logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klawiatura USB do pc - Jak zwierać linie klawiatury?

arturse 17 Mar 2023 00:22 510 9
REKLAMA
  • #1 20493292
    arturse
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzień dobry.
    Nie jestem pewien czy to dobre forum, ale pozwolę sobie zadać pytanie.
    Wykorzystując "rozumek" od klawiatury USB, chcę zrobić klawiaturę która będzie miała tylko dwa przyciski CTRL+C i CTRL+V.
    W tym celu muszę jednym przyciskiem zwierać dwie pary wyjść na kontrolerze klawiatury.
    Może ktoś doradzi jak to zrobić najprościej?
    Mogę zaprogramować i dołożyć mikrokontroler, ale może da się prościej?
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Klawiatura ma być na prezent i troszkę dla żartu 🙂
  • REKLAMA
  • #2 20493317
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    Wykorzystując klawiaturę-dawcę po prostu sprawdź, jakie linie zwiera dany klawisz. Naciśnij jeden i sprawdź miernikiem, na których liniach masz niski opór, zanotuj. Naciśnij drugi itd. Jak zrobisz to około 103 razy, to będziesz mógł rozrysować całą matryce połączeń :)

arturse napisał:
    Mogę zaprogramować i dołożyć mikrokontroler

Strzelanie z armaty do muchy. Ludzie wiedzą jak zaprogramować mikrokontroler, ba - nawet napisać program, a nie wiedzą, jak sprawdzić proste połączenia... :roll:
  • REKLAMA
  • #3 20494449
    arturse
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dziękuję za odpowiedż. Wprawdzie niczego nie wnosi do tematu, ale za to jest nośnikiem opinii na mój temat.
    Otóż linie mam namierzone.
    Jednak w tym samym momencie potrzebuję zwierać dwie - CTRL i klawisz C lub V.
    Klawiatura ma mieć tylko dwa klawisze. Jeden przycisk ma zwierać dwie linie.
    Bardzo proszę, jeśli nie możecie, lub nie chcenie pomóc ( względnie uważacie że jestem za głupi żeby mi pomóc), nie piszcie nic.
    Jestem amatorem i zwracam się o pomoc do ludzi posiadających większą wiedzę.
    Z góry dziękuję za wszelkie pomocne wskazówki.
  • Pomocny post
    #4 20494520
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Są takie mikroprzełączniki które mają dwa tory przełączne dwie takie sztuki jako przyciski.
    Np. reset w obudowach komputerowych lub włącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20496554
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    podwójny mikrowłącznik nie zda egzaminu, ważna jest kolejność wciskania klawiszy, najpierw Ctrl potem C lub V.
    Dwa pojedyncze nikrowłączniki i trzy transoptory, jakieś klucze lub mikro-przekaźniki - wybór jest spory i to za kilka groszy.
    transoptor o Ctrl załączany przez diody od przycisków C i V
    transoptory C i V poprzez rezystory kilka kiloomów od przycisków C i V, a równolegle do transoptora jakiś kondensator 10 - 100nF.
    i mamy jakieś opóźnienie.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie klawiatury USB z dwoma przyciskami, które będą odpowiadały za funkcje CTRL+C i CTRL+V. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym użycie mikroprzełączników z dwoma torami, transoptorów do zwierania linii oraz mikrowyłączników monostabilnych. Podkreślono również znaczenie kolejności wciskania klawiszy oraz możliwość zastosowania diod i kondensatorów dla uzyskania opóźnienia. Użytkownik znalazł kilka komponentów w przystępnej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA