logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy wyłączone radio samochodowe rozładuje akumulator?

Jakub Official 14 Kwi 2023 20:22 1485 7
REKLAMA
  • #1 20539792
    Jakub Official
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    A więc tak
    Podłączyłem radio samochodowe w ciągniku rolniczym, - dałem pod śrubę a + pod bezpiecznik, przez to radio działa bez kluczyka, czy jeśli radio jest wyłączone to rozładowuje akumulator? Nie mówię tu o czasie ale czy np. w tydzień by dał radę rozładować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20539808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20539840
    Jakub Official
    Poziom 3  
    Ze 2godziny temu je podłączyłem więc za jakiś czas się okaże, co do radia to jest to dość znany blaupunkt tokyo

Dodano po 2 [minuty]:

A jeszcze dodam że te radio miałem rok w samochodzie i również tak że działało bez kluczyka, akumulatora nie rozładowało, ale chcę się upewnić czy w ciągniku nie będzie inaczej
  • #5 20539933
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Jakub Official napisał:
    A jeszcze dodam że te radio miałem rok w samochodzie i również tak że działało bez kluczyka, akumulatora nie rozładowało, ale chcę się upewnić czy w ciągniku nie będzie inaczej

Niby dlaczego miałoby być inaczej.?To samo radio i tak samo podłączone to inaczej nie może zachowywać się.
  • #6 20539939
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3201
    Jakub Official napisał:
    no to problem rozwiązany będzie działać.
  • REKLAMA
  • #7 20539996
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 377
    Jakub Official napisał:
    co do radia to jest to dość znany blaupunkt tokyo
    W instrukcji (np. https://techfresh.pl/wp-content/uploads/2017/07/Blaupunkt-Tokyo-110.pdf ) podają tylko max prąd pobierany (10 A). Ale wyłączenie to przejście do stanu "uśpienia" bo nie posiada mechanicznego wyłącznika - czyli jakiś minimalny prąd będzie pobierany.

78db78 napisał:
    Najlepiej zmierzyć prąd pobierany przez radio
    :!: :ok:
    Od stanu i wielkości akumulatora zależy, kiedy zakończy żywot ze "śpiącym radiem".
  • #8 20540000
    Jakub Official
    Poziom 3  
    Dziękuję za każdą odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie radia samochodowego w ciągniku rolniczym bez kluczyka budzi pytania o jego wpływ na akumulator. Użytkownik zainstalował radio Blaupunkt Tokyo, które działa w trybie "uśpienia", co oznacza, że mimo wyłączenia, pobiera minimalny prąd. Odpowiedzi sugerują, że czas rozładowania akumulatora zależy od specyfiki radia oraz jego poboru prądu, a także od pojemności akumulatora. W przypadku radia chińskiego, które nie przechodzi w tryb uśpienia, ryzyko rozładowania akumulatora w tydzień jest większe. Użytkownik nie zauważył problemu z rozładowaniem akumulatora w samochodzie, co sugeruje, że w ciągniku sytuacja powinna być podobna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA