logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknący zawór bezpieczeństwa w nowym ocieplaczu wody

xrashu26 08 Kwi 2023 16:59 834 6
REKLAMA
  • #1 20530950
    xrashu26
    Poziom 2  
    Witam.

Dwa dni temu w wynajmowanym mieszkaniu uległ awarii podgrzewacz wody: Perla 50 l VR PL EU2:
    https://www.bricomarche.pl/elektryczny-pojemn...oNJl8u_zggaqAaRTzAQRzaHiDlCXHf3saAoJ0EALw_wcB
    Według informacji, które otrzymałem od właściciela mieszkania, bojler służył ok. 10 lat.
    Po konsultacji z właścicielem mieszkania kupiłem nowy podgrzewacz wody Zelmech One 50 L:
    https://www.leroymerlin.pl/hydraulika/ogrzewa...ewacz-wody-50-l-zelmech-one,p622390,l995.html
    Nowy bojler zamontowałem w taki sam sposób jak poprzedni. Instalacja nie przecieka, a woda się grzeje.
    No ale żeby nie było zbyt pięknie, to pojawił się problem, bo z zaworu bezpieczeństwa zamontowanego przy bojlerze (zgodnie z instrukcją) praktycznie cały czas kapie albo cieknie woda.
    W poprzednim podgrzewaczu odkąd tutaj mieszkam nie było takiej sytuacji, żeby ten zawór wypuszczał wodę.
    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nagle taka sytuacja zaczęła występować?
    Co powinienem zrobić w tej sytuacji?
    Z góry dziękuję wszystkim za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 20530974
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Czy jest w instalacji jakieś naczynie przeponowe?
    Większy zbiornik daje więcej rozszerzonej wody przy grzaniu, gdy wszystkie zawory są zamknięte.
    Gdzieś rozszerzona temperaturą woda stara się wydostać...
    Taki domysł.
  • REKLAMA
  • #3 20531004
    xrashu26
    Poziom 2  
    Nie mam nigdzie takiego naczynia.

Podgrzewacze wody (stary i nowy) mają identyczną pojemność i praktycznie taki sam wymiar.
  • REKLAMA
  • #4 20531010
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Może wypadałoby zmierzyć ciśnienie w instalacji?
    Może zawór bezpieczeństwa się zużył?
    Kolejne domysły...
  • #5 20531017
    xrashu26
    Poziom 2  
    Co do pomiaru ciśnienia, to nie mam narzędzi, ale będę się kontaktował z jakimś hydraulikiem w takim razie.
    Jeśli chodzi o zawór, to teoretycznie nie powinien być problemem, bo jest nowy. No chyba, że ewentualnie jest wadliwy.
  • REKLAMA
  • #6 20531031
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    Kup nowy zawór albo załóż stary. Jak zawór ma dźwignię do testu zaworu pość więcej wody może coś podeszło pod niego.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20530974 Jeszcze nie spotkałem w 50 l zbiorniku naczynia przeponowego, przy 120l tez da rade sam bojler.
  • #7 20531440
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Jest jeszcze opcja że stary zawór bezpieczeństwa nie miał w sobie zaworu zwrotnego,albo miał nieszczelny a ten nowy jest sprawny i nie pozwala na cofanie się nadmiaru wody w zasilanie. Oczywiście jeżeli cieknie tylko w momencie kiedy nie pobieramy CWU,bo jeżeli cieknie cały czas, również przy odkręconym kranie to ewidentnie niesprawny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cieknącym zaworem bezpieczeństwa w nowym podgrzewaczu wody Zelmech One 50 L, który zainstalował po awarii starego podgrzewacza Perla 50 l VR PL EU2. Pomimo prawidłowego montażu, zawór bezpieczeństwa nieustannie kapie. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia w instalacji, ewentualną wymianę zaworu, oraz rozważenie, czy nowy zawór nie jest wadliwy. Wskazują również na możliwość braku naczynia przeponowego w instalacji, co może wpływać na problem z nadmiarem wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA