logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Exprelia HD8856/09 - Bardzo słabo lecie kawa

Carlos80 22 Mar 2023 12:17 1221 22
REKLAMA
  • #1 20502784
    Carlos80
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    W dniu wczorajszym dokonałem odkarmienia ekspresu Saeco Exprelia HD8856/09, gdyż ekspres wyświetlił odpowiedni symbol.
    Po czyszczeniu okazało się że kawa leci bardzo powoli. Poczytałem i zgodnie z poradami postanowiłem wyczyścić dozownik wody zarówno ten który jest nakładany jak i ten który wystaje z przedniego panelu. Niestety po wykonaniu dwóch kaw problem powrócił.
    Wykręciłem również dwa bojlery i sprawdziłem czy one nie są zakamieniałe, zgodnie z poradami włożyłem długie wiertło w wystające króćce (by rozwiercić ewentualny kamień) ale wiertło udało się włożyć do oporu bez do samego końca (oczywiście delikatnie), więc one wydają się r
    również drożne. Co może być przyczyną. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
    Mam wrażenie że jak kawa leciała normalnie to ekspres pracował dość cicho a jak leciała szybko to jego praca była znacznie głośniejsza
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20502842
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Może zapchane sitko w zaparzaczu, albo zawór nad sitkiem (szary)?
  • #3 20503226
    Carlos80
    Poziom 7  
    Oczywiście sprawdzę. A czy może być inna przyczyna? Na north.pl sugerują że może być uszkodzona pompa ciśnieniowa. I jak można by go sprawdzić. Ale również znalazłem informacje dotyczącą prostszego Saeco HD8743 w którym przyczyną był zakamieniony rozdzielacz gorącej wody, tylko nie wiem gdzie go znaleźć w moim modelu, być może u mnie jest to rozwiązane inaczej. Ekspres poprawnie spienia mleko.
  • REKLAMA
  • #4 20503288
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Pompa pada jak ekspres robi kawe ale nie plucze po włączeniu, przynajmniej w większości przypadków. Różne historie sie dzieją w tych modelach. Zawor spustowy tez moze powodować podobne objawy, to ten nad przepływomierzem. Sprawdź rzeczy z poprzedniego posta
  • #5 20503837
    Carlos80
    Poziom 7  
    Sitko sprawdziłem i jest drożne. Zawór w zaparzaczu wyglądał czystoale i tak go przeczyściłem. Zawor spustowy wyglał również ok ale jego również przeczyściłem. Niestety kawa leci nawet wolniej niż wcześniej, praktycznie kroplami. Przy włączeniu ekspresu następuje płukanie więc pompa wydaje się ok. Nadal nie wiem co może być nie tak.
  • #6 20503851
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Czym odkamieniłeś?
    Z głośnością jest jak mówisz.
    Zobacz czy woda nie ucieka do tacy pod blokiem podczas parzenia.
    Pompa cichnie jak kropelkuje?
    Jak kręcisz pokrętłem z przodu to widać różnicę w strumieniu?
  • #7 20503874
    Carlos80
    Poziom 7  
    Odkamieniałem odkamieniaczem saeco.
    Pokrętło z przodu trochę ciężko chodzi ale podczas przekręcania nic się nie zmienia.
    Jak sprawdzić czy podczas parzenia kawy woda spływa do tacy przecież przedni panel musi być w tym czasie zamkniety, oczywiście po parzeniu kawy woda tam się znajduje więc pewnie scieka
  • #8 20504040
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Jeżeli nie ma reakcji na pokrętło to bym szukał w drzwiach i w bloku.
  • #9 20506199
    Carlos80
    Poziom 7  
    Wczoraj spróbowałem przedmuchać połączenie od drzwi do zaworu. Gdy podczas przedmuchiwania przykręcania go występowało jego dławienie więc tam wszystko jest ok. Zawór w bloku również rozebrałem i okazał się drożny. Rozebrałem wiec obudowę by obejrzeć co się dzieje w trakcie parzenia kawy. Zauważałem że zawór poz. 46 jest w miejscu elementów metalowych lekko "zakamieniony" ale mogło być to związany w poprzednio usuniętym przeciekiem. Mimo wszystko postanowiłem go wymontować i sprawdzić. W górnej części posiada on "wałek" który zapewne steruje przepływem wody (zamyka i otwiera). Nacisnąłem ten wałek i czułem żadnych oporów więc ponownie włożyłem na miejsce i uruchomiłem ekspres. Kawa zaczęła lecieć prawie popranie, mam wrażenie że jeszcze trochę za wolno. Zastanawiam się czy on nie jest przyczyną problemu. Pytanie jak sprawdzić czy ten zawór jest 100% sprawny. Chodzi mi o napięcie i biegunowość.
    Załączniki:
    • Saeco Exprelia HH8856_09.pdf (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20506266
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    230v prąd zmienny? Powinien być opisany. Jak dostaje napięcie to woda idzie przezroczystym wężem.
  • #11 20530876
    Carlos80
    Poziom 7  
    Zdecydowałem się na wymianę pompy, ponieważ udało mi się ją zdławić na wyjściu ręcznie. Sprawdziłem zawor odpowietrzajcy po wymontowaniu i po podani napięcia pracuje. Sprawdziłem wszystkie połączenia iod zaworu i wszystkie są drożne. Już skończyły mi się pomysły bo kawa nadal leci bardzo wolno. Może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie co może być przyczyną?
  • #12 20543722
    AdrzehBobi
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Sprawdź zawór SBS na zaparzaczu.
    Możesz go rozebrać czy nie jest syfem zawalony, membranę itp.
    Możesz też sprawdzić bez o-ringa na iglicy.
  • REKLAMA
  • #13 20546111
    Carlos80
    Poziom 7  
    Sprawdziłem zawór SBS na zaparzaczu i jest czysty. Nawet zamówiłem również nowy i go wymieniłem bo myślałem że tamten był zużyty i myślałem że może nieprawidłowo działać. Niestety wymiana spowodowała że kawa w ogóle się nie pojawiła, a cały proce został przez ekspres przerwany. Założyłem więc ponownie stary zawór i wówczas udało się przygotować kawę ale leciała ona ponownie bardzo wolno.
    Tak jak pisałem wcześniej, dwukrotnie odkamieniłem ekspres, wymieniłem pompę oraz "złamany" czerwony przewód na nowy, sprawdziłem zawór zwrotny, SBS oraz zawór gorącej wody. Wszystkie przewody przed zaparzaczem oraz za zaparzaczem i sam zaparzacz oraz wydaje się sprawny (nigdzie nie znalazłem zapchanych elementów).
    Już brakuje mi pomysłów.
  • #14 20546116
    AdrzehBobi
    Poziom 11  
    To sprawdź bez oringa który jest w zaworze SBS.
    Ściągnij oringa z tej "iglicy"
  • #15 20546161
    Carlos80
    Poziom 7  
    Czyli wykonać kawę bez oringa?
  • #16 20546410
    AdrzehBobi
    Poziom 11  
    Właśnie tak
  • #17 20546423
    Carlos80
    Poziom 7  
    Niestety nie pomogło. Z jak i bez oringa kawa leci bardzo wolno.
  • #18 20548852
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Dmuchnij w drzwi i zobacz jak leci, a później zrob na otwartych i tez zobacz. Musisz cos wyeliminować bo tak to można szukać 2 lata.
  • #19 20549157
    Carlos80
    Poziom 7  
    Masz rację. Dzisiaj postanowiłem ponowie przeczyścić siko w bloku. "Zagotowałem" je w occie, jeszcze raz porządnie wyszorowałem a potem zrobiłem kawę. Niestety nic to nie dało. Zgodnie z Twoją radą ponownie spróbowałem przedmuchać drzwiczki (od wewnątrz jest wystający króciec więc jest łatwej) i powietrze przechodziło bez większych problemów więc jest chyba ok. Wyjąłem również zawór wody gorącej, włożyłem go do bloku i również przedmuchałem. Najpierw bez zaworu SBS i powietrze przechodziło bez większych problemów, następnie z zaworem (odchyliłem iglicę) i wówczas również przechodziło ale z większymi oporami. Usunąłem również oring w zaworze SBS i spróbowałem przedmuchać system od zaworu z gorącej wody do dyszę w drzwiach i powietrze również przechodziło. Może coś innego jest przyczyną? Przecież skoro ekspres pracuje pod stosunkowo wysokim ciśnienie to jeżeli by był jakiś problem w tych "przewodach" to pewnie trudno by mi było przedmuchać ten obwód "ustami".
    Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić czy sprawny jest blok, chociaż wątpię by był uszkodzony, ale może jednak?
  • REKLAMA
  • #20 20550035
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Grubo.
    1. Sitko pod światło ma 100% droznych dziurek?
    2. Pompa podpięta prądowo jak poprzednia? (przewod z zabezpieczeniem bliżej zabezpieczenia).
    3. Jak lubisz kręcić to rozkręć drzwi i wyjmij rurkę co wchodzi w blok. Będziesz mógł włożyć rurkę w blok bez reszty wylewki i zobaczysz jak leci kawa z pominięciem drzwi.
    4. Pokaz foto fusów
    5. Utrata ciśnienia po drodze (przepuszczjacy zawor spustowy lub blok na połączeniu z zaworem w ekspresie lub oringi n la tym zaworze) spowoduje brak siły zeby przepchnąć kawę, zawor sbs na bloku plus zdławiona wylewkę w drzwiach.
  • #21 20550080
    Carlos80
    Poziom 7  
    Sitko pod światło wygląda drożne (widać duża ilość otworów),
    Pompa podpięta prawidłowo przewód (biały) z zabezpieczeniem jest podpięty bliżej zabezpieczenia.
    Drzwiczki na pewno rozkręcę i dam znać, zrobię zdjęcie fusów i również podeślę.
    Co do ostatniego punktu. Wydaje mi się że ilość kawy przed i po usterce jest taka sam. Więc czy jest to możliwe by że jej przyczyną jest jakaś nieszczelność? Czy to nie spowodowałoby wytworzenie mniejszej ilości kawy?
  • #22 20550435
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Powinno być mniej kawy przy wycieku. Ale może jest to ilość, ktora trudno zauważyć. Nie wiem, strzelam na oślep.
  • #23 20551483
    kulek855
    Poziom 13  
    Ocena: 123
    Jeżeli przed odkamienianiem ekspres działał prawidłowo to możliwe, że podczas odkamieniania oderwane drobinki kamienia przytkały jakiś element. Zrobił bym jeszcze jedno odkamienianie roztworem o mocniejszym stężeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Saeco Exprelia HD8856/09, który po odkamienieniu zaczyna lecieć kawa bardzo wolno. Po przeprowadzeniu kilku czynności serwisowych, takich jak czyszczenie sitka, zaworów oraz sprawdzenie bojlerów, problem nie ustępuje. Użytkownik rozważa uszkodzenie pompy ciśnieniowej oraz inne potencjalne przyczyny, takie jak zatykanie się rozdzielacza gorącej wody. Pomimo wymiany pompy i czyszczenia różnych elementów, kawa nadal leci wolno. Użytkownicy sugerują dalsze sprawdzenie zaworu SBS, oringów oraz ewentualnych nieszczelności w systemie. Wskazują również na możliwość, że drobinki kamienia mogły zatykać elementy podczas odkamieniania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA