logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres EQ6 plus 700 - przeciek wody, rozebranie, 5 tys. kaw, poszukiwana część

tangobravo 17 Kwi 2023 00:14 732 7
REKLAMA
  • #1 20543305
    tangobravo
    Poziom 10  
    Ekspres EQ6 plus 700 - przeciek wody, rozebranie, 5 tys. kaw, poszukiwana część Ekspres EQ6 plus 700 - przeciek wody, rozebranie, 5 tys. kaw, poszukiwana część Ekspres EQ6 plus 700 - przeciek wody, rozebranie, 5 tys. kaw, poszukiwana część
    Witam
    Jestem nieszczęśliwym posiadaczem ekspresu EQ 6 PLUS 700. Ekspres przy przebiegu 5 tys. kaw zaczął przeciekać poza tackę ociekową. Rozebrałem i okazało się, że woda znalazła ujście w " tym czymś " Jeżeli ktoś wie co to jest to proszę o info.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Paweł
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20543331
    xxxedekxxx11
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Niewykluczone :D akurat z ekspresami za dużo nie miałem do czynienia a co za tym idzie za dużo nie pomogę
    Ale coś tam pamiętam po walkach z moim ekspresem :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20543337
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    @tangobravo Nie podałeś E-Nr ... zatem po samym "modelu" musisz kupić i wymienić to:

https://www.bosch-home.pl/sklep/12015639

Ps. Czemu nieszczęśliwym posiadaczem? Mam podobny ekspres do zabudowy Siemensa i jest super!
  • #6 20543349
    tangobravo
    Poziom 10  
    Nieszczęśliwym ponieważ ekspres kosztował ponad 4k zrobił raptem 5 tys kaw i usterka. Był sumiennie odkamieniany zgodnie z zaleceniami i guzik to dało. Mam stary 15 letni ekspres DeLonghi i działa do dzisiaj przy przebiegu 36 tys.

Dodano po 8 [minuty]:

Ekspres EQ6 plus 700 - przeciek wody, rozebranie, 5 tys. kaw, poszukiwana część >>20543337

Dodano po 6 [minuty]:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wynika, że to zawór ceramiczny lub elektrozawór. To chyba to samo tylko inaczej się nazywa. Szkoda, że nie można wymienić jedynie uszczelki bo sam zawór działa poprawnie ;-(
  • REKLAMA
  • #7 20543528
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Numer części który podałem wyżej jest poprawny :)

To już nie te czasy, że sprzęt działa bezawaryjnie 10 czy 15 lat :)

Pięć tysięcy kawusi - to jedna dziennie przez 13 lat ^^
  • #8 20544827
    tangobravo
    Poziom 10  
    Zanim kupię nowy zawór chciałbym jeszcze na 100 % upewnić się, że tam właśnie jest wyciek. Próbowałem zrobić kawusie przy rozkręconej lewej bocznej ściance tej w której jest zbiornik. Niestety pomimo iż zbiornik był podłączony ekspres wysyła komunikat abym umieścił zbiornik w komorze. Podejrzewam, że w obudowie jest jakiś magnesik który musi styknąć i wówczas jest podawany sygnał, że jest git. Nie wiem jak oszukać spryciulę aby podejrzeć proces parzenia kawy przy otwartej obudowie. Dasz radę coś podrzucić ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem do kawy EQ 6 PLUS 700, który po zrobieniu 5 tys. kaw zaczyna przeciekać wodą poza tackę ociekową. Po rozebraniu urządzenia zauważył, że wyciek pochodzi z zaworu ceramicznego lub elektrozaworu. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem zaworu, a także podają linki do części zamiennych. Użytkownik wyraża frustrację z powodu awarii drogiego sprzętu, który nie działa tak długo, jak jego starszy ekspres DeLonghi. Dodatkowo, użytkownik poszukuje sposobu na testowanie ekspresu bez zamkniętej obudowy, aby upewnić się co do źródła wycieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA