logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota

soshy 11 Mar 2023 16:22 2157 24
  • #1 20481127
    soshy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie działa sterownik bramy Genius. Spalił się bezpiecznik na dole 800mA. Po wymianie spalił się jeszcze dwa razy. Teraz się nie pali. Po naciśnięciu pilota brama piszczy jak przy programowaniu pilota. Palą się diody SWCL i STOP, DL10 zapala się na sekundę i gaśnie na kilka sekund. Sprawdziłem i poprawiłem przewodu siłowników. Nie działa po odłączeniu jednego siłownika lub po odłączeniu drugiego siłownika. Fotokomórki zapalają się diody przy przesłonięciu i słychać przekaźnik. Drodzy koledzy jeśli ktoś miał taki przypadek i rozwiązał albo po prostu ma pomysł co może być poproszę o pomoc. Maciek
    Załączniki:
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230311115256.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20481744
    soshy
    Poziom 12  
    Po poczytaniu instrukcji i schematów ten dolny bezpiecznik to nie jest 800mA tylko 5A. Biorąc pod uwagę, że jest nos i naprawiłem kabel w siłowniku zaryzykowałem przylutowanie drucika do bezpiecznika, którego nie udało mi się spalić, gdyż napędy nie ruszały. Próbowałem sterownik uczyć nauczyć, lecz po przytrzymaniu przycisku f przez 3 s siłowniki nie zachowują się jak w instrukcji na kolejne kliknięcia pilota. Ruszają dwa skrzydła. Te które otwiera się pierwsze reaguje na pilota a drugie nie zwalnia i nie zatrzymuje się. Mam ustawioną logikę s 30,
    Dodatkowo, przestało padać to się lepiej przyjrzałem. Po kliknięciu pilota zapala się na sekundę dioda OPEN A. Lampka DL 10 pali się cały czas. (Może była wilgoć i wyschło trochę). Podłączyłem kabelek widoczny na fotce z 19 do 12 nie powoduje to, że działa, znaczy się, że nie fotokomórki. Czy dobrze rozumuje?
    Po poczytaniu instrukcji i schematów ten dolny bezpiecznik to nie jest 800mA tylko 5A. Biorąc pod uwagę, że jest niedziela noc i naprawiłem kabel w siłowniku zaryzykowałem przylutowanie drucika do bezpiecznika, którego nie udało mi się spalić, gdyż napędy nie ruszały. Już ruszają. Próbowałem sterownik uczyć, lecz po przytrzymaniu przycisku f przez 3 s siłowniki nie zachowują się jak w instrukcji na kolejne kliknięcia pilota. Ruszają dwa skrzydła. Te które otwiera się pierwsze reaguje na pilota a drugie nie zwalnia i nie zatrzymuje się. Mam ustawioną logikę s 30,[/quote]
  • Pomocny post
    #3 20482024
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3596
    Chaos widzę w tym opowiadaniu.
    Czyli podsumowując - przepalał się bezpiecznik 5A, zdrutowałeś go, coś tam zrobiłeś z przewodami siłowników i przestał się przepalać? Nawet do prób wstawiłbym dalej 5A bo na "gwoździu" naprawdę w końcu coś konkretnie skopcisz.
    Zachowanie z pierwszego postu (piszczący odbiornik i nieregularnie zapalająca się LD10) wskazywało, że coś zjada b. dużo prądu.
    Dla prób odłącz zasilanie fotek z zacisku 17 i muszą być mostki 12-19 i 13-19.
    Coś jest nie tak z mostkiem 13-19 albo z samym wejściem 13 (FSWOP) bo na zdjęciu nie świeci się LEDa FSWOP, a powinna - i przy normalnej pracy brama nie ruszy na otwarcie.
    Zdemontuj płytkę centrali, zsuń ze szpilek zielone oprawki zacisków i DOKŁADNIE obejrzyj płytkę z obu stron pod kątem przypaleń, zamoknięć i zwarć.

PS. Dla uruchomienia programowania czasów brama musi być ZAMKNIĘTA czyli LD10 nie może się świecić.
    I być może uruchamiasz programowanie proste - wtedy oba skrzydła jadą razem. Dla uruchomienia programowania zaawansowanego przycisk trzymasz nie dokładnie 3 sek. a do tej pory, aż ruszy skrzydło 1 (może to być dłużej niż 3 sek).
  • #4 20482477
    soshy
    Poziom 12  
    Dziękuję za dużo konkretów i za wyrozumiałość, rzeczywiście chaos w mojej relacji. Dam znać jak poszło.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

>>20482024
    1. Zrobiłem próby w stanie jak powiedział kolega Kotbury. Obecnie Dl10 w stanie zamkniętym nie świeciła. Przy zmostkowanym styku 12-19 i 13-19 oraz odłączonym zasilaniu fotokomórek na 17. Bez zmian.
    2. Zgodnie z podpowiedzią wyjąłem płytkę i oczom my ukazało się co poniżej i po wymyciu płytki. trzy prawe zeskwarzone luty odpowiadają trzem górnym nóżkom lewego układu. Centralka jest na gwarancji, ale to chyba nie obejmuje jej.
    Chyba należałoby poprawić luty?
    Załączniki:
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312161347.jpg (645 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312161203.jpg (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312151926.jpg (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20483013
    soshy
    Poziom 12  
    >>20482024
    1. Zrobiłem próby w stanie jak powiedział kolega Kotbury. Obecnie Dl10 w stanie zamkniętym nie świeciła. Przy zmostkowanym styku 12-19 i 13-19 oraz odłączonym zasilaniu fotokomórek na 17. Bez zmian.
    2. Zgodnie z podpowiedzią wyjąłem płytkę i oczom my ukazało się co poniżej i po wymyciu płytki. trzy prawe zeskwarzone luty odpowiadają trzem górnym nóżkom lewego układu. Centralka jest na gwarancji, ale to chyba nie obejmuje jej.
    Chyba należałoby poprawić luty na początek?
  • #6 20483097
    kotbury
    Biedny ślimak. Ale jak tam wlazł - ten gatunek umie teleportować czy dławików nie chciało się uszczelnić?
    Po wyczyszczeniu dalej bez zmian? Tzn co się teraz ogólnie z centralą dzieje, jaki jest stan LEDów itp?
    Możesz poprawić luty, ale główne połączenia nóżek układu OC2 są po stronie elementów i nie są uszkodzone, więc wiele to nie wniesie.
    Gorzej, że na nóżce 4 drugiego układu (OC1) jest w trakcie działania siłowników 230V - i to 230V poszło po całej ścieżce ślimaka więc ewentualna naprawa będzie podchodziła pod dobrego elektronika bo jedna bozia wie gdzie to 230V doszło...
    Sugerowałbym wymianę OC1, OC2 i OC3 (chociaż skoro siłowniki działają, to OC1 i OC2 mogą być sprawne).
    Gwarancja na 99% ślimaków nie obejmuje.
  • #7 20483225
    soshy
    Poziom 12  
    No tak nie chciało się uszczelnić. Fachowiec zrobił i nie zaglądałem. W sumie nie miałem motywacji, bo dopiero dziś się nauczyłem jakie są tego skutki.
    FSWOP nie święci po zmostkowaniu 12-19. 13-19 zmostkowane cały czas i op odłączeniu fotokomórek z 17stki. Poprawię luty i zrobię próbę. Poszukam w Internecie schematu płytki, żeby zobaczyć co jest potrzebne, żeby świeciła się FSWOP. W sensie co ją zapala - a to jak mówisz jest warunek pracy układu.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

>>20483097
    ... zdaje się, że lepszą robotę widujecie, tyle udało mi się uzyskać. Nie licząc lutowania kabli w samochodzie itp. to ostatnio w technikum na kółku krótkofalarskim poważne lutowanie było. Nie szukałem schematu, to chyba za poważna sprawa, żeby ogarnąć. Zastanawiam się co można by zrobić z wejściem 13 (FSWOP), o którym wspomniałeś Kotbury. Zobaczymy czy luty coś zmieniły.

PS. Jeszcze sąsiedzi nie patrzą na mnie dziwnie, że po nocach z latarką czołową przy bramie się kręcę. W sumie, to też ich brama :)
    Załączniki:
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312195505.jpg (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312200029.jpg (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20483504
    soshy
    Poziom 12  
    >>20483097
    Dołączam aktualny stan - przy otwartej bramie. DL10 się lekko żarzy, teraz nie jestem pewien, po resecie i zamkniętej bramie chyba w ogóle nie świeci. Nie świeci FSWOP na co zwrócił uwagę Kotbury. Jeszcze oddam się lekturze, jak nic nie znajdę to kupię nową płytę.
    Jeszcze jedna informacja ślimak mógł tam wejść dawno, a centralka zepsuła się po śnieżycy. Spalił się wtedy bezpiecznik 5A.
    Może ktoś polecić firmę co naprwia takie centralki?
    Jaki to koszt?

Sprawdziłem rozwiązanie z innego postu Kotbury:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3668550.html
    niestety u mnie nie poszło.
    Załączniki:
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG20230312205805.jpg (2.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20483776
    kotbury
    Zgaszona DL10 będzie się lekko żarzyć - tak ma. A FSWOP musisz doprowadzić do zapalenia bo nawet jak uda ci się zapisać czasy - brama nie będzie chciała się otwierać. Swoją drogą próbowałeś z tym programowaniem? I co właściwie stało się siłownikom po tej śnieżycy?
    Firm nie znam - może koledzy.... , naprawa u Faaca skończy się kosztem mało mniejszym od ceny nowej płytki.
    Zajrzyj na A...o/OLX - zdarzają się w miarę tanie używki (np teraz na OLX jest 2 szt 455 - nowszego i dokładnego odpowiednika 425 - za 400 zł).
  • #10 20483951
    soshy
    Poziom 12  
    Dziękuję. Z programowaniem jest tak:
    1. Po naciśnięciu F, jak w książce po 3 s rusza .... ale już nie jak "książka pisze" ruszają dwoje skrzydeł i to drugie bez opóźnienia ustawionego na DIPie.
    2. 1. klik spowalnia piewsze skrzydło.
    2. klik zatrzymuje się pierwsze skrzydło drugie wali w opdbojnik,
    3. klik nic.
    4. klik rusza drugie skrzydło,
    5. klik nie spowalnia
    6. klik wali w odbojnik i rusza pierwsze skrzydło
    7. klik. klik spowalnia pierwsze skrzydło.
    8. klik pierwsze skrzydło stop.
    Po procedurze brama wydaje co kilka sekund 'piiiii".
    Po naciśnięciu pilota otworzy się bez zwalniania i już nie zamknie.
  • Pomocny post
    #11 20483996
    kotbury
    Czyli w móżdżku się kiełbasi.
    To pikanie generuje dodatkowy odbiornik (sama centrala nie ma żadnych pikaczy) i prawdopodobnie oznacza, że odbiornik (czyli cała centrala) traci co kilka sekund zasilanie.
    I sam chyba więcej nie poradzisz.
  • #12 20484327
    soshy
    Poziom 12  
    Dziekuję Kotbury, przeSpec jesteś.
    Wczoraj zamówiłem centralkę po zakładowej naprawie. W opisie ma nowa. W domyśle jest na gwarancji. Napisałem pytanie, czy jest jak myślę. Jeśli nie, to dopłacę 40 zł i poproszę o nową, całkiem nową z gwarancją (choć jak widać zwykle są usterki, których gwarancja niobejmuje . Ta pójdzie do naprawy o będzie na podmianę. Nauczyłeś mnie też wyjmowania tych złączek. Nie wiedziałem, że to taka konstrukcja. Skoda, że poprzednio jak sąsiad się zajmował naprawą to nie zostawił poprzedniej centralki. Fajna była, mniej delikatna zdaje się (firma z łodzi ją robiła i w dobrej cenie chciała naprawić mniej scalona :)). Teraz zamówiłem taką samą, żeby łatwa była to bez przekładania przewodów, tylko przepięcie wtyczek.. no i nauczyłem się trochę o tej centralce na forum.
    Załączniki:
    • Problem ze sterownikiem bramy Genius: Spalony bezpiecznik 800mA, pisk przy używaniu pilota IMG_20211208_161623.jpg (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20484885
    kotbury
    Ta centralka sąsiada (Elpro U2S) jest może z wyglądu mniej delikatna, ale w konfrontacji z 230V i ślimakiem żadna nie przeżyje w pełnym zdrowiu. Ale na pewno do naprawy podeszliby z większym zrozumieniem.
    Starej nie wyrzucaj - potrenuj na niej albo daj na OLX - chętni nawet na padalca się znajdą.
  • #14 20485005
    soshy
    Poziom 12  
    Niejasno napisałem. Mamy wspólną bramę na kilku sąsiadów i jeden z nich dzwonił po serwis i wymienili centralkę ze zdjęcia na tą centralkę co była przedmiotem rozważań. A zamówiłem tą co o niej rozmawialiśmy, bo już ją znam.
  • #15 20488919
    soshy
    Poziom 12  
    Działą na sprawnej centralce. Przyszła centralka nowa, ale po zakładowej naprawie za 510 zł. z półroczną gwarancją. Nie kupowałem nowej z 2 letnią gwarancja, gdyż chyba mało jest przypadków gdy można z niej skorzystać.
    Może któryś z kolegów podejmie się naprawy. Usterka jak wyżej nie świeci się FSWOP. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 2 [godziny]:

Kto pomoże wyłączyć warunek na stałe FSWOP. Zewrzeć w IC1 RB3 i RB4 na schemacie co dał Kotbury?
    Załączniki:
    • Schemat 452MPS.pdf (189.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 20489273
    kotbury
    Nie.
    Punkt testowy T54 (czyli nóżkę RB4, ale lepiej nie majdrować przy samym procku) zewrzeć do masy.
    Najpierw jednak sprawdź, jakie napięcie jest na rzeczonym TP54 - bez zworki 13-19 powinno być tam ponad 2,5-3V mierzone do masy, z założoną zworką - poniżej 1V (może sama LEDa padła...).
    Możesz jeszcze wymienić element OC3 (czyli transoptor), chyba był po drodze 230V. Reszta naprawy wymaga dogłębnych studiów nad centralą.
    A testy na stole rób podpinając zamiast siłowników (tzn COMM-OPM1, COMM-CLM1 , tak samo z wyjściami na drugi siłownik) i bez kondensatorów żarowe żarówki. Wtedy wszystkie fazy pracy siłowników dobrze widać.
  • #17 20491294
    soshy
    Poziom 12  
    Zamówiłem OC3
  • #19 20491675
    soshy
    Poziom 12  
    chyba nie rozumiem. Kable są pod ziemią.
  • #20 20492143
    kotbury
    Idzie o to, że masz tam przewody (przynajmniej na oko) instalacyjne, które nie powinny być używane w warunkach zewnętrznych a zwłaszcza w wilgoci pod ziemią - do tego są kable ziemne (wykonane inaczej i z innych materiałów)- tak organoleptyczne czarna i dużo grubsza izolacja zewnętrzna.
  • #21 20493238
    soshy
    Poziom 12  
    Hmmm.... :-| Nie wiedziałem. Dziękuję za spostrzeżenie.
  • #23 20523964
    soshy
    Poziom 12  
    Przyjacielu Kotbury, dziekuję.
    Napięcia przy zworze 13-19 poniżej 0,2, bez zwory 0,4V.
    Założyłem T54 do masy nie działa. Wymiana transoptora przed wyłączeniem warunku SWOP nie pomogła.
    Po wymianie poprzedniej płytki, napisałem do sąsiadów (niektórzy robią w silikonie), że trzeba uszczelnić dziury. Fakt, że było zimno, ale ślimak i tak nas wyprzedził. Podskwarzyło ślimaka - jak koń, taki duży i szybki. Na szczęście tylko ścieżkę pod transformatorem wytrawiło. Do wymiany była i działa. Teraz uszczelniona skrzynka.
    P.S. Testowanie na stole z żarówkami MIODZIO.
  • #24 21101275
    danieo102
    Poziom 1  
    Witam wszystkich
    Chciałbym dowiedzieć się co to za centralka ze zdjęcia powyżej mam identyczna tylko nie wiem jaki to producent ?

Dodano po 1 [minuty]:

>>20484327

Witam wszystkich
    Chciałbym dowiedzieć się co to za centralka ze zdjęcia powyżej mam identyczna tylko nie wiem jaki to producent ?

Dodano po 48 [sekundy]:

>>20484327

Witam wszystkich
  • #25 21101460
    kotbury
    FAAC 452 MPS albo Genius Brain JA592 - właściwie to samo.
    PS. Nie dodawaj na okrągło fraz w poście - to nic nie wniesie ani nie przyspieszy - jak ktoś wie - po jednym zapytaniu odpowie, jeśli nie - i stukrotne powtórzenie nie pomoże....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą bramy Genius, która spala bezpiecznik 5A i wydaje pisk przy używaniu pilota. Po wymianie bezpiecznika, problem się powtarzał, a diody SWCL i STOP świecą się nieregularnie. Użytkownik sprawdził przewody siłowników oraz fotokomórki, ale problem nie ustąpił. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie lutów na płytce, zmostkowanie odpowiednich styków oraz wymianę uszkodzonych elementów, takich jak transoptor OC3. Użytkownik zamówił nową centralę po naprawie, ale nadal poszukuje rozwiązania problemu z FSWOP. Wskazano również na konieczność uszczelnienia instalacji elektrycznej, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA