Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam kamerki tzw "szpiegowskiej" tj małej, z dobrym obrazem, długo działającej, dobrze d

suchejro 09 Apr 2023 15:20 339 7
Optex
    suchejro
    Level 14  
    Witam, mam problem z kamerkami które chcę wykorzystać do monitoringu otwartego terenu i piwnicy. Mam ciągłe włamania do garażu na terenie gdzie jest zespół garaży, włamania do wielu garaży. Ale chcę mieć jedną kamerę na teren i drugą wewnątrz garażu. Warunki oświetleniowe w garażu są takie jak w przeciętnej piwnicy. W bloku mamy z kolei masę włamań do piwnic, mnie ukradli rower, później drugi raz części do samochodu, następnie włamali się po koła z alufelgami, ale położyli je przy wyjściu z piwnicy i prawdopodobnie coś ich spłoszyło, bo rano dozorczyni mi powiedziała, że mam otwartą piwnicę i rozwleczone rzeczy po korytarzu. Niedawno włamali się i ukradli... Uszkodzony telewizor, który trzymałem na części, bo drugi identyczny mam jeszcze w użyciu, nie wiedziałem, że to jeszcze chodliwy towar. :)
    W każdym razie za każdym razem narobili tyle szkód, że koszty napraw, czas i nerwy nie były tego warte, no może kasa przepadła za rzeczy, ale wkurzenie i czas ma swoją wartość. Oczywiście doszły koszty napraw, bo przecięli metalowy profil zakotwiczony w murze, to kupa roboty, kłódki itp. to już pół biedy, ale swoje kosztują, bo nie miałem najtańszych, no i do sklepu musiałem pojechać, mam co robić ogólnie, więc to mi kradło czas itd. Powiedziałem dość i postanowiłem działać. Ponieważ traktowałem monitoring jako coś tymczasowego, to kupiłem jakieś tanie kamerki (modelu nie pamiętam, ale takie po kilkadziesiąt zł) które niby fullHD, czujnik ruchu, tryb nocny i audio miały. Nie zdały egzaminu, bo jakość była kiepska, nie bardzo miałem jak zasilić i ładowanie dwa razy dziennie to paranoja. Później uległem w sumie dość ciekawym kamerkom IHUOMI D150, które były fajne, bo małe i z dużym akumulatorem, obraz był chyba OK, ale nie mogłem go zobaczyć na komputerze, bo rozszerzenie plików było jakieś nieokreślone, tylko na smartfonie mogłem to oglądać co zapisały na karcie albo na żywo. Ale miały dwie wady, po pierwsze sieć Wi-Fi, którą generowały, tj. jej zasięg to było około 5 metrów, co chwilę gubiło się połączenie, no i nie wyobrażam sobie siedzenie 5 m od kamerek cały czas, bo to nie jest możliwe. Nie wymyśliłem taniego sposobu na zapewnienie zasięgu dla kamerek, dwie w/przy garażach może dałoby się połączyć, ale ja mieszkając na 5 piętrze nie mam jak złapać zasięgu do piwnicy pomiędzy kamerką i smartfonem. Więc pozostały mi nagrania, które kamerki zapisywały na kartach. No i tu rozczarowanie, zaczynały nagrywać, po 2, 5, 20 sekundach przerywały zawieszając się, obraz zamrażało, ale pasek postępu zapisu przesuwał się wciąż do końca. Druga wada, to po pierwszym nagraniu robiła się losowa przerwa do rozpoczęcia kolejnego nagrania, raz minutę, a raz pięć, a czasem wcale nie nagrywała ponownie. Robiliśmy próby z sąsiadem i tak to wyglądało niestety. Próbowałem użyć różnych kart pamięci, ale było to samo. Nie wiem co mogło być przyczyną, karty były do fullHD Sandisk, jakiś Samsung też fullHD i jakaś trzecia jeszcze, ta jako pierwsza przycinała obraz, więc zmieniłem na Sandisk, która nagrywała płynnie i dźwięk był OK, ale coś powodowało zamrażanie nagrywania. Może były wadliwe, bo ze zwrotów, a może to wina czegoś innego, używałem aplikacji do współpracy - Mycam. Gdyby istniał jakiś sposób na umożliwienie zasięgi wifi to może bym je nawet mógł wykorzystać, bo alarm po wykryciu ruchu zawsze był od razu, podgląd na żywo był ok, chyba uruchomienie nagrywania na kartę zawsze działało, nie pamiętam tylko czy nagrywały jak trzeba czy też się zamrażały. Aż sprawdzę z ciekawości, ale odpuściłem takie ich użycie bo przecież nie będę siedzieć z telefonem kilka metrów od kamer, nastawiłem się na ich samodzielną pracę i nagrywanie po wykryciu ruchu i to też nie zadziałało właściwie jak już pisałem. Ale gdyby dało się je wykorzystać dając im możliwość podłączenia się przez wifi to może by mi wystarczyły. Jestem zielony całkowicie jeśli chodzi o możliwość podłączenia kamer przez wifi czy też LTE i inne możliwości jeśli są, nie wiem jak to się robi żeby kamerki gdzieś w terenie działały swoim życiem, po wykryciu ruchu przyszedł alarm i możliwość podglądu na żywo lub możliwości uruchomienia nagrywania na kartę, a może wysyłania obrazu i możliwości nagrywania na np komputer... nie wiem nawet jakie ogólnie są wszystkie możliwości. O ile LTE jestem w stanie sobie wyobrazić, ale tylko jako zasadę działania, tj kontakt jest przez sieć komórkową z daną kamerą, jak się używa i jakie są możliwości - nie wiem. Ale jak kamerki w zasięgu sieci wifi mają się ze mną komunikować kiedy jestem od nich daleko, to nie mam pojęcia. One przecież generują sieć wifi z którą się łączę smartfonem i odbieram to co widzą, jak to zrobić będąc na drugim końcu miasta czy kraju?

I teraz moja prośba (bo mam już dość eksperymentów) o pomoc we wskazaniu kamerek które:
    Będą działały minimum 3 dni w trybie czuwania, a najchętniej tydzień lub dłużej (może być z powerbankiem, ale jakimś wąskim 10000, bo większych nie schowam w jakimś dobrym miejscu).

Miały czujnik ruchu, który rozpocznie nagrywania po wykryciu ruchu i nie przerywały nagrywania do momentu ustania ruchu.

Były małe - jak najmniejsze.

Umożliwiały podgląd na żywo na smartfonie/tablecie/komputerze w jakiś sposób umożliwiający podgląd kiedy się chce, oraz nagrywanie na kartach jeśli zostawi się je do samodzielnego działania tj zapisu wszystkiego po wykryciu ruchu.

Alarm kiedy wykryją ruch, wysłany SMS, albo dowolnie inaczej w jakiejś aplikacji itp, ale w sposób pewny.

Umożliwiały oglądanie nagranych filmów w komputerze.

No i chyba miały możliwość obsługi kart o większych pojemnościach, minimum 64 GB, bo takie mam najmniejsze, które nadają się do tego celu, 32 GB też mam, Sandisk właśnie 2 szt, które kupiłem na próbę, bo liczyłem, że te dwie IHOUMI zaczną normalnie pracować.

Poza tym w kwestii zasilania, to wymyśliliśmy, że ta kamera na otwartym terenie wokół garaży będzie zainstalowana w samochodzie który tam stoi, więc można dać zasilanie z akumulatora, nie musi być zewnętrzna, bo będzie wewnątrz samochodu, pozostałe dwie także we wnętrzach, więc jeśli jest istotna różnica w cenie, to wystarczą wewnętrzne, ewentualnie jedna zewnętrzna jeśli cena nie jest mocno większa, bo może inne miejsce będzie lepsze i to już bez ochrony przed pogodą. Widzę sporo kamer tanich, bo nieco ponad 100 zł, ale one są za duże, te IHUOMI mające około 3x3x5 cm były idealne, ale niestety, a te są za duże i białe, a potrzebne są czarne, mogę pomalować itp, pisałem o np.:

Kamera kopułkowa (dome) IP Sanico Cosmo W2 2 Mpx
    https://allegro.pl/oferta/tuya-smart-wi-fi-kamera-cosmo-w2-315632-12693697981?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=17fc3440-5476-ae13-2432-559d42f2641a

Overmax OV-CAMSPOT 3.7
    https://www.amazon.pl/dp/B08M42WRLR/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B08M42WRLR&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=c0cd1609-78c1-74bf-ed64-58111e238e66

Które np. dają możliwość ich obrotu w dwóch płaszczyznach, jedna taka mogłaby się przydać, ale to nie jest warunek. W sumie chyba chcemy obserwować tylko jedną alejkę garaży z kilku, na boki ewentualnie by się przydało, ale nie wiem czy to byśmy mogli wykorzystać.
    Całą tę zabawę traktujemy krótkoterminowo, więc nie muszą to być top marki profesjonalne, ale dobra jakość obrazu, pewność właściwego działania i bezawaryjność są pożądane. Plus inne potrzebne funkcje o których nie mam pojęcia, stąd proszę o pomoc.
  • Optex
    mohinder
    Level 13  
    Obie te kamery które podałeś w linkach z tego co widzę potrzebują zasilania, nie maja własnej baterii.
    Ja bym to widział tak. Jakiś stary smatfon z kartą sim, na mim uruchomiony hotspot i do tej sieci podłączona kamera na przykład
    https://allegro.pl/oferta/kamera-ip-imou-bullet-2-pro-4mp-ipc-f46fep-d-13544412748?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZWZiNWFmMDMtZDg0MC00NjNiLWJjNjktNmExYzRhN2NkMjlhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1a01c1c5-098a-4d4f-949a-a50cf75dfdcd

może nagrywać cały czas lub w momencie wykrycia ruchu. Wysyła powiadomienia bez problemów.
  • Optex
    suchejro
    Level 14  
    Tamte były tylko przykładowe, zasilanie mogę mieć z akumulatora samochodowego, nie wiem jakie potrzebne do takich kamer. Ale i tamte, i te które mi podesłaliście są zwyczajnie za duże. nie schowam ich tak żeby nie były widoczne. jedną w samochodzie mógłbym ukryć, ale dwie pozostałe nie da rady i stąd szukam tzw kamerki szpiegowskiej tj zwyczajnie małej, malutkiej.
    Druga sprawa, to za 4 stówki są małe kamerki z LTE, więc to byłoby niby proste, ale nie bardzo chce mi się wydawać 1200zl na takie chwilowe polowanie kamerkami. Inna sprawa, że może jedną taką kamerę używałbym jednak na stałe. Są jakieś na 12 czy 5 V? Do zasilania w samochodzie byłoby ok? Tylko ile to zjada prądu, bo ładować aku co dwa dni to też mało mi się uśmiecha.
    suchejro
    Level 14  
    A coś pod nazwą Quelima SQ23 ? Jest mała, jakość obrazu wydaje się ok na filmach w YT, ma gniazdo na kartę pamięci, chyba czujnik ruchu jakiś prosty, nie wiem tylko jak ją zasilić na stałe tj jakie ma mieć parametry zasilania. Potrzebne mi też są diody tzw czarne do nagrywania w nocy, bo czerwone każdy zauważy.
    Ale i tak wciąż mam kłopot z podglądem na żywo i alarm po wykryciu ruchu. Nikt nie zna takich małych i tanich kamerek które będą dobre na moje potrzeby?
    Kłopotliwe byłoby kombinowanie z wifi, wolałbym albo bez wifi i dobrze nagrywające to co trzeba, albo z gniazdem na SIM i alarm i podgląd na żywo.

No i w dalszym ciągu nie wiem jak to się dzieje, że nawet gdyby kamerka była w zasięgu wifi, to można ją tak ustawić, że wysłyła alarm po wykryciu ruchu i można mieć podgląd na żywo. Skoro kamerka generuje sygnał wifi, to jak ją podłączyć do np routera i dalej jak wysłać obraz z routera do komputera w dowolnym miejscu na świecie?
    LEDówki
    Level 39  
    Tu masz instrukcję obsługi kamery Link. Według niej kamera może być zasilana przez kabel USB. WiFi służy do podglądu obrazu, który widzi kamera. W czasie podglądania nie działa zapis na kartę. Taka uroda prostego urządzenia.
    suchejro
    Level 14  
    niestety kamerka ma widoczne w ciemności diody, więc odpada. A z czarnymi są jakieś podobne modele? Albo coś lepszego ale nie bardzo drogiego co da mi to czego szukam?
    eUNIKAT
    Level 17  
    https://allegro.pl/oferta/kamera-reolink-go-plus-2k-4g-lte-karta-sim-12319023408
    ew. smartphone hotspot wifi + np. https://allegro.pl/oferta/kamera-obrotowa-tp-link-tapo-c200-bezprzewodowa-10122609431

tak w ogóle, zamiast się czaić na bezczelnego złodzieja porozmawiałbym z sąsiadami nt. monitoringu/systemu alarmowego z prawdziwego zdarzenia - który skutecznie odstraszy potencjalnych cwaniaczków a nie tylko utrudni im "pracę"

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3959937.html

Pozdrawiam