logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odys Note Tab Pro - Bateria? Soft? SMD? Wyłączanie tabletu

Bigossp 05 Kwi 2023 20:23 552 6
  • #1 20526719
    Bigossp
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów. Opiszę sytuację zakładając nowy temat gdyż nie znalazłem nic do czego mógł bym się odnieść, a moja wiedza jest niczym w porównaniu do Waszej. Jeżeli będą pytania proszę o forma dla laika😉.

Dzieciaki maja tableta, ostatnio szybko sie wylaczal i nie chcial wlaczyc odrazu lecz po chwili o ile się udalo. Zaraz po podlaczeniu do ladowania pokazywal np 87%. sciagnalem z 10 aplikacji do baterii i wszystkie pokazuja zdrowa baterie. Reset plus update nic nie dal.

Dodam ze bez wiekszego obciazenia typu YT lub gra tablet w spoczynku (wlaczony w uspieniu) przez np 2 dni zuzywa ok 7%baterii.

Wczoraj go rozebralem i robilem pomiary miernikiem na przewodach z bateri. Bateria 3,7v 5000mAh z 28.09.2018
    GreatPower li-ion GSP26109137
    18,5Wh 1ICP3/110/138
    wylaczony ok 4.12-4,13v-skacze.

Po wlaczeniu YT (na testy) w ciagu okolo 10 min napiecie spadlo do 3,1v i tablet padl.

Po tym jak sie wylaczyl napiecie mierzone wzrastalo.

Podlaczylem do ladowania i zauwazylem skoki napiecia, np. 3,80v po chwili 3,65 i zaraz skok 3,81v i znow spadek 3,66v, 3,82v, .... i wzrastało tak skaczac.

Jedna z aplikacji do sprawdzania baterii AccuBatt*** wyświetla komunikat "nie wykryto pełnych ladowan"

Inna Batt*** Info przy pozycji zdrowie ma trójkąt z wykrzyknikiem który jak go przycisnąć wyświetla "Barteru drivers read failure" z opisem że apka nie może odczytać zdrowia bateri ze względu na sterowniki lub bateria jest za słaba do poprawnego ich odczytu.

Chciał bym sam - razem z wami😄 rozwiązać problem. Zastanawiam się czy to bateria czy jakis uklad sterowania bateria typu BMS lub regulator napiecia jeżeli taki jest a może soft 🤔

Dodam ze z bateri wychodza 3 przewody +,- i stale napiecie rzedu 0,66-0,68v
    Identycznej baterii nie znalazłem na naszych aukcjach żeby może coś na szybko zamówić i wytestowac. Nie jestem też fanem praktyk typu wymieniać dobre części dla sprawdzania czy to jest to... Jeżeli coś wymieniać to po pełnej weryfikacji i przy pewności że dana część jest uszkodzona. Oraz dlaczego tak się stało.
    Jeżeli bateria do wymiany to czy można zamontować o większej pojemności? Na co zwrócić uwagę?
    Myślałem też może o baterii zewnętrznej zrobionej z kilku ogniw 18650 do których mam dostęp za darmo. Tylko jak podać napięcie 3-go przewodu? Jakie będzie właściwe? Może akumulator zewnętrzny połączyć z istniejącą bateria?

Powiecie że kabinuje ale największą satysfakcję mam gdy zrobię coś z niczego/smieci🤪

Dodano po 11 [minuty]:

Aktualnie, po odłączeniu od ładowania jakieś 30-40 min. Wi-Fi włączone i nic poza. Z 5-10min. w tym czasie używany. Na ładowarce się nie wyłącza nawet pod obciążeniem - test około godziny
    Załączniki:
    • Odys Note Tab Pro - Bateria? Soft? SMD? Wyłączanie tabletu 16807193233105861599358294957945.jpg (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20526755
    szafarz
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Bigossp napisał:

wylaczony ok 4.12-4,13v-skacze.

Po wlaczeniu YT (na testy) w ciagu okolo 10 min napiecie spadlo do 3,1v i tablet padl.

Po tym jak sie wylaczyl napiecie mierzone wzrastalo.

Stawiam na umierającą baterię. Nie wiem, czy warto jeszcze się upewnieć ładując ją w zewnętrznej ładowarce - dla spokoju sumienia oczywiście możesz. Taki spadek (z 4.12 do 3.1 w 10 minut) to oznaka końca.

Co do wymiany na większą - kieruj się fizycznymi wymiarami akumulatorka oraz rozsądkiem - (świetnie to widać na 18650, nie ma ogniw o pojemności 8000mAh mimo, że można je kupić).

Co do styków, to trzeci jest stykiem pomiarowym/komunikacyjnym - nie podłączaj tam żadnego napięcia. Nie wiem co do dokładnie za bateria i układ. Może to tylko do pomiaru temperatury, ale może tam jest układ, który pamięta historię baterii, numer seryjny itp...
  • #3 20526821
    Bigossp
    Poziom 4  
    szafarz napisał:
    Nie wiem, czy warto jeszcze się upewnieć ładując ją w zewnętrznej ładowarce

Niestety sam nie mam takiej. Nie mam też dostępu do takiej
    szafarz napisał:
    Co do wymiany na większą - kieruj się fizycznymi wymiarami akumulatorka oraz rozsądkiem - (świetnie to widać na 18650, nie ma ogniw o pojemności 8000mAh mimo, że można je kupić).

Rozsądek również mi podpowiada to że nie ma takich😉 fizycznie miejsca na podobną i większą jest. Ogólnie to myślałem o pakiecie kilku ogniw z "zużytych" akumulatorów makity 18v których mam sporo dostępnych. W takiej baterii zawsze znajdzie się sprawne ogniwo. Odpowiednie spięcie kilku powiedzmy 1300mAh może dać i 13000mAh. Takie "dodatkowe" zewnętrzne zasilanie do aktualnej baterii miało by rację bytu? Wyczuwam w odpowiedzi odniesienie do powerbanka ale te ogniwa mam za darmo i nadały by się-wg mnie laika". Oczywiście też nie stawiał bym na tak dużą pojemność gdyż nie chce ładować urządzenia 2 dni 😆
  • #4 20526835
    szafarz
    Poziom 20  
    Z jednej strony fajnie by było mieć 13Ah, ale z drugiej, czas ładowania (i możliwość naładowania "pod korek") nie współgrają z łączem USB i ładowareczką w tablecie.

Poza tym, wydaje mi się, że te ogniwa 1300mAh to są akurat NiCd albo NiMH - zupełnie inna metoda ładowania i napięcia.
  • #5 20526944
    Bigossp
    Poziom 4  
    szafarz napisał:
    Z jednej strony fajnie by było mieć 13Ah, ale z drugiej, czas ładowania (i możliwość naładowania "pod korek") nie współgrają z łączem USB i ładowareczką w tablecie.

Bigossp napisał:
    Oczywiście też nie stawiał bym na tak dużą pojemność gdyż nie chce ładować urządzenia 2 dni 😆

szafarz napisał:
    Poza tym, wydaje mi się, że te ogniwa 1300mAh to są akurat NiCd albo NiMH - zupełnie inna metoda ładowania i napięcia.

Bigossp napisał:
    Odpowiednie spięcie kilku powiedzmy 1300mAh

1300mAh to przykład😉
    Specyfikacja akumulatorów Makity którymi dysponuje:
    Akumulator 18V 5,0Ah Li-Ion Makita BL1850B
    Dane techniczne:
    Napięcie: 18V
    Pojemność: 5,0Ah
    Ogniwa: litowo-jonowe
    Czas ładowania: 45min (ładowarka DC18RC), 110min (ładowarka DC18SD)

Jak dobrze pamiętam to takie ogniwa zastosowano
    Odys Note Tab Pro - Bateria? Soft? SMD? Wyłączanie tabletu
  • #6 20528405
    Bigossp
    Poziom 4  
    Powiedzcie czy dwa takie ogniwa połączone równolegle mogę podłączyć na testy? Podpięcie w miejsce + i - baterii. Trzeci przewód został by od aktualnego akumulatora.

Wyszło by wtedy około 4400mAh z tym że nie wiem jak jest z różnicą że ogniwa z Makity są wysokopradowe li-ion a bateria tabletu li-pol.
    Jezeli jest taka opcja podłączenia to docelowo chciał bym dać 3 ogniwa równolegle co daje 6,6ah. Oczywiście przy takim rozwiązaniu "na stałe" wtedy był by to akumulator zewnętrzny.
    Ma to rację bytu?
  • #7 20530025
    szafarz
    Poziom 20  
    Spokojnie możesz łączyć te ogniwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tabletem Odys Note Tab Pro, który szybko się wyłącza, mimo że aplikacje wskazują na zdrową baterię. Po rozebraniu urządzenia i pomiarach, stwierdzono, że bateria (3,7V, 5000mAh, GreatPower li-ion GSP26109137) ma spadek napięcia z 4,12V do 3,1V w ciągu 10 minut pod obciążeniem. Forumowicze sugerują, że bateria może być uszkodzona i zalecają jej wymianę. Pojawia się pomysł na użycie ogniw z akumulatorów Makita 18V (5,0Ah Li-Ion) jako zewnętrznego źródła zasilania, jednak podkreślają różnice w technologii ogniw (Li-Ion vs Li-Pol) oraz czas ładowania. Użytkownik rozważa połączenie ogniw równolegle, co mogłoby zwiększyć pojemność, a inni potwierdzają, że jest to możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA