logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 - Silnik po remoncie kręci, ale nie odpala

leszekdyczewski 11 Kwi 2023 12:12 1929 5
REKLAMA
  • #1 20534362
    leszekdyczewski
    Poziom 1  
    Witam mam problem, zrobiłem remont silnika, wymieniłem w nim tłoki, pierścienie, uszczelkę pod głowicą i blok silnika. Dzisiaj już po zalaniu nowego oleju i nowej ropy, przeczyściłem filtry oraz wyregulowałem klawiaturę. No i chciałem go dziś odpalić, ale tylko kręci i nic. Nie wiem co teraz zrobić. Bardzo proszę o pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 20534409
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Był już odpalany czy to pierwszy raz po remoncie?
    Brak informacji o odpowietrzaniu układu paliwowego po majstrowaniu przy filtrach paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 20534412
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    1. Pompka ręczna na pompie i dopompowanie paliwa do pompy.
    2. Odpowietrzenia samych rurek wtryskiwaczy. Czyli popuszczenie nakrętek na przewodach do wtryskiwaczy ( nie na przelewach tylko tych na klucz na 17) i kręcenie rozrusznikiem aż to pojawienia się (tryskania ) paliwa.
    2. Czy jest kompresja tzn czy słychać po pracy rozrusznika że suw sprężania stawia opór. Jak nie ma za bardzo to regulacja zaworów. Jak silnik mimo to ma problemy można wstrzyknąć trochę oleju na tłoki. Albo przez odkręcenia kolektora dolotowego i otwarte zawory albo przez wyjęcie wtryskiwaczy (nie za dużo tak 1-2 cm3 na tłok najlepiej w krawędź tłok tak by doszczelniły chwilowo pierścienie).
    4. Jak mimo to dalej problem sprawdzenie czy dobrze ustawiony kąt wtrysku.

PS Czasem przy zimnym poranku C360 lubi mieć podgrzane powietrze w dolocie. Tzn mały palik na gaz i dmuchnięcie nim w dolot podczas odpalania. Ale to jak będzie kopcił na szaro i nie mógł załapać.
  • REKLAMA
  • #4 20539235
    mariusz090
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    leszekdyczewski napisał:
    Witam mam problem, zrobiłem remont silnika, wymieniłem w nim tłoki, pierścienie, uszczelkę pod głowicą i blok silnika. Dzisiaj już po zalaniu nowego oleju i nowej ropy, przeczyściłem filtry oraz wyregulowałem klawiaturę. No i chciałem go dziś odpalić, ale tylko kręci i nic. Nie wiem co teraz zrobić. Bardzo proszę o pomoc?

Czy dobrze ustawiłeś rozrząd i kąt wtrysku?
    Filtrów paliwa się nie "przeczyszcza" jak to napisałeś tylko zmienia.
    Przy wymianie bloku mogłeś sparać kilka rzeczy...
    Jak jesteś pewien swojej pracy do pozostaje tylko zapowietrzona pompa, puste przewody i wtryskiwacze, więc porządnie odpowietrz lub zapodaj plaka ;p
  • REKLAMA
  • #5 20539662
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 618
    mariusz090 napisał:
    zapodaj plaka
    Wsadź sobie tego plaka w .... Ten silnik poprawnie "wyremontowany" nie potrzebuje takiej fachowej "pomocy".
  • #6 20539736
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    leszekdyczewski napisał:
    Wezwac prawdziwego majstra?
    L
REKLAMA