierwszą i drugą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20481299
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Taki kondensator do folii najłatwiej byłoby przylutować transformatorową lutownicą, Dwie ręce wystarczą. W jednej kondensator, wdrugiej lutownica z cyną na grocie. Przez lata w ten sposób lutowałem elementy tej wielkości, jak i dużo mniejsze (smd jak i transoptory szczelinowe, mikrowyłączniki) transformatorówką na taśmach w tachografach szufladowych po wyłamaniu szuflady (wtedy taśma się zrywała). Nowe taśmy były z elementami i bez, ale zawsze dostawałem bez bo były tańsze i firma wiecej zarabiała (klient płacił za naprawę tacho niezależnie od ceny taśmy) więc przed wymianą trzeba było je uzbroić elementami z uszkodzonej taśmy.
  • #7 20493498
    doomac
    Poziom 10  
    Też kombinowałem, żeby zrobić "mikrofalę" na grocie, albo przyheftać go na raty - problemem było to, że kondensator musiał być też wlutowany wymiarowo, żeby po złożeniu fleksa trafił w niewiele większą wnękę. Taka sytuacja.
    Ostatecznie połatałem gnoja kawałkami taśmy kaptonowej i spozycjonowałem wykałaczką - może i mało profesjonalnie, ale efekt 10/10! :-)
  • Pomocny post
    #8 20493616
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    To super że się udało.
  • #9 20493619
    doomac
    Poziom 10  
    Podklejony taśmą kaptonową. :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kondensatora THT pod flexem, z naciskiem na techniki lutowania i ochronę plastiku. Użytkownicy sugerują, aby używać odpowiednio rozgrzanej lutownicy i działać szybko, aby uniknąć uszkodzenia elementów. Wskazówki obejmują podkładanie taśmy kaptonowej dla stabilizacji kondensatora oraz użycie pasty lutowniczej i cyny do ułatwienia procesu lutowania. Wspomniano również o technice lutowania transformatorową lutownicą, co ułatwia manipulację małymi elementami. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że udało mu się skutecznie wlutować kondensator, stosując taśmę kaptonową do podtrzymania i precyzyjnego umiejscowienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA