logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa budynki w ramach jednej działki - kwestia przyłączy budynków

Aureliuszz 23 Mar 2023 15:52 519 6
  • #1 20504735
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Witajcie,

Mam na działce dwa budynki.

Ogólnie przyłącza ziemne z grubością kabli opisałem tutaj:

Czyli mamy budynek główny (ten kwadratowy bardziej) do którego idzie przyłącze ziemne i YKY 5x10mm2.
    Obecnie od tego budynku w rozdzielni głównej jest pociągnięty kabel YKY 5x6mm2 do budynku gospodarczego (ten prostokątny).

Problem polega na tym, że instalacja nie przewidywała na początku, że kable mogą być bardziej obciążone.

Nie mam łatwiej możliwości zmiany wspomnianego okablowania 5x10mm2 oraz 5x6mm2.

Dlatego zastanawiam się czy nie pociągnąć oddzielnej linii ze swojej skrzynki na mojej działce z dodatkowym kablem ziemnym - powiedzmy YKY 5x16mm2 lub YAKY 5x35mm2.
    Wtedy do pierwszego budynku przyłącze ziemne miałoby tak jak już ma 5x10mm2, a do drugiego powiedzmy 5x16mm2.
    Między budynkami występuje 5x6mm2.
    Dodatkowo mam także u siebie instalację PV.

Kable w rozdzielniach byłyby odpowiednio połączone fazami więc nie ma tutaj ryzyka, że się zejdą różne fazy.

Połączenie jest jednak dość nietypowe, ponieważ tutaj po mojej stronie mam taką "pętlę".
    Czy taka architektura połączeń jest możliwa i nie wygeneruje jakichś dodatkowych problemów?
  • #2 20505037
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4269
    Nie możesz budować pętli zbudowanej z różnych przekrojów.
    I po co ta piąta żyła???

I opisałeś tak, że trzeba się domyślać.
    Narysuj to jeszcze raz z zaznaczeniem co istnieje a co chcesz dołożyć.
    Jaka jest wartość ogranicznika mocy?
  • #3 20505756
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Obecny stan:

Planowany stan:

Dodałem także lekko z zapasem odległości.

kkas12 napisał:
    Nie możesz budować pętli zbudowanej z różnych przekrojów.

Nawet jeżeli określone elementy obwodu tej pętli będą miały odpowiednie wyłączniki nadprądowe?

kkas12 napisał:
    I po co ta piąta żyła???

Generalnie jeżeli chodzi o istniejącą infrastrukturę czyli o 5x10mm2 oraz 5x6mm2 to w przypadku 5x10mm2 (przyłącze od Budynku 1 na schemacie do skrzynki ZE) to kładł to elektryk. Nie wiem czy nie ma wymogu aby do skrzynki dociągnąć także uziemienie? Nie wnikam ale z tego co pamiętam jest tam chyba kabel 5x10mm2, a nie 4x10mm2.

Jeżeli natomiast chodzi o kabel 5x6mm2 to 5 żyła to uziemienie, ponieważ Budynek 2 obecnie nie posiada własnego uziomu. Jest to planowne ale w tym momencie takowego nie ma i gdy był kładziony ten kabel jego nie było.

kkas12 napisał:
    Jaka jest wartość ogranicznika mocy?

W skrzynce na wejściu jest obecnie 63A 3P.

Największe obciążenie planowane jest w Budynku 2.
    Do Budynku 2 widać jest trasa najpierw 10mm2, a później 6mm2.
    Nie ma łatwej możliwości modernizacji tych tras 10mm2 oraz 6mm2 dlatego chcę położyć oddzielne połączenie.

Kabel na schemacie YAKY 5x35mm2 wpisałem może trochę z "dupy".
    Jednakże jak 6mm2 to mało (i trasa na około przez Budynek 1) to wydaje mi się logiczne, że bliższa trasa bezpośrednio do Budynek 2 jest bardzo kusząca i można tam położyć kabelek.

Wolę położyć też przekrój plus trochę więcej na przyszłość (przeznaczenie troszkę bardziej "przemysłowe").
  • #4 20505786
    kkas12
    Poziom 43  
    Aureliuszz napisał:
    Nawet jeżeli określone elementy obwodu tej pętli będą miały odpowiednie wyłączniki nadprądowe?
    Co to za petla z zabezpieczeniami o rónej wartości?
    Zadziała zabezpieczenie i nawet wiedział nie będziesz, że do punktu wyjścia wróciłeś.
    Dla mnie jest to zbędna komplikacja u ktorej leży nieśmiertelne przkonanie pod hasłem "
    Aureliuszz napisał:
    Nie ma łatwej możliwości modernizacji tych tras 10mm2 oraz 6mm2
    Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo jeśli już początek został spaprany.
  • #5 20505824
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Zacznij od opisania mocypobieranej i oddawanej bo może cała modernizacja nie ma sensu. Przyszłościowe przemysłowe rozwiązanie nie ma sensu bo pod dziłalność i tak musisz zamontować osobny licznik
  • #6 20505916
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    GBW napisał:
    Przyszłościowe przemysłowe rozwiązanie nie ma sensu bo pod dziłalność i tak musisz zamontować osobny licznik

Właśnie nie rozumiem stwierdzenia czemu nie ma sensu, ponieważ w takim przypadku jeżeli mam dwa osobne połączenia ziemią do dwóch budynków ze skrzynki to do jednego mogę podłączyć wyjście z licznika na gospodarstwo, a do drugiego na działalność.
    Wtedy stosuję rozłącznik lub całkowicie inaczej adoptuję te połączenie między budynkami 5x6mm2.
  • #7 20505930
    kkas12
    Poziom 43  
    Więc przedstaw na czym owa "adaptacja" miała by polegać.

Biorąc pod uwagę, że jednak może dojść do zamontowania dwóch liczników należy wykonać to tak jak należy, czyli oba budynki zasilić dwoma niezależnymi w.l.z. a nie tworzyć bezsensowne hybrydy, które i tak na nic sie nie przydadzą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa budynki na jednej działce, z których jeden jest zasilany kablem YKY 5x10mm2, a drugi YKY 5x6mm2. W związku z planowanym zwiększeniem obciążenia, rozważa dodanie nowej linii z kablem YKY 5x16mm2 lub YAKY 5x35mm2. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pętli z różnymi przekrojami kabli, konieczności uziemienia budynku gospodarczego oraz potrzeby zainstalowania dwóch niezależnych linii zasilających dla obu budynków. Użytkownik podkreśla, że oddzielne połączenia mogą umożliwić podłączenie różnych liczników dla działalności i gospodarstwa. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego zabezpieczenia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA