logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka kamera Wi-Fi z zapisem na własny serwer lub Dropbox i podglądem w aplikacji?

kolezankiagent 19 Cze 2025 13:00 2532 26
  • #1 21583712
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Dzień dobry.

Forumowicze, potrzebuję Waszej pomocy i porady! Nadmienię, że jestem kompletnie zielony i nie znam się na temacie.

Potrzebuję pomocy z wyborem dobrej kamery Wi-Fi (wolnostojącej), z której obraz można będzie zapisać na własnym serwerze (lub jeśli to możliwe w chmurze, jak np. Dropbox, ewentualnie innej darmowej). Ważne jest dla mnie, aby też mieć jakiś podgląd w aplikacji na telefon.

Prosiłbym o konkretne rozwiązania, ale w miarę możliwości o możliwość porady, jak wszystko połączyć – jak wspomniałem, kompletnie się na tym nie znam.

Z góry pięknie dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie.
  • #2 21583720
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @kolezankiagent
    Wszystko, co darmowe, ma ograniczoną pojemność lub funkcjonalność.
    Pojemność dyskowa kosztuje, serwer, chmura też kosztuje.

Albo zapis wszystko na kartę SD w kamerze.
    Albo jakiś własny serwer lokalnie w domu - typu malina, albo jakiś używany komputer i tam stawiamy serwer.

Poza tym, jeśli chcesz mieć dostęp do kamery z zewnątrz, musisz mieć publiczny adres IP na WAN routera.
    Czasami producenci kamer mają własne rozwiązania typu p2p (czyli taka chmura producenta), ale nikt nie da ci za darmo 100 GB przestrzeni dyskowej.
    Jeśli producent kamery oferuje p2p, wtedy publiczne adres IP nie jest potrzebny, no, ale jest ograniczenie pojemnościowe przestrzeni dyskowej.

Oczywiście żeby wszystko było jasne, wszystko ląduje na serwerach w Chinach.
  • #4 21584284
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    >>21583722 >>21583722

Dziękuję, to trochę droga opcja jak dla mnie. Potrzebuję czegoś tańszego.

Dodano po 20 [minutach]:

>>21583720

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź.

Zdaję sobie sprawę, że mogą się pojawić ograniczenia… zależałoby mi na kamerze do sporadycznego używania, która nagrywa tylko po wykryciu ruchu, najlepiej na serwer, który jest w innym miejscu niż kamera (dlatego nie chcę nagrywać na kartę SD). Myślę, że nie potrzebuję serwera o dużej pojemności, ponieważ nie potrzebuję przetrzymywać nagrań sprzed miesiąca, bardziej kilka dni i może być nadpisywane nowe wideo (abym coś ważnego mógł pobrać).

Czy możesz mi doradzić jakąś kamerę i pomóc ją skonfigurować?

Pozdrawiam
  • #5 21584312
    KOCUREK1970
    @kolezankiagent
    Zanim temat pójdzie dalej, najpierw w sumie sprawa ważniejsza:
    - jaki internet tam jest?
    - od kogo?
    - na jakim sprzęcie?
    - jaki upload tam jest dostępny?
    - jaki download jest tam dostępny?
    - kamera, oczywiście na połączeniu z routerem skrętką?

Potem wejdzie temat już samej kamery... i kolejne moje pytania.

No i sprawa kluczowa, ile pieniędzy na to przewidujesz?
    Bo czuję, że będzie korekta i to w górę, bo uwarunkowania masz wbrew pozorom spore.

Oczywiście, internet już tam masz załozony?
  • #6 21584650
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    >>21584312

Dziękuję za pomoc!

Postaram się wszystko dokładnie wytłumaczyć, powtórzę tylko, że jestem laikiem.

Jeśli chodzi o miejsce, w którym chcę umieścić kamerę, jest tam router chyba Huawei 4G z kartą SIM, jak dobrze pamiętam z Play, (szczerze mówiąc, nie wiem, jaki jest upload i download <nie mogę tego teraz sprawdzić>, ale streaming filmu w dużej rozdzielczości działa).
    Kamerę chciałbym połączyć z routerem najlepiej przez WiFi, aby mogła stać w innym rogu pomieszczenia (ostatecznie mogłaby być skrętka).

Jeśli chodzi o kamerę, myślałem, że wystarczyłby tzw. bałwanek (byle miał dobrą rozdzielczość (coś w rodzaju tej na dołączonym zdjęciu - chyba, że mimo wszystko uważasz, że inna będzie lepsza). Mógłby być np. HikVision lub inna, byle nie Ezviz (dostałem od znajomego taką kamerę, natomiast jej problemem jest to, że zapisuje wyłącznie na ich serwer, który jest płatny - nie da się albo ja nie umiem połączyć z innym serwerem, nigdzie nie ma IP kamery do podłączenia ze swoim serwerem). Zależy mi, aby po prostu było to łatwe i bezproblemowe połączenie.

Jeśli chodzi o pieniądze, oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, w sensie jeśli będzie to możliwe na zakup samej kamery (aby skorzystać z routera i internetu, który już mam).

Pozdrawiam serdecznie.

https://obrazki.elektroda.pl/2097767600_1750419587_thumb.jpg
  • #7 21584671
    KOCUREK1970
    kolezankiagent napisał:
    (szczerze mówiąc nie wiem jaki jest upload i download <nie mogę tego teraz sprawdzić> ale streaming filmu w dużej rozdzielczości działa).

Streaming to pobieranie DO CIEBIE i zazwyczaj jest spore.
    Skoro chcesz gdzieś wysyłać do internetu, czyli OD CIEBIE, tu upload jest znacznie niższy, a ma kolosalne znaczenie.

Jeśli chcesz być niezależny, co komu udostępniasz, to MUSISZ mieć na internecie publiczne IP na WAN routera.
    Bez publicznego IP na WAN routera masz do wyboru tylko p2p od producenta kamery.
    Za takie publiczne stałe/zmienne IP musisz zapłacić operatorowi dodatkowo kasę co miesiąc.
    Tak usługa jest dostępna tylko przy necie LTE abonamentowym.

Przewód skrętka musi być, bo kamerę musisz jakoś zasilić!

Tobie się to wydaje w oczekiwaniach Twoich mało istotne, ale koszt samej kamery to do 500 zł w górę, jeśli z chmurą producenta.
    A jeśli pełna niezależność, to koszt kamery znacznie większy.

Dodatkowo w kamerze jaka rozdzielczość?
    Czy ma działać też w nocy, czyli musi mieć podświetlenie?
    W jakim strumieniu chcesz przesyłać dane i w jakiej kompresji?

Przyjmuje się, że 1 godzina nagrania z kamery to co najmniej 1 GB transferu internetu.
    W necie mobilnym transfer jest zliczany w obydwie strony sumarycznie.

Dziś, obecnie nie ma prostego sprzętu, nie ma sprzętu dla laika - wszystko czegoś wymaga.

Propozycja kamery:
    https://www.cyberbajt.pl/produkt/10735/kamera-ip-hq-mp4028kt-ir-4mpix.html
  • #8 21621515
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Już jestem, przepraszam za zwłokę w rozmowie - dość dużo się u mnie ostatnio działo ;)

Strasznie doceniam Twoje wskazówki i jestem Ci bardzo wdzięczny za całą pomoc!!! Jednak słabo wszystko ogarniam, poważnie 😟

Czy nie można użyć jakiejś kamery "bałwanka", która w razie potrzeby wyciągam z szafy, stawiam na półce (bez konieczności montowania jej na stałe) i wpinam ją do prądu, a ona łączy się z internetem przez WiFi.

Przykład kształtu kamerki "bałwanek": https://www.senetic.pl/product/TAPO_C211?srsl...cgmjC3jFM0GoXUJ715-3zSC5Cd6WgbRKOx77RIp_87dJp

Jeśli chodzi o rozdzielczość, to wydaje mi się, że 4 MP powinny wystarczyć, trochę zależy mi na szczegółach. Tak, fajnie, aby miała możliwość nagrywania, gdy jest ciemno (chyba nazywa się to podświetlenie na podczerwień), niekoniecznie musi mieć dodatkowe białe światło, które będzie się włączać w nocy. Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi z przesyłaniem i kompresją... ważne, aby przesyłało do jakiejś ustawionej przeze mnie chmury.

Nie wiem, czy wspomniałem o tym wcześniej... nie zależy mi na tym, aby nagrywanie było ciągłe, raczej chodzi mi o to, aby ruch przed kamerą włączał ją i nagrywany był tylko ten moment (nazywa się to chyba nagrywaniem ruchu).

Pozdrawiam serdecznie
  • #9 21621706
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Może coś w tym stylu: https://zintronic.pl/kamera-wifi-obrotowa-smart-wifi-2w1-4mpx-audio-2-obiektywy-niania

Piszesz że nie chcesz na kartę a może kupić rejestrator który umiejscowisz w dogodnym dla Ciebie miejscu nagrania będą lecieć przez sieć do rejestratora z którego interesujące cię zdarzanie możesz zgrać na nośnik pamięci lub przez sieć na dysk komputera.
  • #10 21622398
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 127
    Ze wszystkich zabawek allegro itp to wybrałbym Imou, kamera "konsumencka" ale produkowana przez Dahuę. Spełnia założenia, ma własną chmurę (płatną ale w granicach rozsądku) z zapisem nagrań.
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #11 21622437
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    kolezankiagent napisał:
    na własnym serwerze

Jaki serwer masz na myśli ?

Dodano po 6 [minuty]:

kolezankiagent napisał:
    najlepiej na serwer, który jest w innym miejscu niż kamera (dlatego nie chcę nagrywać na kartę SD). Myślę, że nie potrzebuję serwera o dużej pojemności, ponieważ nie potrzebuję przetrzymywać nagrań sprzed miesiąca, bardziej kilka dni i może być nadpisywane nowe wideo (abym coś ważnego mógł pobrać).
    Pewnie masz na myśli chmurę lub zapis na dropbox czy dysk google bo raczej na zapis na dysku NAS czy FTP Cię nie stać. Darmowej chmury chyba nikt nie udostępnia ale i do tego potrzeba w miarę dobrego internetu z dobrym uploadem. (wysył). Określ budżet jaki masz na ten sprzęt.

Moja propozycja to:
    Kamera Reolink E Series E330 Czarna WiFI
    Oraz Reolink-Home-Hub
  • #12 21622600
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Autor już wybrał IMOU jak pisze.

Nie wiem po co serwery NAS itp jak do tych celów są rejestratory. No ale taniej kamerę IMOU raczej do rejestratora nie podepnie.
  • #14 21623102
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Bardzo Wam wszystkim dziękuję za zaangażowanie!

Być może od początku nie napisałem jasno, na czym mi zależy, dlatego raz jeszcze postaram się to doprecyzować.

Chodzi mi o kamerę, którą w dowolnym momencie będę mógł wyciągnąć z półki, postawić, a ona będzie działać – po wszystkim będzie można ją szybko odpiąć i schować do półki. Chodzi o coś na zasadzie „kamery mobilnej”, która będzie sporadycznie używana (czasem 2–3 dni w miesiącu, a czasem może 3–4 dni raz na trzy miesiące).

Nie chcę, aby nagrywanie było na kartę pamięci czy rejestrator (ale też na NAS czy FTP), ponieważ w mojej ocenie dwa pierwsze są mało bezpieczne – jeśli dojdzie do jakiegoś zdarzenia, a kamera zawsze będzie w widocznym miejscu, to ktoś po prostu może wyciągnąć kartę SD lub zabrać pod pachę rejestrator i wyjść. Nie mam możliwości umieszczenia rejestratora w niewidocznym miejscu czy innym pomieszczeniu. Jestem zielony, dlatego konfiguracja NAS lub FTP byłaby dla mnie niebywale skomplikowana.

W związku z moimi obawami, o których wspomniałem wyżej, zależy mi, aby kamera nagrywała na zewnętrzny serwer, tak jak zasugerował „gradek83” – miałem na myśli np. Dropbox.
    Nie chcę też rozwiązania w postaci kamery z dostępem do chmury producenta, ponieważ w takim wypadku trzeba wykupić subskrypcję miesięczną lub roczną, co nie jest tanie – a tak jak pisałem powyżej, kamera będzie używana sporadycznie, może kilka razy w roku, więc nie będę w stanie wykorzystać nawet częściowo tej subskrypcji.

Dlatego zależy mi na kamerze, którą szybko będę mógł postawić i włączyć. Wyglądem może przypominać tę zaproponowaną przez „Daro1003” lub „gradek83”, natomiast nie znam się na parametrach, dlatego prosiłbym o doradzenie.

Jeśli chodzi o samo nagrywanie, nie chcę, aby nagrywanie było ciągłe (przez cały czas, 24/h), wystarczy mi, aby kamera nagrywała zdarzenia, włączała się po wykryciu ruchu i taki plik wysyłała na serwer, gdzie będę mógł sobie później wszystko podejrzeć.

Nie wiem, czy to możliwe (umieszczenie rejestratora w innym budynku niż kamera), ale jeśli nawet, to wolałbym tego uniknąć (rejestratora czy FTP), wymaga on konfiguracji i jakiejś znajomości – a dla mnie to czarna magia, dlatego wolałbym, aby nagrania lądowały od razu np. na Dropbox.

Jeśli chodzi o budżet, to szczerze mówiąc nie wiem, jak odpowiedzieć… nie chcę drogiego sprzętu, bo raczej go nie potrzebuję, nie chcę też najsłabszego, bo będą pewnie z nim problemy. Zależy mi, aby wszystko działało stabilnie, dlatego rozumiem, że trzeba będzie dopłacić 😉 Może przedział 200–400 zł.

Jeśli chodzi o internet, to pewnie na czas działania kamery będzie jakiś mobilny po Wi-Fi.
  • #16 21623363
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Dziękuję za kamerę. Tak jak pisałem ws. chmury (nie chcę wchodzić w subskrypcję, ponieważ nie wykorzystam jej nawet w promilu), czy jest możliwość przekierować zapis z tej kamery np. na Dropbox?

Jeśli się nie da, to czy mogę prosić o inną kamerę, gdzie mogę zrobić zapis na Dropbox?

gradek83 napisał:
    Ja bym wybrał kamerę Reolink-E1-PRO
    Koszt chmury na rok to jakieś EUR 41.49 / 180 zł:12 = 15 zł za miesiąc, nie tak drogo. 30 GB max 5 kamer. https://cloud.reolink.com/user/subscribe-plan/cloud/

https://reolink-sklep.pl/pl_PL/i/Jak-utworzyc...-planem-chmury-za-pomoca-aplikacji-Reolink/51
  • #17 21623387
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    kolezankiagent napisał:
    Dziękuję za kamerę. Tak jak pisałem ws. chmury (nie chcę wchodzić w subskrypcję, ponieważ nie wykorzystam jej nawet w promilu), czy jest możliwość przekierować zapis z tej kamery np. na dropbox?

Nie znajdziesz gotowej takiej kamery - zapomnij o dropboxie.
    W tych pieniądzach w grę wchodzi najtańsza kamera i zapis na jakimś laptopie (w tej samej sieci lan/wifi) - ponieważ na LTE są limity szybko je zużyjesz i będziesz dopłacał za transfery, najlepiej jakby to nie wychodziło na internet.
    Chcesz kamerowąć jakąś szopę czy domek działkowy? Że nie ma miejsca na schowanie jakiegoś rejestratora?
  • #18 21623388
    gradek83
    Poziom 43  
    kolezankiagent napisał:
    Jeśli się nie da, to czy mogę prosić o inną kamerę gdzie mogę zrobić zapis na dropbox?

Google Drive i Dropbox nie oferują oficjalnego API do nagrań wideo dla urządzeń takich jak kamery IP – nie są przystosowane do ciągłego przesyłania strumieni danych.

Kamery często oferują tylko:
    lokalny zapis (microSD),
    chmurę producenta (np. Reolink Cloud, Tapo Cloud),
    FTP / RTSP / NAS / NVR – czyli sposoby pośredniego zapisu do innej lokalizacji.
  • #19 21623393
    Chris_W
    Poziom 39  
    gradek83 napisał:
    kolezankiagent napisał:
    Jeśli się nie da, to czy mogę prosić o inną kamerę gdzie mogę zrobić zapis na dropbox?

Google Drive i Dropbox nie oferują oficjalnego API do nagrań wideo dla urządzeń takich jak kamery IP – nie są przystosowane do ciągłego przesyłania strumieni danych.

Jest jeszcze kontekst polityczny - kamery Chińskie, a chmury Amerykańskie - w każdej chwili może powstać "ban polityczny" - tak jak odcięli Huawei od Googla.
  • #20 21624224
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Pytanie „Chris_W”
    - w jakim budżecie powinienem więc kupić kamerę, aby spełniła moje oczekiwania?

Pytanie do „gradek83”
    - wpisałem w Internecie „zapis wideo z kamery IP na Dropbox” i wyświetliło mi się (czy nie da się tego jakoś ustawić pode mnie):

1) https://www.google.com/search?q=zapis wideo z kamery ip na dropbox&client=safari&sca_esv=e99d6b0bec6c8c62&hl=pl-pl&ei=aUOOaLqqIZGQxc8Pk8-uGA&oq=zapis wideo z kamery ip na dropbox&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIiJ6YXBpcyB3aWRlbyB6IGthbWVyeSBpcCBuYSBkcm9wYm94MgUQABjvBTIFEAAY7wUyBRAAGO8FMgUQABjvBTIFEAAY7wVIvipQuyJYoChwAHgDkAEAmAGUAaAB9wKqAQMwLjO4AQPIAQD4AQGYAgWgAp0DwgIEEAAYR8ICChAhGKABGMMEGAqYAwDiAwUSATEgQIgGAZAGA5IHAzIuM6AH5Q-yBwMwLjO4B4wDwgcFMi00LjHIBx8&sclient=mobile-gws-wiz-serp

2) https://www.eltrox.pl/b/pomoc-techniczna/keni...ww-zapisywanie-na-google-drive-i-dropbox-2050

Wyniki wyszukiwania Google dla „zapis wideo z kamery IP na Dropbox”
  • #21 21624342
    Chris_W
    Poziom 39  
    Więc szukaj kamery Kenik/Easycam. Za 600pln w sklepie z linku - który sam znalazłeś i sam sobie rozwiązałeś problem (wbrew opiniom innych ;) )
  • Pomocny post
    #22 21625283
    gradek83
    Poziom 43  
    kolezankiagent napisał:
    wpisałem w Internecie „zapis wideo z kamery IP na Dropbox” i wyświetliło mi się (czy nie da się tego jakoś ustawić pode mnie):

Problem może być z powiązaniem z kontem czy to Dropbox czy google kiedyś było to wspierane obecnie jest to znacznie ograniczone zwłaszcza na google dysku. Jeśli uda CI się to skonfigurować i serwer Dropbox oraz twoje łącze ( upload ) da radę z wysyłaniem danych o ile to nie będą tylko np same zdjęcia to jak najbardziej powinno zdać to egzamin. Osobiście nigdy z takiej opcji nie korzystałem.
  • Pomocny post
    #23 21626605
    Przybyłek
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Wydaje mi sie ze ciężko będzie znaleźć kamerę ktora zapisuje na chmurach firm trzecich chyba ze te chmury beda wspierały ftp albo cos uniwersalnego. Na dropboxie masz darmowe 2GB czyli max 2h zmiescisz. Raczej przez ten internet play będziesz mial to pociętę bo on tego na 90% nie ogarnie. Poza tym w kwesti bezpieczeństwa ktoś kto zna sie troche na tym to przy okazji zabierze kamerę i z niej wyciągnie dane do skasowania twojej chmury.
    Nie znam wszystkich rozwiązań ale to co chcesz zrobić jest raczej nieosiagalne dla ciebie pod względem finansowym, technicznym i aktualnie pod względem internetu. Sprawdź najpierw download i upload a potem będziemy myśleli. Bo jak będziesz miał tam upload 1-2Mbit to nawet nie ma co się dalej zastanawiać. Poza tym złodzieje mają zazwyczaj zakłócacze wiec LTE nie będzie działać w chwili włamania. Na dodatek jak już będziesz miał film nawet z twarzą co raczej się nie zdarza to policja to umoży chyba że szkoda będzie znaczna 1-2mln.
  • #24 21626647
    Chris_W
    Poziom 39  
    Znam przypadek z dawniejszych lat (z 15 będzie) że złodziej kradł kamerę i twarz miał prosto w obiektywie i umorzono postępowanie, bo nagranie nie mogło być dowodem podstawowym (chyba tylko pomocniczym), musiał być do tego jakiś lepszy dowód (np. świadkowie) - teraz nagranie może być dowodem - ale też co do twarzy wymagany jest dodatkowy dowód potwierdzający osobę . Wiele razy ludziom zgrywałem nagranie dla policji, policji też wiele razy nagrywałem - prawie zawsze było za mało dowodów - złodzieje jak kradną to zwykle w kominiarkach, czapkach . Jeden "gigant" zajumał spod przychodni donicę betonową z 60kg wagi, męczył się z nią 10min na widoku 3 kamer, zanim wyniósł poza kadr, a potem nie wiadomo nic... przepadł ślad...był w kominiarce.
    90% nagrań z kamer się przydaje na parkingach - bo łatwo zobaczyć kto kogo porysował ;)
  • #25 21638434
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Pięknie dziękuję.

Pytanie „gradek83”:
    - Czy możesz mi podpowiedzieć, jak powinienem spróbować skonfigurować taką kamerę z Dropboxa, jak to się robi i gdzie sprawdzić, czy Dropbox mi to obsłuży?

Pytanie „Przybyłek”:
    - Czy masz pomysł na jakąś kamerę, jak mogę sprawdzić, czy to zadziała? Na Dropboxie mam ok. 20 GB (lojalnościowe/darmowe). Internet: pobieranie ok. 250 Mb/s, wysyłanie ok. 65 Mb/s.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jeśli miałbym dostęp do rejestratora w innym miejscu i sieci, to czy możliwe byłoby ustawienie tak kamery, aby bezpośrednio przez Wi-Fi przesyłała obraz na ten rejestrator?
  • #26 21770679
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Dziękuje.
  • #27 21770681
    kolezankiagent
    Poziom 3  
    Dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano kamery Wi-Fi wolnostojącej, umożliwiającej zapis obrazu na własnym serwerze lub w chmurze (np. Dropbox) oraz podgląd w aplikacji mobilnej. Dyskutowano o ograniczeniach darmowych rozwiązań chmurowych, konieczności posiadania publicznego adresu IP na WAN routera dla zdalnego dostępu oraz o kosztach związanych z przestrzenią dyskową i usługami chmurowymi. Zwrócono uwagę na alternatywy, takie jak lokalny serwer (np. Raspberry Pi) lub rejestrator sieciowy. Wskazano, że większość kamer korzysta z własnych chmur producentów, które są płatne i mają ograniczoną pojemność. Omówiono kwestie techniczne dotyczące łącza internetowego (upload/download), zasilania kamer (Wi-Fi vs. skrętka), rozdzielczości (4 MP) oraz funkcji nocnego podświetlenia na podczerwień. Podkreślono, że kamery z zapisem bezpośrednio na Dropbox lub Google Drive są praktycznie niedostępne ze względu na brak oficjalnego wsparcia API i ograniczenia transferu danych. Zaproponowano modele kamer takie jak Reolink E330, Reolink E1 Pro, Imou (Dahua), Netatmo (wewnętrzna i zewnętrzna), Kenik/Easycam, a także tańsze rozwiązania z Aliexpress. Omówiono również kwestie bezpieczeństwa zapisu lokalnego (ryzyko kradzieży karty SD lub rejestratora) oraz polityczne aspekty korzystania z chińskich kamer i amerykańskich chmur. Wskazano, że dla sporadycznego użytku mobilnego najlepsze są kamery łatwe do postawienia i odłączenia, z zapisem w chmurze producenta lub na lokalnym serwerze, jednak bez subskrypcji chmurowej trudno o wygodne rozwiązanie. Poruszono temat konfiguracji kamer z Dropboxem, jednak brak jest gotowych, powszechnie dostępnych rozwiązań. W przypadku posiadania rejestratora w innej lokalizacji możliwe jest przesyłanie obrazu przez Wi-Fi do rejestratora, ale wymaga to odpowiedniej konfiguracji i stabilnego łącza internetowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA