logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie domu ze studni głębinowej: wymiennik ciepła, klimatyzator kasetonowy i wpływ na wodę

mknoe 25 Mar 2023 17:41 2103 7
REKLAMA
  • #1 20508077
    mknoe
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    No wiec plan mam taki:
    studnia głębokość 16m średnica 1metr ok 11m słupa wody o temp poniżej 10 stopni w najcieplejsze dni
    Chce tam zatopić wymiennik ciepła (jeszcze nie wiem jaki liczę na podpowiedzi np. Wężownice z bojlera cwu) rurkami dobrze zaizolowanymi podprowadzić na poddasze i wpiąć do wymiennika klimatyzatora kasetonowego zalać instalacje glikolem i pompą obiegową wprawiać w ruch glikol, który będzie się schładzał w studni a oddawał temperaturę w klimatyzatorze kasetonowym, skropliny klimatyzator wyrzuci na zewnątrz do rynny.
    Zastanawia mnie jak duży musi być taki wymiennik w studni
    Studnia jest użytkowana na co dzień i pobieramy z niej wodę użytkową i do jedzenia. Jeśli podniosę w niej temperaturę to czy może to wpłynąć na jakość wody lub że nie będzie zdatna do picia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20508100
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    mknoe napisał:
    jeśli podniosę w niej temperaturę to czy może to wpłynąć na jakość wody lub ze nie będzie zdatna do picia?

Tak. W większej temperaturze mogą rozwijać się w niej drobnoustroje. Nie polecam.
    Możesz rozkopać ogródek i zatopić w nim rury które będą oddawały ciepło ziemi. Zasada działania identyczna, a bez zagrożenia zdrowia.
  • REKLAMA
  • #3 20508802
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    No i super - ale - w przypadku rozszczelnienia tej instalacji - autorze wątku czy wiesz że glikol jest bardzo trujący ???
  • Pomocny post
    #4 20508867
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2074
    r103 napisał:
    No i super - ale - w przypadku rozszczelnienia tej instalacji - autorze wątku czy wiesz że glikol jest bardzo trujący ???

Zawsze można zalać propylenowym, nie etylenowym.
  • Pomocny post
    #5 20508908
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 375
    Sam kiedyś rozważałem takie rozwiązanie. Aby uniknąć skażenia studni planowałem wykonać dodatkowy wymiennik w budynku a odcinek pomiędzy studnią a budynkiem zakopać poniżej strefy przemarzania. Część instalacji studnia-wymiennik można wtedy zalać wodą destylowaną aby uniknąć osadzania kamienia. Pomijam sprawność takiego rozwiązania ale uniknęłoby się w ten sposób ryzyka skażenia.

P.S. Przy tej sprawności wymiany ciepła, ilości wody w studni i tego, że studnia znajduje się w całości głęboko w ziemi a także wymiany wody w studni na potrzeby bytowe to "podgrzanie" takiej studni będzie sporym wyzwaniem :)
    .
  • REKLAMA
  • #6 20522476
    mknoe
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Miałem cichą nadzieje ze wypowie się jakiś twórca i użytkownik takiego rozwiązania bo najważniejsze czy to w ogóle działa/chłodzi? czy zdaje egzamin bo np. jaka jest temperatura na wymienniku kasetonowym czy ściennym przy standardowej klimatyzacjinp. 3kW

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

mam jeszcze pytanie czy kasetonowe jednostki wewnętrzne posiadają różnej wielkości wymienniki wewnątrz czy to jedna sztampa i ewentualna różnica jest w ich wielkości bo widziałem większe i mniejsze 647×647×50 a te wieksze cos kolo 90cm oraz i oczywiscie moze różni producenci maja różne rozwiązania
  • REKLAMA
  • #7 20525338
    clim100
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam,
    Jeśli zastosujesz wymiennik zanurzony w wodzie a woda będzie nieruchoma to jego powierzchnia wymiany będzie mieć ok 100W/m²K czyli chcąc wyciągnąć 3,5kW ciepła ze studni musiałbyś zatopić wymiennik o powierzchni 7 m² przy delcie wej/wyj 5K.
    Natomiast przepływ wody do wymiennika w domu musiałby wynosić ok 10l/min.
    Są to wyliczenia teoretyczne ale pewnie bliskie prawdy.
  • #8 20530791
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 375
    clim100 napisał:
    Witam,
    Jeśli zastosujesz wymiennik zanurzony w wodzie a woda będzie nieruchoma to jego powierzchnia wymiany będzie mieć ok 100W/m²K czyli chcąc wyciągnąć 3,5kW ciepła ze studni musiałbyś zatopić wymiennik o powierzchni 7 m² przy delcie wej/wyj 5K.
    Natomiast przepływ wody do wymiennika w domu musiałby wynosić ok 10l/min.
    Są to wyliczenia teoretyczne ale pewnie bliskie prawdy.

Mimo wszystko jakaś nieduża konwekcja wody w studni na wymienniku będzie zachodzić (dobrze by było aby wymiennik był zanurzony jak najgłębiej). Ogólnie trudno będzie uzyskać dużą wydajność chłodzenia ale powietrze powinno się w domu nieco schłodzić. Na 21°C trudno będzie liczyć ale jak jest w pomieszczeniu 30°C to nawet ochłodzenie o 5 "kresek" już da poczucie komfortu.

Swego czasu robiłem ocieplenie na poddaszu w domu rodziców w bardzo ciepły dzień. Temperatura była tam taka, że kiedy wychodziłem z domu na zewnątrz to czułem miłe uczucie niemal chłodku pomimo że temperatura na zewnątrz domu wynosiła TRZYDZIEŚCI stopni. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wykorzystać studnię głębinową o głębokości 16 m i średnicy 1 m do chłodzenia domu poprzez zastosowanie wymiennika ciepła. Woda w studni ma temperaturę poniżej 10°C, co stwarza możliwość efektywnego chłodzenia. Istnieją obawy dotyczące wpływu podgrzewania wody na jej jakość, ponieważ może to sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów. Proponowane rozwiązania obejmują użycie propylenowego glikolu zamiast etylenowego, aby zminimalizować ryzyko toksyczności. Użytkownicy sugerują również zakopanie rury między studnią a budynkiem, aby uniknąć skażenia. Wymiennik ciepła powinien mieć powierzchnię około 7 m², aby uzyskać wydajność chłodzenia na poziomie 3,5 kW. Wskazano, że konwekcja wody w studni może wpłynąć na efektywność wymiany ciepła, a chłodzenie powietrza w pomieszczeniu może przynieść poprawę komfortu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA