logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sonoff (ESP8285) - brak wejścia w tryb flashowania, UART, VCC, GND - porady i sugestie

mtbchn 20 Mar 2023 19:09 2073 4
REKLAMA
  • #1 20500006
    mtbchn
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Cześć,
    mam problem ze zmianą oprogramowania w sonoffie. Problem polega na tym, że uC nie wchodzi w tryb flashowania. Przełącznik działa pod kontrolą ESP8285. Łączę się płytką przez UART + VCC i GND, dzięki goldpinom, które dolutowałem do padów na PCB (zdjęcia poniżej).

Wykonuję standardową procedurę wejścia w tryb programowania (modyfikowałem wcześniej już kilka takich przełączników i wszczepiałem im własne oprogramowanie):

1) Wciskam przycisk na płytce i trzymam go.
    2) Podłączam przejściówkę z podłączonym sonoffem do USB komputera.
    3) Puszczam przycisk.
    4) Uruchamiam FlashDownloadTool / Arduino IDE.

I niestety, nie jest w stanie się połączyć, by odczytać informacje o układzie / wgrać nowy firmware.

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Z góry dzięki za sugestie.

Sonoff (ESP8285) - brak wejścia w tryb flashowania, UART, VCC, GND - porady i sugestie Sonoff (ESP8285) - brak wejścia w tryb flashowania, UART, VCC, GND - porady i sugestie
    Sonoff (ESP8285) - brak wejścia w tryb flashowania, UART, VCC, GND - porady i sugestie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20501182
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20502193
    mtbchn
    Poziom 3  
    >>20501119
    Było dokładnie tak jak napisałeś. Sytuacja opanowana.
  • #5 20502197
    mtbchn
    Poziom 3  
    W tej wersji przelącznika, przycisk nie jest podpięty do GPIO0. Należy znaleźć pad na płytce i ściągnąć go do masy na czas programowania.
REKLAMA