logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregacja pasm w mojej okolicy - tylko dwa pasma na ZTE MF-258

groo6er 07 Kwi 2023 09:41 2574 9
REKLAMA
  • #1 20528785
    groo6er
    Poziom 3  
    Witam,
    Jeżeli to zły dział to proszę o wyrozumienie, to mój pierwszy post, ale elektrodę czytam od lat.

Szukam pomocy w odpowiedzi na pytania:
    1. Z którym BTSem łączy się mój sprzęt
    2. Z którym BTSem powinienem się łączyć aby uzyskać najlepsze wyniki ?
    3. Dlaczego pomimo dostępności 4 pasm na BTSie w kierunku, którego skierowany jest modem/antena ODU, ZTE agreguje tylko 2 pasma nawet w przypadku, kiedy zaznaczam wszystkie 4, lub 3 bez pasma 800.

Moja lokalizacja to Lutynia (dolnośląskie). Sprzęt to ZTE MF-258 niebrandowy z polskiej dystrybucji ZTE. Karta sim od Play'a. Od razu zaznaczam, że znane są mi problemy tego zestawu od operatora Play, dlatego nie brałem od nich Netboxa z tym sprzętem, tylko kupiłem golasa z softem w wersji ZTE_STD_V1.0.0B08. aby móc agregować pasma i w ogóle to wolę sprzęt od producenta. W menu nie mam żadnego loga Play czy nawet kolorów.
    Antena jest na maszcie na kominie, wystaje ponad dach i widzi wszystkie 3 BTSy, jest odsłonięta i nic nie zakrywa jej widoku na trzy najbliższe stacje i całą resztę w tle.

Moja lokalizacja zaznaczona jest kółkiem na mapie poniżej.
    Najbliższy BTS (1) to Zakrzyce - 1.2km (Według UKE z 2022 jest to odnoga BTSa z Wróblowic pewnie zasilana radiolinią i według UKE z przepustowością 100-120mb/s. Dodatkowo według bts search obecnie ma tylko pasma 1800 oraz 800, ale NetMonster (screen poniżej) pokazuje że łączy mnie tam również najczęściej z pasmem 2600 oraz 2100. Bywa, że NetMonster pokazuje że łączy się z nadajnikiem z Żar, tyle, że tam niczego nie ma z tego co wiem.
    BTS (2) Wróblowice to ok 3.3km w linii prostej, dostępne 4 pasma (Wygląda na zasilany światłowodem, tak wnioskuje z danych z UKE)
    BTS (3) Krępice to 4km, dostępne 4 pasma (Podobnie jak BTS Wróblowice pewnie światłowód, bądź mocna odnoga radiolinii z Wróblowic, aż tak się nie znam).

Ad 1 i Ad2 wrzucam mapkę oraz screen z Net Monster z komórki oraz screen ustawień ZTE,

Ad 3
    Pomimo dostępności 4 pasm w okolicy, ZTE agreguje tylko 2 pasma bez względu czy dam w tryb auto czy zaznaczę cztery razem B1, B3, B7, B20, czy np tylko trzy z nich.
    Parametry sygnału są dobra bądź bardzo dobre, nawet na pojedynczym paśmie 2600 pokazuje 256QAM, choć częściej jest to 64QAM.

Moim zdaniem najrozsądniej byłoby skierować antenę w kierunku Wróblowic choć są przepełnione, Zakrzyce są najbliżej ale to wciąż odnoga Wróblowic więc jak brakuje przepustowości u źródła to i tutaj będzie problem. Poza tym potrzebuję potwierdzenia od specjalisty, że BTS Zakrzyce ma 4 pasma i pozwala je agregować.
    Rokujący jest też BTS Krępice ale to już 4km.

Moje prędkości to zwykle w ciągu dnia (godzina 8-16) - 30-80 Download i taki sam Upload, Ping ok 20. Wieczorami i w weekendy to 5-15 download i 10-30 upload.

Prosiłbym o pomoc w odpowiedzi na 3 pytania, gdzie najważniejsze jest pytanie 3 i 1:)
  • REKLAMA
  • #2 20528876
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5723
    Zakrzyce są po swapie z Huawei na Ericssona, stacja jest przygotowana pod fake 5G2100 więc działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800 i moze w 5G2100 w DSS z LTE2100. Sektor numer 1 jest na azymucie 20 stopni czyli na ciebie, parametry sygnału masz na lte2600/1800 optymalne ale SINR dostateczny. Zakup tego MF258K był błędem, a co do agregacji pasm LTE to o tym decyduje BTS. Sektor na Lutynię wyglada tez na przeciążony. Wróblowice to BTS z takimi samymi pasmami , 4 sektory i 3 na Lutynię, Krępice identycznie ale na 3 sektorach i 2 na ciebie. Trzeba sprawdzić w ich poblizu jak one działają z tych sektorów.
    Sprawdzałeś też na MF258k wymuszajac PCI 196 dla poszczególnych nośnych dla LTE2600/2100/1800 z anteną na Wróblowice?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20528934
    groo6er
    Poziom 3  
    Cześć,
    Po cichu liczyłem na Twoją odpowiedź:)
    Nie grzebałem jeszcze w ustawieniach PCI, w sumie nawet nie wiem co to i gdzie tego szukać ustawieniach. poczytam i sprawdzę to przy najbliższej okazji jak pogoda będzie ludzka bo na dach muszę wejść, żeby antenę skierować na Wróblowice.

A jaki sprzęt sugerowałbyś w moim przypadku? wybierałem między tym co mam a Huawei b818 bez anten, który stałby w domu.
    Jestem otwarty na każdą propozycję i chętnie przetestuję, w sensie sprzedam ZTE i kupię to co może dać lepsze wyniki.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20528956
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego po cichu ? Jeśli chodzi o MF258k to na B08 ma trochę mozliwości ale dochodzi jeszcze kwestia tego ze ta antena odbiera przodem, tyłem, bokiem i często skacze po BTS-ach i pasmach. W Play to BTS decyduje o agregacji pasm LTE. Sprawdza się tam gdzie jest praktycznie jeden BTS w okolicy, przy kilku sa problemy i trzeba wymuszać po PCI ale i tak nie ma gwarancji ze zadziała i w agregacji. Dlatego ja często uzywam w takiej sytuacji routera z 3/4 CC CA QAM256 i Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha, ma wąskie kąty promieniowania, z kablami do 10m zysk na 2600MHz około 10dBi czyli lepiej niż antena w MF258k. B818 to dobry modem w nim ale router sredni, do tego już bez wsparcia Huawei.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20529155
    groo6er
    Poziom 3  
    Brałem taką konfigurację z anteną cybertecha pod uwagę, bo wiem, że już gdzieś to polecałeś. Stąd mój post i w sumie to mogłem od razu do Ciebie pisać.
    Problem mam tylko taki, że na etapie budowy domu, nie interesowałem się jeszcze tak LTE, widziałem tylko, że stawiają maszt playa, nie wiedziałem, że będę musiał z niego korzystać. Wiec na komin wyciągnąłem tylko skrętkę, której drugi koniec jest w szafce rack w garażu. Nie mam za bardzo możliwości ciągnąć teraz kabli dodatkowych do anteny cybertecha. Szukam więc rozwiązań opartych o zewnętrzny modem z anteną umieszczony na dachu i połączony skrętką z routerem w garażu, do którego wpięte są access pointy. Stąd padło na ZTE, innych z LTE kat15 i więcej nie widziałem i z agregacja więcej niż 2 pasm. W ogóle to mało jest takich rozwiązań (D-link DWP-812KT odpada:)) Ale jak widać w okolicy są trzy BTSy i zalety tego zestawu stają się ograniczeniami.
    Rozpatrywałem też wzięcie z Play netbox tego zestawu z Nokia Fastmile 5G, choć 5G tutaj nie ma (ale może będzie ten fake5G) ale pewnie bebechy tego sprzętu lepsze niż w ZTE. Fakt, że tam GUI nie jest tak rozbudowane i pewnie agregacji bym zrobić nie mógł, do tego sam modem z anteną pewnie też nie jest kierunkowy i może też skakać dookólnie po BTSach.

Tak czy inaczej, poszedłem w LTE bo są stacje dookoła, a lokalny dostawca radiówki ma ceny kosmos za parametry zbliżone do najsłabszych dni LTE u mnie w miejscowości, średnio ok 10mbs w dół.
  • Pomocny post
    #6 20529242
    matek451
    Poziom 43  
    Fastmile to jedna wielka lipa, z CPE 5G/LTE to tylko ZTE i ewentualnie ZyxeL, w PLAY za zestaw Nokii wołają kosmiczną kasę za ten przeciętny sprzęt, poza tym antena w CPE 5G/LTE to z reguły około 5-7dBi w MC7010/MC889 i nieco więcej w Zyxelach, u ciebie do BTS-a Zakrzyce spokojnie wystarcza, da zapewne też radę z tego PCI 196, to zapewne Wróblowice ale i z Krępic pewnie też jest jakiś zasięg i inny PCI w sąsiadach na NetMonsterze. Ogólnie wybór Play OK ale czasami bogactwo stacji wymaga indywidualnego podejścia do zgadnienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20529328
    groo6er
    Poziom 3  
    Popatrzę jeszcze na te ZTE MC7010 bądź MC889, może zmienię na jedno z tych jeżeli ma pomóc. Fakt, że źle nie jest w tej okolicy, na komórce transfery w godzinach pracy w tygodniu przekraczają 100mb's na ZTE 258 80-100 potrafi być. Ale drażniło mnie to, że agreguje mi tylko 2 pasma, a to wyjaśniłeś, że w Play BTS tym zarządza.

Tak czy inaczej, dzięki za wszystkie informacje,
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 20529341
    matek451
    Poziom 43  
    Przy zakupie MC889z drugiej ręki w zestawach pochodzacych z Plusa i T-mobile bo oni mają je w ofercie zawsze proś o podanie najpierw numeru IMEI i weryfikuj na https://www.plus.pl/formularze/formularz-imei lub https://www.t-mobile.pl/c/sprawdzenie-imei bo ludzie wystawiają na handel sprzęt będący własnością operatora, w Plusie jest na raty doliczane do abonamentu , w T-mobile w abonamencie i dopiero po opłaceniu 24 abonamentu czyli po 2 latach przechodzi na własność klienta. Jesli klient nie zapłaci abonamentu to operator blokuje sprzęt po IMEI i masz cegłę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 20529447
    groo6er
    Poziom 3  
    Dziękuję za bardzo dobrą wskazówkę, skorzystam z tej opcji, jest parę ofert tego zestawu z drugiej reki i większość z Plusa.

Zamykam temat.
    Dzięki i do następnego.
  • #10 20529457
    groo6er
    Poziom 3  
    Wymiana sprzetu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat agregacji pasm w swoim ZTE MF-258 w Lutyni, gdzie łączy się z BTS-ami. Zauważa, że mimo dostępności czterech pasm, modem agreguje tylko dwa. Odpowiedzi wskazują, że agregacja pasm zależy od BTS-a, a w przypadku wielu stacji mogą występować problemy. Użytkownik rozważa wymianę sprzętu na model Huawei B818 lub ZTE MC7010/MC889, które mogą lepiej obsługiwać agregację pasm. Wskazówki dotyczą również sprawdzania IMEI przy zakupie używanego sprzętu, aby uniknąć problemów z blokadą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA