logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podgląd z kamery "na drabinie" - zasilanie

pyclik 15 Mar 2023 09:00 525 15
  • #1 20489428
    pyclik
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam
    Proszę o pomoc/pomysł jak ustawić kamery z drabiny.
    Dokładnie chodzi mi o zasilanie dla kamery + routera.
    Monitoring bloku (120m) więc teren rozległy.
    Rejestrator na 4 piętrze bez podłączenia do Internetu więc podgląd w chmurze nie wchodzi w grę.
    Muszę podać zasilanie na pojedynczą kamerę i router wi-fi żeby móc na telefonie podejrzeć obraz.
    Jestem do tego sam, więc chce mieć podgląd podczas montażu kamery - żeby ustawić pole widzenia bez schodzenia z drabiny.
    pomysły mam następujące:
    1. power bank (z funkcją boostera do akumulatora 7500mAh)+ przetwornica step up
    2. bateria z wkrętarki (18V 2,5 Ah) + przetwornica step down
    3. zakup małego akumulatora żelowego 12v
    4. czekam na inną propozycję

W pierwszych dwóch przypadkach zakupić muszę tylko przetwornicę za parę zł
    Zastanawia mnie tylko jak długo to pociągnie - czynie będę musiał przerywać pracy.
    Trzecia opcja była by najlepsza jednak za to trzeba wykartkować parę banknotów, jest to ciężkie i nie mam zastosowania do niego w późniejszym czasie
    Ps. Nie jest to zasilanie docelowe a tylko na czas montażu kamer- docelowo będzie zasilanie PoE
  • #2 20489469
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Podłączasz router do rejestratora i oglądasz na telefonie.
  • #3 20489547
    pyclik
    Poziom 5  
    Żaden router nie ogarnie takiego terenu.

Foto nie aktualne ale pacjent ten sam.
    8 kamer na wysokości pierwszego piętra
    Rejestrator na 4 piętrze w połowie bloku
    Długość bloku 120m
    Potrzebuję podglądu z kamery tylko podczas montażu/ustawieniu kamery
  • #4 20489739
    gkwiatkowski
    Źle zrozumiałem. Myślałem, że ten router masz LTE, a on jest tylko Wi-Fi?
  • #5 20489759
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Router z internetem podłączasz do rejestratora.
    Inna kwestia - są dedykowane monitory serwisowe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20489805
    pyclik
    Poziom 5  
    sosarek napisał:
    Router z internetem podłączasz do rejestratora.

nie ma routera z internetem - tylko sieć lokalna
    sosarek napisał:
    Inna kwestia - są dedykowane monitory serwisowe.

Ogarniam kable, schematy i ustawienia, a na jednorazową zabawę to zbyt drogi interes - na co dzień działam w innej branży.

Cały kłopot w tym że modernizuję już istniejący i działający monitoring.
    Plan pracy jest taki:
    1. Odłączenie zasilania całego monitoringu ( 1 bezpiecznik)
    2. Podmiana starych kamer na kamery IP
    3. podmiana rejestratora i montaż switcha poe
    4. włączenie zasilania i konfiguracja kamer

Potrzebuje prądu żeby uruchomić router i kamerę - obraz podejrzę przez aplikację z pominięciem rejestratora i switcha.
    W tym właśnie miejscu potrzebna mi pomoc żeby daremnie pieniążków nie wydawać.
    Pytałem o zasilanie tymczasowe, żeby wejść na drabinę, zdjąć starą kamerę, zamontować i ustawić nową, zejść z drabiny i już w to miejsce nie wracać.
  • #7 20489842
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    pyclik napisał:
    W tym właśnie miejscu potrzebna mi pomoc żeby daremnie pieniążków nie wydawać.

Ja przy modernizacji robiłem to inaczej, podłączyłem wszystko docelowo bez względu na to gdzie patrzą wymienione kamery, następnie jak uruchomiłem monitoring to po kolei patrząc na zdalny podgląd na smartfonie ustawiałem pole widzenia kamer.
    Zero kosztów, po za tymi wynikającymi z modernizacji, fakt, do każdej kamery dwa podejścia, jedno do montażu, drugie do ustawienia pola widzenia.

pyclik napisał:
    żeby wejść na drabinę, zdjąć starą kamerę, zamontować i ustawić nową, zejść z drabiny i już w to miejsce nie wracać.

Trudno będzie to tak ogarnąć, j.w. dwa podejścia i po problemie.
  • #8 20489859
    pyclik
    Poziom 5  
    W zasadzie wszystko mam ogarnięte. Kwestia prądu, ile i na jak długo mi go wystarczy i przy którym rozwiązaniu.
    Drabinę mam teleskopową, wielką i ciężką więc staram się to ogarnąć w stronę najkrótszej drogi z nią przebytej 😉
  • #9 20489885
    rokbok
    Poziom 39  
    pyclik napisał:
    W zasadzie wszystko mam ogarnięte. Kwestia prądu

A nie można by na przedłużaczu z mieszkania koło kamery, przecież ten monitoring będzie służyć zapewne i tym mieszkańcom co udostępnią prąd na ten moment.
  • #10 20489929
    gkwiatkowski
    >>20489859

Najwygodniej byłoby z akumulatorem 12V.
    Najtaniej to akumulator do posiadanej wkrętarki i przetwornica na 12V.
  • #11 20489931
    pyclik
    Poziom 5  
    rokbok napisał:
    pyclik napisał:

A nie można by na przedłużaczu z mieszkania koło kamery, przecież ten monitoring będzie służyć zapewne i tym mieszkańcom co udostępnią prąd na ten moment.

Postaw się na miejscu człowieka do którego pukasz o prąd "Proszę pana potrzebuje prądu, nie wiem na ile, proszę nie wychodzi z domu" pod warunkiem że kogoś zostaniesz. I tak 8x. To nie jest dobre rozwiązanie. Mam wszystko i biorę się za robotę a nie robię jej na raty. Dzięki za chęci ale to nie w tą stronę 😉
  • #12 20489941
    gkwiatkowski
    rokbok napisał:
    pyclik napisał:

Nie zawsze mieszkańcy są w domu w tym czasie.

Do tego najpierw trzeba wejść do mieszkania i wyrzucić sobie przedłużacz. Potem wyjść z klatki i wejść na drabinę.
    Przez kilka minut drabina nie jest pilnowana i może sobie "pójść" w nieznanym kierunku.
    Najlepiej i najwygodniej być przygotowanym i niezależnym od innych.
  • #13 20489987
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6545
    gkwiatkowski napisał:
    Przez kilka minut drabina nie jest pilnowana i może sobie "pójść" w nieznanym kierunku.

Nie dajmy się zwariować. Jeżeli już są takie podejrzenia (mogą mieć z tym problem osoby dotknięte kleptomanią) to mogą linką przyczepić drabinę do siebie przy oddalaniu się poza zasięg wzroku. :shii:
  • #14 20489999
    rokbok
    Poziom 39  
    gkwiatkowski napisał:
    Nie zawsze mieszkańcy są w domu w tym czasie.

Dlatego napisałem wcześniej, pierwsze podejście montaż nowego, uruchomienie, drugie podejście ustawianie pola widzenia kamer, reszto to szukanie dziury w całym ;).
  • #15 20490570
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Proponuję zainwestować w router z funkcją WISP np TL-WR844N(ok 70zł) - odbierze sygnał z Wi-Fi i przekaże go po kablu do rejestratora.
    Potrzebny telefon z aktywnym hotspotem(jeśli nie masz jakiegoś numeru to za 5zł możesz kupić startówkę z kilkoma GB internetu) oraz router, który z tym hotspotem się połączy. Po skonfigurowaniu routera podłączasz do niego rejestrator patchcordem i masz internet w rejestratorze. Skonfiguruj podgląd w chmurze i zaloguj się w telefonie - do ustawienia kamer wystarczy w zupełności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20495707
    pyclik
    Poziom 5  
    Panowie dziękuję za wszystkie spostrzeżenia. Jednak zrobiłem po swojemu 😉
    Powerbank, router +przetwornica step up.
    Śmiga i nie jest zbyt duże.
    Może nie jest piękne ale do dorywczej i tymczasowej pracy wystarczy. podgląd z kamery "na drabinie" - zasilanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w kwestii zasilania kamer monitorujących podczas ich montażu na drabinie w bloku o długości 120m. Zarejestrowany monitoring nie był podłączony do Internetu, co ograniczało możliwości podglądu w chmurze. Proponowane rozwiązania obejmowały użycie power banku z przetwornicą step up, baterii z wkrętarki z przetwornicą step down oraz akumulatora żelowego 12V. Użytkownik podkreślił, że potrzebuje tymczasowego zasilania, aby ustawić pole widzenia kamer bez schodzenia z drabiny. W dyskusji zasugerowano również wykorzystanie routera z funkcją WISP do podłączenia rejestratora do Internetu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na power bank, router i przetwornicę step up, co okazało się wystarczające do jego potrzeb.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA