logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka ładowania nie gaśnie w Polonezie Caro 1.6 GLE - co sprawdzić?

benchmarek 09 Kwi 2003 11:09 3610 14
REKLAMA
  • #1 181934
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    witam jest taki problem. W polonezie caro 1,6gle po uruchomieniu silnika nie gasnie całkowicie lampka nieładowania akumulatora pomimo tego, że akumulator jest ładowany, wymieniłem szczotki uzwojenia wzbudnicy w alternatorze lecz nie odniosło to żadnego efektu. czy swiadczy to uszkodzeniu diod prostownika, diod wzbudnicy, czy moze uszkodzeniu (nie prawidłowej pracy regulatora napiecia). Pasek klinowy nie jest rozciagniety i nie slizga sie.
  • REKLAMA
  • #2 181946
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    a sprawdzales napiecie ladowania jest 14,4V?
  • #3 181956
    benchmarek
    Poziom 22  
    napiecia nie sprawdzalem ale mysle ze jest prawidlowe bo akumulator wyczerpalby sie juz dawno jezdze tak od 2 miesiecy. poza tym kiedy wzrastaja obroty silnika widac ze swiatla swieca jasniej.
  • #4 181967
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    mysle ze powinienes zmierzyc napiecie.Moze nie laduje pelnych 14,4V tylko mniej i nie doladowywuje Ci akumulatora.Laduje tylko niepelnym napieciem a kontrolka moze takie cos pokazac - sprawdz napiecie na alterantorze i na akumulatorze (klemach).
  • REKLAMA
  • #5 181987
    MD86
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Tak jak wspomniał kolega, pomiar napięcia jest niezbędny!!!
    Obawiam się że twój akumulator jest przeładowywany dlatego na razie nie zauważyłeś ubocznych skutków tej usterki.
    Jeżeli napięcie nie będzie w normie tzn powyżej 14,5 V proponuję sprawdzić regulator i diody wzbudzenia.

Pozdrowienia
  • #6 182083
    KRYSTIANA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam też miałem podobny przypadek i okazało się że była uszkodzona jedna z diod.Wymieniłem i jest ok.
  • #7 182131
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Sprawdź jeszcze kostkę stacyjki i połączenie masy przy tylnych światłach.
  • #8 182208
    benchmarek
    Poziom 22  
    napiecie na akumulatorze 12,8 przy zgaszonym silniku, 14,0przy 1000 obr/min, i 14,4 przy 2000. wiec co pewnie diody wzbudnicy?
  • REKLAMA
  • #9 182354
    Kuba_25
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja też stawiam na diodę, a przy okazji sprawdź instalację .
  • #10 182613
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    wyciagnij diody i przemierz je. z mojego doswiadczenia wynika iz padla ktoras z diod wzbudzenia, nie wykluczam uszkodzenia reg.nap. ale lepiej zmierzyc diody niz kupowac reg.
  • #11 182617
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    przepraszam nie doczytalem!!! jezeli ewidentnie widzisz rozjasnianie swiatla zmierz nap. na akumulatorze jezeli przekroczy napiecie 14,4V podczas przegazowania to ewidentnie regulator nap.
  • REKLAMA
  • #12 182658
    aandula
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    miałem to samo u siebie przez kilka miesięcy,kontrolka słabo świeciła , lecz ładowanie było ok.14,3V ,diody wzbudzenia i regulator napiecia tez był ok.
    Proponuje sprawdzić ładowanie i jesli jest OK. a świecenie nie przeszkadza, tak pozostawić
  • #13 182747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 186959
    benchmarek
    Poziom 22  
    witam. okazalo sie, ze jest uszkodzona jedna z diod w ukladzie wzbudzania, dwie pozostale byly dobre, jednak wymienilem wszystkie trzy i po zlożeniu calości jest wszystko ok
  • #15 210108
    kxy
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    BenchMarek napisał:
    napiecie na akumulatorze 12,8 przy zgaszonym silniku, 14,0przy 1000 obr/min, i 14,4 przy 2000. wiec co pewnie diody wzbudnicy?

ja tak kiedys mialem po wjechaniu w kaluze w poldku 1.6 gli okazalo sie ze dioda tylko nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy co

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro 1.6 GLE problem z niedogasającą lampką ładowania akumulatora po uruchomieniu silnika może wynikać z uszkodzenia elementów układu ładowania. Pomiar napięcia na akumulatorze wykazał wartości 12,8 V przy wyłączonym silniku, 14,0 V przy 1000 obr./min oraz 14,4 V przy 2000 obr./min, co wskazuje na prawidłowe ładowanie. Mimo to lampka nie gaśnie całkowicie. Wymiana szczotek wzbudnicy nie przyniosła efektu. Sugerowano sprawdzenie diod prostownika i diod wzbudnicy, a także regulatora napięcia. Zalecane jest zmierzenie i przetestowanie diod wzbudzenia, gdyż uszkodzona dioda może powodować utrzymujące się świecenie kontrolki. Wymiana wszystkich trzech diod wzbudnicy (np. typu 1N4007) rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia instalacji elektrycznej, w tym kostki stacyjki i połączeń masy. Jeśli napięcie ładowania nie przekracza 14,4-14,5 V, regulator napięcia prawdopodobnie działa prawidłowo. W przypadku przekroczenia tej wartości należy go zweryfikować. W niektórych przypadkach, gdy ładowanie jest prawidłowe, a lampka świeci słabo, można pozostawić układ bez zmian.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA