logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej

oskarreflink 05 Kwi 2023 22:29 534 14
REKLAMA
  • #1 20526921
    oskarreflink
    Poziom 3  
    Czesc wszystkim, mam pytanie dotyczące mojego komputera. W skrócie zakupilem komputer na stronie morele, po moich prawdopodobnie glupich domysłach, myslalem ze to karta graficzna, wysłalem do nich spowrotem karte, bo mialem gwarancje, odeslali mi karte z dopiskiem ze wszystko jest w porzadku z karta, zakupilem ta karte w najgorszym czasie chyba jej cena jest teraz 1.5 tansza niz ostatatnio, moze dlatego nie chcieli mi zwrocic nowej.
    Mam 20-40 fpsow w grach takich jak hogward legacy, cyberpunk, morele rozklada ręce, ja się poddaje, bo próbowalem wiele rzeczy, ale nie chce nic popsuć, bo przepaść miedzy mna a profesjonalista. Podsylam ss calego sprzetu, bede bardzo wdzieczny za pomoc. Z góry dziekuje.
    ( nie wiem co to jest to ,,UHD graphics 630" wydaje mi sie ze kiedys tego nie było.  Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej   
    Załączniki:
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej ladne.png (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej ladne2.png (52.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej pomoc4.jpg (230.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej pomocc.png (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej Bez tytułu.png (223.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20526928
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2339
    Próbowałeś wyłączyć zintegrowaną grafikę w bios? Monitor masz podłączony pod dedykowaną kartę graficzną?
    Skąd tak duże użycie RAM przy kilku kartach w przeglądarce?

Poza tym zasady działu wymagają podania pełnej specyfikacji komputera. Powinna być na fakturze lub w zamówieniu.
  • REKLAMA
  • #3 20526946
    oskarreflink
    Poziom 3  
    Dziekuje za odpowiedz, dodałem zdjecie faktury ze wszystkimi podzespołami. Postaram sie wykonac to co Pani/Pan doradził, tylko jestem w tym wszystkim zielony szczerze, Kolega mi skladał tego kompa ja kupilem
  • Pomocny post
    #4 20527040
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    specyfikację komputera - płyta, dysk, pamięci - najprościej cpu-z,
    Ze screenów wynika że obecnie działasz na zintegrowanej grafice - wyłącz w biosie, bez modelu płyty nikt nie wywróży gdzie jest ta opcja i jak się dokładnie nazywa.
    pv416g320c6k to zestaw dwóch kości - sprawdz w cpu-z czy chodzi w dualu.
    Odpal furmarka oraz gpu-z i daj screeny, wtedy zobaczymy ile grafika pobiera mocy, jaką ma temperaturę i czy pcie działa.
    W którym slocie jest włożona grafika? Najlepiej fotka ze środka przy dobrym świetle.
  • REKLAMA
  • #6 21069049
    oskarreflink
    Poziom 3  

Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej attachment_id=798624388874018&message_id=mid.%24cAAAAAIppM_SVcc8PfWPQInBU7Cs1&thread_id=100006426433795[url=https://

Dodano po 1 [minuty]:

witam, starałem się zrobić to co zaproponowaliście, nie wiem czy nie za dużo stopni ma karta. Przełączyłem ją z integrowwnej, w bios nie mogłem znaleść bo się nie znam. [url=https://obrazki.elektroda.pl/8672269500_1714774987.jpg]
    Załączniki:
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej 438267313_974523983887043_6766620554035499405_n.jpg (383.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej 438231809_1133658644447178_6572596974156958399_n.jpg (412.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej 438231507_1149487209516581_878721334957979099_n.jpg (418.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej 438231741_996477001921860_7806249777370515807_n.jpg (393.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Morele - Niski FPS w grach (Hogward Legacy, Cyberpunk) pomimo sprawnej karty graficznej aha.jpg (262.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21069343
    oskarreflink
    Poziom 3  

Kupiłem kompa, około 2 lata temu 2.5, myślałem że jest coś nie tak z kartą, ale wysłałem ją do morele i powiedzieli że wszystko w porządku. Lecz zakupiłem kompa w najgorszym okresie, wtedy mocna pandemia, karty graficzne jak i cały sprzęt był bardzo drogi. Gdy wysyłałem im kartę cena spadła o 30%, możliwe że dlatego nie chcieli na gwarancję mi ją wziąć bo mógłbym chcieć oddanie pieniędzy i byliby stratni. Mam nadzieję że z kompem wszystko w porządku, ale nie jest to co chciałem osiągnąć wydając tyle pieniędzy na ten sprzęt. Ścina, jak za taki sprzęt to nie powinien. Nie znam się nic na składaniu komputera, jedna osoba mi powiedziała (która składa kompy) że podzespoły w ogóle do siebie nie pasują, i w skrócie jest do dupy przemyślany zakup. Zabolało, bo naprawdę chciałem w końcu dobry sprzęt. A wydałem na niego około 6-7 tysięcy (każdy mi mówi że stanowczo za dużo, z tego też nie jestem zadowolony. Bo jednak za taką kwotę, chciałem komputer na dobre kilka lat, żeby wszystkie gry chodziły. Proszę o jakąś radę, mogę zapłacić pieniądze, jeżeli coś by trzeba było naprawić. Zdjęcie komputera z środka też pokażę, bo możliwe że został źle złożony. Z góry dziękuję
  • #8 21069350
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Skoro instalacja kilku programów, zrobienie kilku screenów i odpowiednie ich przycięcie ( żeby twojego bajzlu na pulpicie nie oglądać ) cię przerasta to najlepiej aby komputer trafił do serwisu albo kogoś kto wie co robi. Skąd jesteś? Może ktoś poleci dobry serwis w pobliżu?
  • #9 21082238
    oskarreflink
    Poziom 3  
    Poznan, jak mowilem totalnie jestem zielonkiem. Znajomy skladal mi kompa, potem po kilku pytaniach jakis gosciu od skladania kompow powiedzial, ze czesci sa niekompatybilne i kto mi kazal takie podczesci kupic ( na tym sie poddalem) zmienilem karte na 3060 z podstwowej i na dragon dogma 2 mam 20 fps, nie da sie trafic w stworka. Dzieki za pomoc
  • #10 21082376
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Czyli...ze co... przez rok nic nie zrobiles z tym sprzetem? 03.04.2023 - 04.05.2024r.?

Bo albo czegoś nie rozumiem...albo coś mi umyka...?

Tak czy siak nie zalatwisz tematu we wlasnym zakresie. Zanies sprzet do jakiegoś serwisu komputerowego. Albo wyslij do serwisu morele z opisem swoich wątpliwosci.

Nie wiem tez po co zamazywales cene podzespolow na fakturze... (to tak na marginesie).
  • Pomocny post
    #11 21082418
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8191
    Pomimo że dwa razy było to zaproponowane, nie doczytałem się, czy monitor jest podłączony pod kartę graficzną Nvidia, czy pod zintegrowaną kartę Intel HD. Jeśli nie wie tego Kolega, to zdjęcie podłączeń z tyłu komputera da na to pytanie odpowiedź.

Z tego co widzę również nieprawidłowo (a raczej nieoptymalnie) jest zamontowana pamięć RAM. Jest zamontowana w slotach trzecim i czwartym, więc działa na jednym kanale kontrolera pamięci w trybie Single Channel. Powinna być zamontowana w slotach drugim i czwartym aby działać w trybie Dual.

No i przy okazji - warto wydmuchać trochę roztoczy z tego komputera. Kurz to nie tylko estetyka, ale masz sprzęt, który dość mocno się grzeje, a nadmiar kurzu nie w pozbywaniu się ciepła.
  • #12 21082698
    oskarreflink
    Poziom 3  

>>21082376Dokładnie, komputer nie był włączany przez rok. Dlatego już nie mam opcji wysłania go na gwarancję, mam nadzieję, że nie o to chodzi.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21082418a tu Panie dt1 dziękuję bardzo za miłą odpowiedź, jak widać nie każdy zna się na komputerach jak ja. Nie używałem tego komputera przez długi czas, ponieważ wpadłem w depresję związaną ze śmiercią rodziców, nie wiem, co jest dziwnego w tym, że komputera nie używałem. Zakupiłem go w najgorszym okresie.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21082376a i tak na ,,marginesie" Panie Adamie, cena na fakturze, pomoże w rozwiązaniu problemu?

Dodano po 10 [minuty]:

Tył komputera z podłączonymi kablami Panel tylny komputera z kilkoma podłączonymi kablami Tylny panel komputera z podłączonymi kablami HDMI i DVI, widoczne złącza USB i porty audio.
    Dosyłam zdjęcia dla Pana dt1, jak i też rano zamienię miejsce ram (co dziwne, bo zapłaciłem 300 złotych Panu, który złożył mi komputer, to jego robota (to wszystko). Powiedział, że mój kolega źle złożył kompa i to cud, że nie było zwarcia i nie poszła karta graficzna (dlatego się martwię). Ale no wziął 300 złotych, coś ponaprawiał, ale ułożenie Ram to jego robota. Też widocznie miałem więcej pamięci w kompie (miałem 2 dyski), ale powiedział, że nie wiadomo, jak był widoczny, bo to nie do komputera, chociaż zapisywałem na nim gry i wszystko. Powiedział, że to zwarcie.
  • Pomocny post
    #13 21082704
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pierwszy problem widać ze zdjęć, monitor (lub monitory) są podłączone do zintegrowanej z procesorem karty graficznej, a karta wyższej wydajności po prostu jest, ale nie jest używana. Jak to Kolega poprawi, to wydajność wróci do normy. Jeśli monitor jest jeden, a idą do niego dwa przewody, to należy użyć tylko jednego z nich (preferowany HDMI lub Display Port, bez adapterów po drodze). Jeśli monitory są dwa, to najlepiej również korzystać w miarę możliwości z przewodów HDMI lub Display Port. Karta graficzna najprawdopodobniej dysponuje trzema portami Display Port oraz jednym portem HDMI. Monitor ze zdjęć wyżej zdaje się posiada również Display Port, chociaż ciężko to do końca potwierdzić, bo nie widać dokładnie wszystkich jego gniazd.

Nie korzystamy z gniazd pionowych (pionowa orientacja gdy obudowa komputera stoi w swojej normalnej pozycji). Korzystać należy z gniazd niżej, poziomych.

Zdjęcie tylnego panelu komputera z dwoma kablami błędnie podłączonymi do gniazdaj pionowego DP i HDMI, przekreślone na czerwono, oraz poprawnie podłączonym kablem do gniazda poziomego, zaznaczonego na zielono.

oskarreflink napisał:
    Nie uzywalem tego komputera przez długi czas, ponieważ wpadlem w depresje zwiazana ze smiercia rodzicow, nie wiem co jest dziwnego w tym, ze komputera nie uzywalem.

Wyrazy współczucia. Nie ma nic dziwnego w tym, że komputera Kolega nie używał. Tym niemniej warto problem też rozwiązać - bo komputer fajny i dużo lepiej będzie wyglądał bez kurzu - pędzelek, ręcznik papierowy, może puszka sprężonego powietrza i 20 minut roboty i będzie jak nowy, pewnie też nieco mniej grzał się będzie. Odradzam jedynie odkurzacz. Swoją drogą warto sprawdzić, czy fachowiec za 300 zamontował prawidłowo filtry przeciwkurzowe - obudowa to Krux Leda i jest w takie filtry wyposażona, jeśli komputer jest skręcony podczas eksploatacji, to nie powinien się aż tak zakurzyć - w szczególności, jeśli długi czas w ogóle nie pracował.

oskarreflink napisał:
    zaplacilem 300 złoty Panu ktory zlozyl mi komputer, to jego robota ( to wszystko). Powiedzial ze moj kolega zle zlozyl kompa i to cud ze nie bylo zwarcia i nie poszla karta graficzna ( dlatego sie martwie). Ale no wzial 300 zloty cos ponaprawial, ale ulozenie Ram to jego robota. Tez widoczne mialem wiecej pamieci w kompie ( mialem 2 dyski) ale powiedzial ze nie wiadomo jak byl widoczny, bo to nie do komputera, chociaz zapisywalem na nim gry i wszysto. Powiedzial ze to zwarcie.

Niestety tego już nie będziemy w stanie zweryfikować, ale jeśli ten pan bierze duże pieniądze i popełnia takie błędy, to polecam przy następnej okazji znaleźć kogoś z większym pojęciem - pewnie też mniejsze pieniądze za to weźmie. Lub składać samemu, wbrew pozorom to nie inżynieria rakietowa i da się to zrobić nie mając bardzo dużego doświadczenia, można się wspomagać na Forum tam, gdzie będą wątpliwości.
  • #14 21082798
    oskarreflink
    Poziom 3  

Podłączyłem kable (które się dało tam, gdzie Pan zaznaczył (pierwszy raz używam tych wejść, nie wiedziałem, że za tym plastikiem są wejścia USB). Z tego, co widzę, to chłopak, który składał komputer, też nie wiedział. Bo nie były ruszane. Nie wiem, co zrobić z kablem ze zdjęcia. Bo pod monitorem nie ma takiego wejścia.
    Panel tylni komputera z kilkoma podłączonymi kablami oraz wolnym kablem w ręce. Ręka trzymająca niebieski kabel VGA. Tył monitora z podłączonym kablem HDMI Zbliżenie na tył monitora z podłączonymi kablami, obok leży klawiatura RGB.

Dodano po 10 [minuty]:

Monitor jest tylko jeden, moglby mi Pan wytlumaczyc gdzie dokladnie podlaczyc to hdmi ? bo mam 2 kabel z innym zakonczeniem, nie tym ze zdjecia.

Dodano po 10 [minuty]:

Podlaczylem gdzie sie dalo Zbliżenie na tył monitora z podłączonymi kablami, w tym HDMI i VGA. Zbliżenie na tylny panel komputera z podłączonymi kablami HDMI i USB. Tył obudowy komputera z kilkoma podłączonymi kablami, w tym HDMI.

Dodano po 37 [minuty]:

Pozmienialem, wejscia Ram za Pana pomocą. Ostatecznie wygląda to tak ( nie wiem po co byl podlaczony kabel ze zdjecia, nie uzywany byl do niczego, mozliwe ze poprzedni monitor) ale mialem taki metlik w glowie ze nawet nie pamietam. Osoba trzyma dwa kable ze złączami DVI i VGA. Widok wnętrza komputera z zamontowaną kartą graficzną MSI GeForce RTX oraz podświetlonym chłodzeniem. Zbliżenie na tył komputera z podłączonymi różnymi kablami, w tym HDMI. Wnętrze obudowy komputera z kartą graficzną MSI GeForce RTX i zamontowanym chłodzeniem.

Dodano po 5 [minuty]:

Zrzut ekranu z monitora MSI pokazujący menu OSD i instrukcje dotyczące podłączenia kabla. Zrzut ekranu z monitora MSI Gaming z komunikatem o podłączeniu USB.
  • #15 21083215
    dt1
    Admin grupy komputery
    Generalnie jeśli monitor jest jeden, to wykorzystaj tylko pojedynczy kabel HDMI lub Display Port między monitorem a komputerem. Przewód z niebieskim wtykiem oraz przelotka z HDMI na ten wtyk nie są potrzebne, nie podłączaj ich nigdzie.

oskarreflink napisał:
    ozmienialem, wejscia Ram za Pana pomocą.

Ten "Pan" to na forum nie jest potrzebny - i pominięcie tej formy nie będzie wcale objawem braku szacunku ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską wydajnością gier (20-40 FPS) na komputerze zakupionym w Morele, mimo posiadania karty graficznej RTX 3060. Po wysłaniu karty na gwarancję, otrzymał informację, że jest sprawna. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby użytkownik wyłączył zintegrowaną grafikę w BIOSie oraz upewnił się, że monitor jest podłączony do dedykowanej karty graficznej, a nie do płyty głównej. Użytkownik nie był pewny, jak to zrobić, a także miał problemy z montażem pamięci RAM w trybie Dual Channel. Wskazano również na konieczność oczyszczenia komputera z kurzu, co może wpływać na temperatury i wydajność. Użytkownik podjął kroki w celu poprawy konfiguracji, ale nadal miał wątpliwości co do podłączenia kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA