logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera zewnętrzna z bardzo dobrą jakością nagrywania

Botanick 28 Cze 2023 20:09 5460 27
  • #1 20634499
    Botanick
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam,

Szukam kamery zewnętrznej która będzie nagrywała ciągle i przesyłała obraz na telefon. Kamerowany obiekt znajduje się około 25m od miejsca montażu (nie potrzebuję obrotowej jeśli będzie dużo droższa).

Moje pytanie brzmi ile trzeba wydać na kamerę która będzie nagrywała w takiej jakości żeby można było bez wątpienia rozpoznać twarz z takiej odległości i to w nocy (ewentualna lampa na czujnik ruchu).

Byłbym wdzięczny za propozycje konkretnych modeli.
  • #2 20634525
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15432
    Jaki budżet przewidujesz?
    Na jakiej wysokości ma być zamontowana kamera?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20634548
    Botanick
    Poziom 10  
    Wysokość pierwszego piętra. Co do budżetu to nie mam pojęcia ile taka może kosztować. Instalator założył jakąś chińską za około 300-400 i nie jest na tyle wyraźny obraz żeby można było użyć nagrania jako dowodu.
    Obecnie obraz wygląda jak w załączniku
    Kamera zewnętrzna z bardzo dobrą jakością nagrywania
  • #4 20634551
    sosarek

Poziom 43  
    No i nic dziwnego, nie będzie wyraźny chyba że weźmiesz kamerę z regulowanym obiektywem(albo motozoomem) i wykadrujesz ją w tamto miejsce.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20634560
    Botanick
    Poziom 10  
    Więc ponawiam pytanie o cenę i ewentualne modele
  • Pomocny post
    #6 20634562
    sosarek

Poziom 43  
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20634571
    Botanick
    Poziom 10  
    Jesteś pewien że na taką odległość też wystarczy? Jeśli masz do polecenia coś lepszego za dodatkowe 100-200zł to poproszę również.
  • #8 20634831
    altar3
    Poziom 13  
    Ocena: 21

Popatrz na AliExpress za kamerą PTZ. Mają zoom nawet do 30x, 8 Mpx i automatycznie rozpoznają człowieka i podążają za nim. Zmieścisz się z ceną, gdzie nie trzeba płacić cła, i przesyłka do 14 dni. Sam przymierzam się do zakupu takowej. Np. coś takiego:

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! £68.69 40% OFF | Max 256g Auto Tracking Cruise 8MP 4K 60X 36X 15X Zoom Rotation Audio Outdoor ONVIF POE PTZ IP Surveillance Speed Doom Camera
    https://a.aliexpress.com/_mK6qAlQ
  • #9 20635143
    sosarek

Poziom 43  
    @altar3 Ta, a za miesiąc chińczyk wyłączy chmurę i lament że nic nie widać i kamera do śmieci.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20635424
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    sosarek napisał:
    @altar3 Ta, a za miesiąc chińczyk wyłączy chmurę i lament że nic nie widać i kamera do śmieci.

Może tak być, choć może jeszcze wcześniej się popsuć :) Chiskie produkty to wielka loteria.

@altar3 - nie wiesz ile pociągnie ta kamera na jednym ładowaniu?? (zima będzie gorzej). I jak się ja ładuje?
  • #11 20635537
    altar3
    Poziom 13  
    Może i tak być że chińczyk wyłączy chmurę. Ale tą kamerę można podłączyć pod NVR z POE i wtedy chmura od chińczyka nas nie interesuje. Ja osobiście nie liczę na chmurę i napewno będzie współpracowała z rekorderem. A wtedy ważna jest chmura od producenta rekordera.

CC_PL ta kamera motrzebuje stałego zasilania może być z zasilacza albo POE z rekordera. Kamera nie posiada akumulatora.
    A popsuć akurat może się każda, I wszystkie są produkowane w Chinach. Nawet taki producent jak Samsung ma bardzo poważne wpadki z jakością. Popatrz sobie na opinie o piekarnikach. Sam mam TV samsunga od 4 lat i już pada ekran. Więc jak mówię wszystko się może popsuć i na pewno się zepsuję, bo nie kupowało byśmy nowych.
  • #12 20635547
    sosarek

Poziom 43  
    @altar3 Rejestratora, co z tego że można podłączyć do NVRa skoro połowa funkcji nie będzie działać?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20635562
    altar3
    Poziom 13  
    Dlaczego miała by nie działać. Większość funkcji jest realizowane przez samą kamerę i taki setup realizowany jest przez połączenie z kamera po IP w wewnętrzej sieci. Kamera wystawia swój własny serwer, ale tylko w wewnętrznej sieci. A wszystkie funkcje PTZ realizuje NVR przez lan.
  • #14 20635567
    sosarek

Poziom 43  
    @altar3 Co z tego? Poczytaj ILE warunków musi być spełnionych w przypadku IP by działała choćby detekcja... a później bierz się za pisanie bzdur.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20635593
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1676
    Mało się znam na tym, ale ostatnio u kolegi montowaliśmy dwie kamery do nadzoru i monitoringu pewnej przestrzeni. Jestem pod wrażeniem działania, widoczności, śledzenia, jakości i fajnej logiki kamer Reolinka. Ale jedna kosztowała 1200zł
  • #16 20635618
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    A nie dałoby się tego chińczyka podłączyć pod malinkę?? Raspberry Pi zapisywałoby na pendrivie tylko content który kamera zarejestruje po detekcji. Można tak? Nie chciałbym kupować rejestratora tylko dla dwóch kamer.

Stałe zasilanie to trochę kłopotu dla mnie,....A ile prądu pobiera taka kamera?
  • #17 20635620
    sosarek

Poziom 43  
    @CC_PL Może łaskawie założysz własny temat zamiast podczepiać się pod cudzy ze swoimi rozterkami?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20635786
    altar3
    Poziom 13  
    Nie wiem ile ma być spełnionych warunków, ale wiem że miałem kamery zxteh kilka lat temu, i do detekcji nie było jej potrzebne połączenie z chmurą.
    Zadałem sobie trochę trudu, zapytałem sprzedawcy czy te funkcje działają bez chmury, i zgadnij co odpisał.
    Tak działają, wystarczy karta SD lub NVR.
    Wiem zaraz powiesz że chińczyk powie wszystko żeby sprzedać, ale weź pod uwagę że jak obiecuje że działa a nie będzie działało możesz oddać taką kamerę. Wiem powiesz ze z tym zwracaniem nie jest tak kolorowo, że długo, że sprzedawcą cię oleje a aliexpres nie pomoże. Otóż i tu cię zaskoczę. Zwracałem już wiele razy takie zakupy. I nigdy nie było problemu, albo sprzedawcą przysyłał nowy na swój koszt, albo oddawał pieniądze. Fakt trwa to trochę, ale nigdy nie miałem problemu. W przeciwieństwie do Polski gdzie o wszystko trzeba się wykłucić.

CC_PL nie trzeba z niczym kombinować. W większości te kamery co zaproponowałem, do działania wymagają tylko karty SD i zasilania. Nawet rejestratora nie potrzebują, działa całkowicie samodzielnie.
  • #19 20635803
    sosarek

Poziom 43  
    @altar3 Nie wiem po co zaśmiecasz wątek, poza tym kto powiedział i GDZIE że do działania detekcji wymagane jest połączenie z chmurą? Jeśli nie masz nic do zaproponowania Autorowi przestań zaśmiecać jego wątek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 20635874
    altar3
    Poziom 13  
    @sosarek fakt nie powiedziałeś w prost że potrzebna chmura, ale sam się wkopałeś " Poczytaj ILE warunków musi być spełnionych w przypadku IP by działała choćby detekcja... a później bierz się za pisanie bzdur. " takim sformułowaniem insynuujesz, że albo jest potrzebna chmura o której tutaj cały czas dyskutujemy, albo sprzedawcą kłamie w opisie, bo Ty wiesz lepiej że kamera która on oferuje i informuje że posiada takie funkcje, w zeczywistosci nie ma prawa ich mieć. Bo jak twierdzisz potrzeba bardzo wielu warunków jakie musi spełnić kamera IP.

To może poczytaj a się dowiesz że w ostatnich latach takie funkcje stały się tańsze i łatwiej dostępne, i to ty może idź z duchem czasu i rozwoju technologicznego. Ja wiem że kamery takich producentów jak Hickvision, żeby posiadały takie funkcje muszą kosztować po 8 tysięcy albo więcej. Ale nie tylko Hick jest na rynku.

A tak na marginesie to ty zaśmiecasz wątek mówieniem ile to warunków taką kamera musi spełnić żeby działała choćby detekcja. Śmierdząca dupa mnie to obchodzi jako normalnego zjadacza chleba. Skoro te funkcje działają, znaczy to dla mnie tyle że ta kamera spełnia wszystkie takie warunki i działa. Więc daruj sobie takie wycieczki żebym sobie poczytał i nie pisał bzdur. Bo jak na razie to ty piszesz bzdury. Nie wiem, może chandlujesz właśnie takimi kamerami, i zależy Ci żeby tacy ludzie jak kolega szukający kamery nie patrzał nawet na aliexpres, tylko żeby pędzeił do ciebie po towar Bo ty masz najlepsze na rynku.

Teraz tak sobie patrzę, I zaproponowałeś koledze kamerę właśnie że swojego sklepu. Dlatego tak się pieklisz o tą moją propozycję. Bo widzisz że to co ja zaproponowałem kosztuje tyle co ta twoja a ma nie porównywalnie leprze parametry i funkcje. Ta twoja kamera nawet z chmurą nie ma możliwości takich jak tamta z chin.
    Pozdrawiam i mimo wszystko życzę miłego wieczora

Moderowany przez Mirek Z.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.9, p.3.1.13, p.3.1.17. Ostrzeżenie.

• #21 20636013
    sosarek

Poziom 43  
    altar3 napisał:
    @sosarek fakt nie powiedziałeś w prost że potrzebna chmura, ale sam się wkopałeś " Poczytaj ILE warunków musi być spełnionych w przypadku IP by działała choćby detekcja... a później bierz się za pisanie bzdur. " takim sformułowaniem insynuujesz, że albo jest potrzebna chmura o której tutaj cały czas dyskutujemy, albo sprzedawcą kłamie w opisie, bo Ty wiesz lepiej że kamera która on oferuje i informuje że posiada takie funkcje, w zeczywistosci nie ma prawa ich mieć. Bo jak twierdzisz potrzeba bardzo wielu warunków jakie musi spełnić kamera IP.

O żadnej chmurze w tym kontekście ANI SŁOWEM nie wspomniałem - chodziło o zdalny podgląd.
    Co do mieszania systemów IP różnych producentów masz choćby ostatni temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3986405.html
    altar3 napisał:
    To może poczytaj a się dowiesz że w ostatnich latach takie funkcje stały się tańsze i łatwiej dostępne, i to ty może idź z duchem czasu i rozwoju technologicznego.

Dobre sobie, jakbym nie robił tego na co dzień od ponad dwóch dekad...
    altar3 napisał:
    Ja wiem że kamery takich producentów jak Hickvision, żeby posiadały takie funkcje muszą kosztować po 8 tysięcy albo więcej. Ale nie tylko Hick jest na rynku.

Guzik prawda bo są sporo tańsze...
    altar3 napisał:
    A tak na marginesie to ty zaśmiecasz wątek mówieniem ile to warunków taką kamera musi spełnić żeby działała choćby detekcja.

Uczepiłeś się jednego nie mając pojęcia jak to działa...
    altar3 napisał:
    Śmierdząca dupa mnie to obchodzi jako normalnego zjadacza chleba. Skoro te funkcje działają, znaczy to dla mnie tyle że ta kamera spełnia wszystkie takie warunki i działa. Więc daruj sobie takie wycieczki żebym sobie poczytał i nie pisał bzdur. Bo jak na razie to ty piszesz bzdury. Nie wiem, może chandlujesz właśnie takimi kamerami, i zależy Ci żeby tacy ludzie jak kolega szukający kamery nie patrzał nawet na aliexpres, tylko żeby pędzeił do ciebie po towar Bo ty masz najlepsze na rynku.

Dalej się pogrążasz - nie masz pojęcia o stosowanych technologiach ale starasz się być mądrzejszy.
    altar3 napisał:
    Teraz tak sobie patrzę, I zaproponowałeś koledze kamerę właśnie że swojego sklepu.

Z żadnego mojego, to po prostu firma istniejąca na rynku od zawsze która zapewnia pełne wsparcie Klienta i serwis i nie zniknie z rynku za tydzień jak Pan Kaziu z Allegro.
    altar3 napisał:
    Bo widzisz że to co ja zaproponowałem kosztuje tyle co ta twoja a ma nie porównywalnie leprze parametry i funkcje. Ta twoja kamera nawet z chmurą nie ma możliwości takich jak tamta z chin.

Tak? Ciekawe. I właśnie o ową chmurę się rozchodzi - chińczyk zamknie serwer za tydzień i nie ma nawet podglądu zdalnego - dlatego to pieniądze wyrzucone w błoto a Tobie brakuje rzeczowych argumentów, pomijam fakt że papier wszystko przyjmie jeśli chodzi o parametry... Choćby Zoom x60, za chwilę źe x15 i obrót 270 stopni, następnie że obrót 360 stopni i 36x Zoom...
    No i jeszcze jedno czego nie bierzesz pod uwagę. Autor @Botanick kupując ją przez sieć jeśli nie spełni jego oczekiwań ma 14 dni na zwrot, a u skośnego brata co???
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 20636038
    altar3
    Poziom 13  
    Fakt nie zajmuje się tym tematem zawodowo. To że taki jest opis wynika z kilku dostępnych modeli które możesz zamówić i chińczyk to wrzucą w jeden opis. Nie twierdzę że skośni nie usuną chmury, bo nie o to mi chodzi chociaż nie demonizował bym tego aż tak bardzo. Każda firma może paść.
    Akurat na aliexpress możesz również zwrócić towar, I uwierz mi że nie ma z tym problemów. Robią wszystko żeby negatywnych komentarzy nie dostać. Te kamery o których pisałem zxtech to też jest typowo ryżowy wyrób, nawet swojej aplikacji nie posiadają. Ale wszystko działa prawdopodobnie do dzisiaj bo dalej je sprzedają. A jak sprzedają to musi działać. A nawet jak wyłączą chmurę to można połączyć z NVR i dalej będzie działało. Nie mówię o NVR Dahua czy Hikvision bo ci producenci są mocno nastawieni na zamknięty system, a w takim przypadku ciężko jest ze współpracą.
    Nie twierdzę że rozwiązanie zaproponowane przez ciebie jest złe. Ani nie twierdzę że gdzie kolwiek napisałeś że bez chmury auto tracking nie będzie działał. Ale w momencie kiedy twierdzisz że jak chińczyk wyłączy chmurę to połowa funkcji tej kamery przestanie działać, a w następnym poście twierdzisz że musi być spełnione bardzo dużo warunków aby chociaż detekcja działała w kamerze IP, to wprowadzasz ludzi w błąd. Bo większość sobie pomyśli właśnie, że jak chmura padnie to zostanie mi cegła. A sam wiesz ze tak nie jest.
    Jak pisałem nie siedzę w takim biznesie i nie znam cen takich kamer z Dahua albo Hikvision. Ale chętnie poczytam, zapoznam się z twoja propozycją takiej kamery z tych firm jeśli byś mógł coś zaproponować.
    Nie chce mi się z tobą kłócić, bo to forum nie jest miejscem do takich przepychanek, a po za tym jak my będziemy próbowali udowadniać swoje racje, to wcale nie pomagamy autorowi tego wątku. Kamera przez ciebie zaproponowana napewno jest kamerą sprawdzoną i dobrą. Ale w ciąż jest potrzebne połączenie z chmurą, jeżeli nie chcemy mieć NVR. A ryzyko że chmura zostanie zamknięta przez BCS czy Hikvision też jest co prawda mniejsze ale jest. Zważywszy jak teraz USA walczy z Chinami i wycofują takie kamery i ostatnio czytałem że w Szwecji albo Norwegii też mają odejść od tych kamer w budynkach rządowych. Jak oni wycofają kamery z tych firm to jak myślisz ile państw pójdzie w ich ślady i co się stanie z takimi producentami.
    A od autora teraz zależy czy sobie kupi taką jak zaproponowałeś, czy zdecyduje się na zakup prosto w Chinach.
  • #23 20636280
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    sosarek napisał:
    Może łaskawie założysz własny temat zamiast podczepiać się pod cudzy ze swoimi rozterkami?
    altar3 napisał:
    Moderowano przez Mirek Z.: Miejmy nadzieję, że nie będziesz się już udzielał w temacie w którym pomagają fachowcy. Przepychanki z nimi są zbędne.

Przydałoby się czasem i fachowcom zwrócić uwagę o kulturę wypowiedzi. To, że ktoś jest "fachowcem" nie zwalnia go od odzywania się do pozostałych z szacunkiem i po koleżeńsku. Bo tego tu na forum brak i zmienia się ono sukcesywnie w śmietnik.

Dla mnie fachowiec, czy nie, ma się do innych odzywać kulturalnie. A jeśli nie potrafi panować nad emocjami, to niech się uda do specjalisty, który mu w tym pomoże.
  • #24 20636297
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5984
    Myślę, że zabrakło od autora najważniejszej informacji - jakie jest planowane zastosowanie kamery. Jeśli chodzi o prywatne monitorowanie swojego garażu, to wystarczają chińskie rozwiązania oparte na aplikacji SAP HD. Dodałem sobie wysyłanie na FTP i działa, co jakiś czas jest potrzebny reset. Wyłączą chmurę to pójdzie do śmieci.

Jeśli chodzi o monitorowanie firmy czy jakiś bardziej wartościowych rzeczy, to w życiu bym nie poszedł w tym kierunku.

Stąd "specjaliści" się wykłócają, obrażają i zachowują się niekulturalnie, kiedy winę ponosi autor tematu, który w ogóle nie podał zastosowania ani budżetu.
    Podejrzewam, że profesjonalny, ale...
  • #25 20636687
    altar3
    Poziom 13  
    @gulson wydaje mi się, że jednak podał. Zależy mu na kamerze, która da na tyle szczegółowy obraz, aby z około 20 metrów można było rozpoznać twarz.

I taka właśnie powinna być odpowiedź kolegi, z którym się dochodziłem, za co zostałem upomniany. Ale on jest fachowcem, więc jego już upominać nie trzeba.
    Nie neguję tego, że podał jak najbardziej dobre rozwiązanie, również nie neguję, że ma bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, co szanuję. Chodziło mi po prostu o to, że podałem przykład chińskiej kamery, która nie musi wcale być połączona z chmurą, a dalej będzie można jej używać. A kolega, z którym się dochodziłem, twierdził, że jak wyłączą chmurę, to będzie bezużyteczna. A nie do końca tak będzie.

Tak przy okazji.
    Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem. I dodam, że nie wszyscy na forum to poligloci. Ja zawsze miałem problem z językiem polskim. I nie ważne ile razy nie sprawdzałbym błędów, po prostu wielu ich nie widzę. Wiem, że jest regulamin i trzeba się go trzymać. Ale w takim razie co mają zrobić osoby z dysleksją? Mają się w ogóle nie odzywać, bo zostaną od razu upomniane za swój styl pisania i błędy w pisowni. Nie uważacie, że to jest dyskryminujące?

Do tego argument moderatora, że przepychanki z fachowcem są zbędne, jest po prostu słaby (nie chcę tu nikogo urazić). Oznacza tylko tyle, że nie powinniśmy podważać zdania osoby uznawanej powszechnie za fachowca, a to jest równoznaczne z odebraniem prawa wolności słowa.

Może za to zostanę zbanowany, ale po przeczytaniu dopisku moderatora do mojego posta, tak się poczułem, że jak nie jestem fachowcem, to mam siedzieć cicho i się nie udzielać, bo osoba z którą rozmawiam napewno się nie myli.
  • #26 20636708
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5984
    altar3 napisał:
    Może za to zostanę zbanowany, ale po przeczytaniu dopisku moderatora do mojego posta, tak się poczułem, że jak nie jestem fachowcem, to mam siedzieć cicho i się nie udzielać, bo osoba z którą rozmawiam napewno się nie myli.

Twoja opinia jest również bardzo cenna i nikt nikogo nie banuje.
    Jednak prośba, przeczytaj swoją wypowiedź, czy na pewno była odpowiednia:

Cytat:
    A tak na marginesie to ty zaśmiecasz wątek mówieniem ile to warunków taką kamera musi spełnić żeby działała choćby detekcja. Śmierdząca dupa mnie to obchodzi jako normalnego zjadacza chleba. Skoro te funkcje działają, znaczy to dla mnie tyle że ta kamera spełnia wszystkie takie warunki i działa. Więc daruj sobie takie wycieczki żebym sobie poczytał i nie pisał bzdur. Bo jak na razie to ty piszesz bzdury. Nie wiem, może chandlujesz właśnie takimi kamerami, i zależy Ci żeby tacy ludzie jak kolega szukający kamery nie patrzał nawet na aliexpres, tylko żeby pędzeił do ciebie po towar Bo ty masz najlepsze na rynku.

Pomijając już tą "dupę", to zarzucanie komuś handlu, czy uprawiania kryptoreklamy, nie jest odpowiednie.

Ponownie się kłócimy, a autor tematu nie napisał na jaką niezawodność liczy, czy to ma być zastosowanie profesjonalne, czy wystarczy mu chińska kamera 8M z własnym serwerem. Czy w ogóle umie sobie to skonfigurować - jaką ma wiedzę w tym zakresie. Nie da się dalej prowadzić dyskusji.
  • #27 20636782
    Botanick
    Poziom 10  
    Kamera tak jak pisałem od samego początku ma posłużyć do nagrywania dowodów - osoba z zamieszczonego zdjęcia notorycznie rozrzuca śmieci na działce i kradnie tabliczkę informacyjną firmy ochraniającej. Potrzebuje mieć dowód z którym pójdę na policję itp.

Kamery sam nie podłączę ani nie skonfiguruję ale do tego sobie kogoś wynajmę, mi chodzi o sam sprzęt, dom dysponuje stałym łączem internetowym. Budżet na samą kamerę to myślę że max 700-800zł, oczywiście jeśli znajdzie się coś tańszego co spełni w 100% oczekiwania to nie chciałbym przepłacać.
  • #28 20637523
    altar3
    Poziom 13  
    @gulson, tymi oskarżeniami faktycznie się zagalopowałem i przepraszam za to kolegę @sosarek. A z tą "dupą" chciałem tylko pokazać, że jako prostego użytkownika nie muszą mnie interesować szczegóły dlaczego coś działa i jak. Może powinienem użyć innych słów.

Ale wracając do tematu,

@Botanick, w takiej sytuacji, jeśli nie jesteś w stanie samodzielnie zrobić setupu takiej kamery, to propozycja @sosarek jest lepsza. Bo chińskiej kamery może nikt nie chcieć ci przyjść ustawić. A na pewno nie da ci gwarancji, że będzie działała. Będzie gwarancja do bramy, a potem się nie znamy. A druga sprawa, że ta z Chin dotarłaby do ciebie pewnie za jakieś 2, może 3 tygodnie. A wydaje mi się, że nie możesz tak długo czekać.

I jeżeli kolega @sosarek mógł by zaproponować jakąś kamerę PTZ z auto zoom i trackingiem z takich firm jak hikvision, dahua, tylko żeby nie kosztowała małego majątku, to będę wdzięczny.
    I gdzie mogę poczytać o tych warunkach o których kolega pisał, bo mnie akurat to interesuje. I chętnie poczytam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznej kamery, która będzie nagrywać w wysokiej jakości, umożliwiając rozpoznanie twarzy z odległości 25 metrów, także w nocy. W dyskusji poruszono kwestie budżetu, który wynosi maksymalnie 700-800 zł, oraz potrzebę stałego zasilania kamery. Użytkownicy sugerują różne modele, w tym kamery PTZ z zoomem, a także chińskie rozwiązania z AliExpress. Wskazano na ryzyko związane z jakością chińskich produktów oraz na możliwość podłączenia kamer do NVR, co może zapewnić większą niezawodność. Wspomniano również o kamerach Reolink jako przykładzie wysokiej jakości, ale droższych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA