logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

klimatyzacja z wykorzystaniem studni i klimakonwektorów

matkot5665 23 Wrz 2012 11:40 2577 2
REKLAMA
  • #1 11339427
    matkot5665
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    witam wszystkich
    mam pomysł na wykonanie klimatyzacji w domu .
    Mam projekt domu który sam zaprojektowałem i mam duże przeszklenia w stronę południową i wiem ze będzie ciepło .jest koło domu studnie o głębokości 12m i jest w niej wody średnio tak z połowę
    Można by wykonać wężownice np z alupexa o danej długości i wsadzić do studni.Klimakonwektory były by podłączone do nich w obiegu zamkniętym -a dokładnie w kotłowni były by zawory przełanczające z pieca grzewczego na wężownice w studni tak aby wykorzystać te samą pompke obiegu .Oczywiscie do klimakowektorów były by puszczone 3 rurki jedna na skropliny .

Wiadomo ze klimakonwektory mogą tez grzac wiec mamy dwa w jednym.
    cena takich klimakonwektorów zaczynają sie od 1000zł wiec to nie jest dużo droższe od grzejników

Czy mógł by mi ktoś pomóc przeliczyć jaka wydajność była by ta studnia .Jak szybko by się woda nagrzewała przy użyciu jednego klimakowektors.Ile musi być rurki w studni tak aby było to efektowne
    np 1 m3 wody o temperaturze15c jaką osiągniemy moc ogrzewając ja o jeden stopien c

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Popraw post!
    mod.serwisant73
  • REKLAMA
  • #2 11339755
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Podłączenie klimakonwektorów jest na dwóch oddzielnych obiegach grzewczym i chłodniczym.
    Więc co do instalacji to 4 rury w zasilaniu i powrocie i dodatkowa skropliny.
    Dodatkowo dochodzi zasilanie + układ sterowania ( termostat ) lub ogólna automatyka sterująca ich pracą.

Polecam zapoznać się z przykładami instalacji z zastosowaniem klimakonwektorów.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #3 11340005
    matkot5665
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    strerownik jest przy klimakonwektorach czyli ustawiamy temperature i wentylator chodzi do uzyskania temperatury.
    Są klimakonwektory 4-ro i 2-wo rurowe.
    a jesli chodzi o zasilanie to potrzebne jest.
    a obieg mozna wykozystac z pompki od pieca
    ale mi chodzi o wydajnosc takiego podłączenia
    bede w trakcie wykonywania instalacji wiec chciałbym wiedzieć czy bedzie to chodzic i czy jest sens puszczać rurki.
    Nie wiem jak to policzyc ile mogę podłączyc takich klimakonwektorów i ile musi być wody w studni.
    do studni od piwnicy mam puczscony juz rure 50 wiec wiec w kazdej chwili mozna wsunąc rurki

Moderowany przez serwisant73:

Pomimo wcześniejszego mojego wpisu nakazującego poprawę postu, kolega nie raczył zastosować się do niego i następny pisze w tym samym stylu. Oznacza to, że lekceważy kolega mnie, regulamin i zasady forum. I za to zasłużona ,,nagroda".
    Ostrzeżenie!!!

REKLAMA