logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro

Unclean0ne 17 Kwi 2023 00:46 1755 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego nowy komputer z i7-13700K, RTX 4080 i DDR5 losowo zawiesza się, resetuje i czasem nie startuje nawet w BIOS-ie?

Przyczyną okazała się wadliwa kość RAM; po długich testach metodą prób i błędów autor oddał pamięć na reklamację, a Kingston ją przyjął [#20619248] Bootowalny MemTest86 nic nie wykazał, więc brak błędów w tym teście nie wykluczał uszkodzenia pamięci [#20619248][#20566597] Dla zawężenia problemu testowano pojedyncze kości i różne sloty, a po włożeniu podejrzanej kości usterka wróciła, co praktycznie potwierdziło winowajcę [#20574092] Wcześniejsze sugestie dotyczyły też sprawdzenia BIOS-u, XMP i minimalnej konfiguracji, ale ostatecznie problemem nie była karta graficzna ani zasilacz [#20543470][#20543467]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20543326
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Witam,
    Od 3 tygodni zmagam się z crashami nowego PC-ta i kończą mi się pomysły co to może być. Sprzęt sam zaplanowałem i złożyłem, wszystko jak należy podłączone, grafika kupiona kilka m-cy wcześniej działała na poprzednim PC-cie bez zarzutu.

SPECYFIKACJA:
    Procesor: INTEL Core i7-13700K
    Płyta główna: ASUS ROG Strix B760-F Gaming WiFi
    Karta graficzna: ASUS ROG Strix RTX 4080 16GB (2022)
    Pamięć RAM: KINGSTON Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6000MHz CL32
    Dysk SSD: SAMSUNG 990 Pro 2TB M.2
    Dysk HDD: SEAGATE IronWolf 4TB SATA 6Gb/s
    Dźwięk: CREATIVE Sound Blaster X G6 (2021)
    Zasilacz: ASUS ROG Loki SFX-L 850W
    Chłodzenie: DARKFLASH DX360 Black V2.6
    Obudowa: THERMALTAKE Core P6 TG + Riser 30cm
    Monitor: SAMSUNG Odyssey G9 (2020)

OPIS USTERKI:
    Najczęściej "zamraża" się obraz na stałe (AuraSync również), czasem wrzuci blue screena (na ułamek sekundy, czasem coś zlicza), restartuje się. Zwiecha pojawia się w całkowicie przypadkowych momentach, rozłożona w różnym czasie, najdłużej 6 dni, przez co wiele razy myślałem, że odkryłem winowajcę. Charakterystyczne jest jednak, że potrafi się wywalić nawet w BIOSie, 2-3 razy to widziałem, ale jednak. Potrafił mi również wywalać się na instalacji W10, dość często również na logowaniu do systemu. Potrafiłem grać po kilka godzin i nic się nie działo. Problem jednak jest nieco szerszy - system często nie może w ogóle wystartować po takim crashu, w prawym górnym rogu płyty świeci się się pomarańczowy LED (jak jest biały, to OK, czasem krótko zielony). Wtedy nawet po wyciąganiu wtyczek z zasilacza, listwy nic nie pomaga. Dopiero gdy wyciągnę zasilanie z CPU (zapewne chodzi o kondensatory), to wreszcie ruszy i wyświetla awarię BIOSu, ale potem już idzie, choć długo się rozkręca. Opisałem cięższą postać takiej awarii BIOSu, bywały równiej mniej dramatyczne, często po prostu speaker trochę popipczy, jeden reset i idzie.

PODJĘTE KROKI:
    Na początku głównym podejrzanym był Win11, potem sterowniki grafiki i inne. Najdłuższa przerwa w zwiechach miała miejsce po odłączeniu Ethernet i dominowała teoria, że mam uszkodzony kabel (obecnie nadaj jadę na WiFi). Sprawdzałem RAM MemTestem bootowalnym, osobno jedną, drugą, potem obie kości. Wyciągałem Riser Thermaltake i w sumie zostało mi już tylko wstawienie starej grafy (1080), choć mało prawdopodobne, że to wina 4080. Podejrzewałem również monitor, bo często się nie dogaduje z grafiką przy wzbudzaniu, mieszałem portami, zmieniałem Hz. Wszystkie peryferia również zostały sprawdzone. BlueScreenView nie daje żadnych konkretów.

PERSPEKTYWY:
    Podejrzenie, że to wina płyty głównej oczywiście było brane od samego początku, ale nie bardzo mam jak to sprawdzić, nawet nie wiem jak miałby przebiegać proces reklamacji i czy coś by z tego wyszło. Dodam jeszcze, że płyta ta od samego początku dała mi popalić przez to, że nie łączyła się z netem dopóki świeżo postawiony system nie odpali Armour Crate, oprogramowania ASUSa wyłączalnego w BIOSie, które uruchamia Ethernet dopiero przy pierwszym starcie systemu, co uniemożliwia instalację Win11 (co jednak po pewnym czasie udało mi się obejść). Ostatecznie po kilku instalacjach i tak skończyło się na Win10 pomimo, że update 22H2 nie okazał się winowajcą. Zasilacza póki co nie podejrzewam, proc to podobno wielka rzadkość, dyski M2 raczej psują się całkowicie, HDD wydaje mi się nie mieszać w to, nie ma też mowy o przegrzewaniu się czegokolwiek. Ostatnio jednak wywala mi się na graniu.

Serwisanci, z którymi współpracuję od 30 lat też rozkładają ręce, kilka godzin grzebali, ale nie natrafili na zwiechę. Zwracam się o pomoc do forumowiczów, bo następny etap, to rozkręcanie płyty głównej i ewentualne jej reklamowanie na nieklarownych podstawach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20543467
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 163
    Czy Bios zaktualizowany do najnowszej wersji, czy Ramy podkręcane (może XMP wyłącz), twoja płyta podobno cierpi na problem z kartą sieciową próbowałeś wsadzić inną i przetestować ??
  • Pomocny post
    #3 20543470
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    skoro swieci si sie Q-led to on sygnalizuje ci bledy i co powieniens zrobic, czytale swogole instrukcje?
    https://www.asus.com/support/FAQ/1042678/##5
    Musisz postepowac systematyczne inaczej trudno bedzie usatalic winowajce.
    Proponuje na poczatek:
    - uruchomic komputer w minimalnej dzialajacej konfiguracji = cpu, minimalna ilosc pamieci, grafika zintegrowana jezeli jest lub najprostrza z mozliwych, jeden dysk, ewentulanie boot z USB jakis system live.
    - wykonac testy jezeli wszystko dziala poprawnie dokladac po Jednym komponencie i dalej testowac
    - zalacz pelny SMART dyskow
    - sprawdz wszystkie podlaczenia, zabrudzenia, luzne zlacza itd.
    Pozdrawiam
  • #4 20543506
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    >>20543467
    BIOS oczywiście był aktualizowany, serwisanci robili w nim poprawki. Ai OC Tuner ustawili na [XMP I] z [Auto], dużo zmian w DRAM, ale nie przyniosły żadnego efektu. Nie wiem czy karta sieciowa Ethernet i WiFi, to ten sam moduł, ale pomyślę nad tym.
  • #6 20543576
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Pierwszy crash zaliczony jakiś dzień po postawieniu kompletnego systemu podczas grania, potem najczęściej wywalał się po zainstalowaniu clientów gier i zapuszczania ściągania, ale to przestało być regułą, co odkryłem zaraz na początku reinstalacji systemu z Win10 i zablokowaniem update'ów. Tak, w zasadzie od początku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20543695
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Po tym opisie jak powstawały problemy to masz kol.
    - albo płyta
    - albo ten nieszczęsny Armoury crate
    musi byc odp. ver. dla systemu i modelu chipseta (nie wszystkie ver. sa universalne)
    ze strony Asus zassaj ArmouryCrateInstallTool Link
    - odpal ("ArmouryCrateInstaller.exe" ) na prawach Admin
    * wczesniej na dysku zgraj wszystkie drivery pod swój model
    ...

Na stronie GitHub'а, jest Driver Store Explorer Link
    - usunąć wszystkie sterowniki z systemu Windows 10 i zachować tylko sterowniki systemowe

Popatrz Link
    *dotyczy Win10

p.s
    Spróbuj jak zalecał kol. wyzej (viayner)

W Win11 brak problemów z Armoury Crate
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20544014
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Robilbym nastepujaco (ale co to da - nie wie nikt) w kolejnosci od gory:

- pobrac SDI_RUS wersja Full via torrent, wgrac wszystkie sterowniki ktore zapoda;
    - podzmienic zasilacz dla testu;
    - kupic jakis najtanszy mozliwy procesor pod ta podstawke w xkomie czy tego typu sklepie, zeby moc go potem zwrocic (wiec koniecznie przez internet, coby bylo 14 dni) i sprawdzic, czy problemy nadal wystepuja;
    - plyta glowna na zwrot/wymiane.

Osobiscie glownie podejrzewam CPU, mialem ostatnio u znajomego problemy bardzo podobne do tego co opisujesz, ale na 3gen Intela i wymiana procesora sprawila ze sprzet odzyl.
  • #9 20544966
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    "Chyba znalazłem..." mówiłem sobie wielokrotnie, ale teraz odkryłem prawdopodobnie niezły przypał. Wczoraj zainstalowałem 1080, jednak na wysypanie nie czekałem długo. Poszedłem za ciosem i wybebeszyłem stary zasilacz, nie podpinałem 4080 z obawy, że nie wytrzyma w zestawie z 13th gen., ale tu wysypało się jeszcze szybciej, 2 razy. I dopiero wtedy mnie oświeciło coś, co olałem na samym początku montażu - zasilanie CPU.
    Na mojej starszej płycie zasilanie CPU ma 8 pinów. W nowej jest to 8+4. W instrukcji natomiast były dwa sposoby podłączenia: jeden kabel 8-pin albo JEDEN kabel 8+4-pin. W pudełku miałem 2 8-pinowe, więc podłączyłem jeden. Oczywiście zapytałem w serwisie czy tak ma być i potwierdzono, więc o temacie zapomniałem. Oczywiście w necie można doczytać, że zaleca się obstawić wszystkie piny, czego w papierowej instrukcji Asus nie raczył napisać. Wczoraj podłączyłem oba kable, ten drugi wchodzi bez dzielenia na dwa 4-pin. No i nie wysypał się przez jakąś godzinę, a tego wieczoru wywalił mi się w sumie 4 razy. Dzisiaj posiedzę z nim dłużej i zobaczymy co dalej.
    Waszym zdaniem jak duża jest szansa, że to właśnie dlatego się wywalał?
  • #10 20546829
    lisek
    Serwisant RTV
    Moze by plyta (podłączenie) może zasilacz
    Mimo szumnej nazwy Asus ROG Loki SFX-L 850W
    Cytat:
    DC Output Voltage: +3.3V, +5V , +12V ,-12V, +5Vsb
    Maximum Load: 20A / 20A / 70.8A/ 0.8A/ 2.5A
    Combined Load: 110W 110W 850W 9.6W 12.5W
    Total Output: 850W

Opis troszkę dziwny linii +12V
    Full opis tego PSU i zastosowanych elementów Link

Pamietaj ,że ten cpu to troszke mocy potrzebuje, wg. Intel
    Cytat:
    Processor Base Power 125 W
    Maximum Turbo Power 253 W

* w realu "ciut" więcej
  • #11 20546936
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Jak zwykle nowa koncepcja z zasilaniem CPU nie wypaliła, wywalił się 3 razy z rzędu. Teraz testuję czy dual RAMu nie szwankuje i wyjąłem jedną kość.
  • #12 20546983
    lisek
    Serwisant RTV
    napisałes kol.
    Cytat:
    w prawym górnym rogu płyty świeci się się pomarańczowy LED (jak jest biały, to OK, czasem krótko zielony).

Chodzi o LED od VGA ?
    * manual , str.19 Link

Miałeś podstawić inna grafikę !?
    - wtawiłeś , jaki efekt

Cytat:
    w sumie zostało mi już tylko wstawienie starej grafy (1080), choć mało prawdopodobne, że to wina 4080.
  • #13 20546984
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Czy przy montażu płyty zastosowano pod śrubami izolacyjne podkładki? Jeśli tak, to trzeba się ich pozbyć. Czy śruby są należycie dociśnięte? Proponuję też odłączyć od płyty kable portów obudowy, jak też Sound Blastera.
  • #14 20546990
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    >>20546983
    z 1080 nie wypaliło, potem pod nią podpiąłem 750W i też wywaliło 2 razy.

Dodano po 7 [minuty]:

>>20546984
    Śruby gołe bez niczego. Sound Blaster już dawno sprawdzony, jeszcze portów nie testowałem. Na razie czekam co będzie z jedną kością RAM, jak robiłem MemTesty na pojedyńczych, to nic się nie działo ani z kośćmi, ani nie wywalało. Dziś pogram i zobaczymy. Jak wywali, to jeszcze mi zostanie przełożenie do portu A1, potem może M.2 przełożę. Mam jeszcze asa w rękawie pod postacią kompa na komunię córki - zamówiłem ASUS TUF, i5 12600KF, DDR4 16GB, ale tu co najwyżej proca przetestuję, bo przez wywalenie płyty podejrzewam niczego się nie dowiem. Podstawię TUFa w zastępstwie i pewnie spróbuję reklamować ROGa. Ewentualnie rozważę jeszcze te software'owo-BIOSowe sztuczki zapodane przez Was wcześniej.
  • #15 20547074
    lisek
    Serwisant RTV
    Plyta ma dwa sloty PCIex16
    - ten w metalu obramowanie ma polaczenie z cpu Gen5;
    - drugi wspierany przez chipset Gen3 (x4);

Przełóz grafiké do drugiego> zobacz efekt

Pokaz swój Bios
    Cytat:
    BIOS oczywiście był aktualizowany, serwisanci robili w nim poprawki.

Obejrzyj Link_ ROG STRIX B760-F + i7 13700K
    * kol. cpu/ ta sama plyta, GDDR5 > Bios 0811
    PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro

Ustawienia w Bios _manual od producenta
    Link
  • #16 20547128
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Takie zmiany wprowadzili, ja się nie znam.
    Przed zmianami też się wywalało.

Ai Overclock Tuner [Auto] -> [XMP I]
    DRAM Frequency [Auto] -> [DDR5-6000MHz]
    DRAM CAS# Latency [Auto] -> [32]
    DRAM RAS# to CAS# Delay Read [Auto] -> [38]
    DRAM RAS# to CAS# Dealy Write[Auto] -> [38]
    DRAM RAS# PRE Time [Auto] -> [38]
    DRAM RAS# ACT Time[Auto] -> [80]
    DRAM VDD Voltage [Auto] -> [1.35000]
    DRAM VDDQ Voltage [Auto] -> [1.35000]
    PMIC Voltages [Auto] -> [Sync All PMICs]
    Intel (VMX) Virtualization Technology [Enabled] -> [Disabled]
    Intel(R) SpeedStep(tm) [Enabled -> [Disabled]
    Intel(R) Speed Shift Technology [Enabled] -> [Disabled]
    CPU C-States [Auto] -> [Disabled]
    POST Delay Time [3 sec] -> [1 sec]
  • REKLAMA
  • #17 20547173
    lisek
    Serwisant RTV
    Pokaż taki zrzut jak dałem wyżej.

Plyta ma dwa sloty PCIe x16

• Pomocny post
    #18 20547352
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Pisałeś że BlueScreenView nic nie pokazał, ale czy masz w ogóle zrzuty pamięci po błędach czy nie (w Windows 10 katalog "minidump")?

Mi kiedyś napsuł trochę krwi przypadek kiedy pamięci RAM losowo sypały błędami, okazało się że raz na czas mają niekontakt od wibracji obudowy. Odkryłem wtedy że minimalne ruszanie kości podczas testu pokazuje błędy. Może warto spróbować poruszać podzespołami podczas ich testowania.

Jeszcze powinieneś mieć opcję ustawienia gen. PCI express, zmień z 5 na 4, ewentualnie 3 - ograniczy to max transfer dysku (i magistralę grafiki) ale dla testu warto spróbować.
  • #19 20547418
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    >>20547074
    PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro
    Co ja mogę sensownego tą AIDĄ zrobić? Widzę tu jakiś test stabilności.
    W Minidump są 3 pliki.
    Test jednej kości w A2 zawiódł, teraz włożyłem drugą do A1.
  • #20 20547664
    lisek
    Serwisant RTV
    1. Pokaż z opery zakładke > Stress test > popatrz jak Link

oraz
    z Aidy zakłdke > sensors

2. Plyta ma dwa sloty PCIe x16

p.s
    To z HWInfo
  • #21 20548345
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    W innym wątku znalazłem takie coś:
    lipiak1 napisał:
    ale może to być związane z tym że programy wykorzystują instrukcje AVX2 które to są bardziej zasobożerne dla procesora i wymagają wyższego napięcia.
    Często się zdarzają crashe rebooty z tego powodu.Poszukaj w bios opcji AVX2 offset i ta opcja odpowiada za zmniejszanie taktowania procesora podczas wykonywania AVX2.

lukasz54243 napisał:
    Ja na swojej płycie nie mam tej opcji AVX2 offset ale rozwiązałem to przez ustawienie w sekcji DIGI+ VRM opcji CPU load line calibration i pochodne na High.Teraz działa stabilnie nawet pod 100% obciążenia CPU AVX2 ,a wcześniej się resetował po kilku minutach.
  • #23 20548586
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Na razie nadal trzymam 1 kość RAM na A1 i od kilku godzin nic się nie dzieje. Wczoraj pracowałem i gra chodziła w tle. Jak się wysypie, to przejdę do następnego hardware'owego testu, czyli możliwe PCI-Ex Gen. 3, a jutro może dostanę i5 12600KF.
    Przy okazji spytam czemu producent DarkFlash DX360 V2.6 każe podpinać chłodzenie go do CPU Fan i CPU Opt zamiast AIO Pump?

Edit: zrobiłem mu Stress test na 5 min, nic poza wzrostem do 80st.C na procu się nie wydarzyło.
  • #24 20551560
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Już mnie to dobija. Zmieniłem w A1 na drugą kość, nic. Teraz wsadziłem w A2 tą, która wcześniej nie wywaliła, tylko nie jestem pewien czy na pewno zamieniłem, ale chyba tak. I nic, system bez się ani razu nie wywalił. Niestety to wszystko nic nie oznacza, a ja nadal nie wiem jak wyindukować błąd.
  • #25 20551658
    lisek
    Serwisant RTV
    napisałes kol.
    Cytat:
    prawym górnym rogu płyty świeci się się pomarańczowy LED (jak jest biały, to OK, czasem krótko zielony).

Chodzi o LED od VGA ? (opis 18 )
    Dla 2x16 GB DDR5 7200 MHz CL34
    PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro

FSB: DRAM Ratio Link

p.s
    Cytat:
    Pamięć RAM: KINGSTON Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6000MHz CL32

podaj opis ze stickera, np. ( KF560C36BBEA-16 )

Tutaj masz listé QVL sprawdzonych z ta plytą pamięci DDR5/ DDR4 Link
  • #26 20551721
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    lisek napisał:
    Chodzi o LED od VGA ? (opis 18 )

Tak, ale już ogarniam Q-Ledy.
    lisek napisał:
    Tutaj masz listé QVL sprawdzonych z ta plytą pamięci DDR5/ DDR4

KF560C32RSAK2-32, QVL potwierdzony
  • #27 20551839
    lisek
    Serwisant RTV
    W odp. #15 dałem Link do manuala tej płyty (Ustawienia Bios) Link_ co prawda ROG_STRIX_B760-I_GAMING_WIFI ale wielkiej róznicy nie ma
    - poczytaj rozdz.6 ( AI Tweaker menu)
    * masz dziwne ustawienia (bclk frequency: DRAM Ratio..)

Ponizej dla gaming-b760m-plus-wifi-d4
    Spoiler:
    i7-13700K;
    ASUS Gaming B760M Plus WiFi D4 (UEFI 0807);
    Kingston Fury Beast DDR4 Special Edition KF432C16BWAK2/32 (2x16 GB,
    DDR4-3200, CL16-20-20-39, 1,35V);
    GeForce RTX 3090 (MSI Ventus 3X 24G OC, mod firmware 390W Gigabyte Gaming OC);

- ustaw na Auto co widzisz na foto (widok Bios powinien być w miare identyco)
    PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro PC Gamingowy - Crashe systemu z Intel i7-13700K, ASUS ROG Strix RTX 4080, DDR5, Samsung 990 Pro

Zobacz efekt.
    - zapisz tylko uprzednie ustawienia , lub zrób foto ustawień > chyba masz komórkę z aparatem foto.
  • #28 20553271
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Dzięki za wszystkie rady, ale przypominam, że te wszystkie zwiechy zdarzały się również na ustawieniach fabrycznych NAWET W BIOSie. Cały czas szukam hardware'owej usterki eliminując komponenty, ale od kilku dni nic się nie wydarzyło pomimo, że przekładam RAMy we wszystkie możliwe kombinacje. Zmiany ustawień, to coś za co bym się zabrał po tym jak już wszystkie możliwości z hardware'em wyczerpię i nawet mam płytę TUF do podmianki z i5 12600KF, ale to nie sprawi, że zareklamowanie ROGa coś da.
  • #29 20553315
    lisek
    Serwisant RTV
    Kol. pamiec wg. support dla płyty od Asus powinna pracować na ustawieniach
    Cytat:
    32-38-38-80 1.35V

Producent Kingston podaje dla nich 1Rx8

W swojej odp. pokazałes inne ustawienia mocno zaniżone > co przekłada się na wyższe xxxx MT/s,

p.s
    ten Intel jak napisano wspiera ( Up to DDR5 5600 MT/s) czyli do 5600MT/s
    Cytat:
    When using DDR5 memory, the intel 13th gen CPU officially supports memory speeds up to 5600 MT/s. This maximum speed means that stock DDR5 performance will be maximized using DDR5-5600 memory.

Pokaż zakładki : memory i SPD w programie cpu-z
    * cos takiego jak nizej dla DDR5 TOUGHRAM XG RGB D5 16GB-5600MHz*2( chip Hynix M-Die IC)

* lub Aida64 Extreme > zakładka : motherboard> memory >SPD
  • #30 20566597
    Unclean0ne
    Poziom 4  
    Siedzę cicho, bo od czasu mojego ostatniego posta wywalił się tylko raz. Teraz bezawaryjnośc ma jakieś 8 dni na A2, więc jeszcze trochę poczekam i zamienię kości. Wiedziałbym więcej, gdybym zanotował przedostatnią awarię, ale się zgapiłem przy zamianie i nie wiem którą wywaliło na A1. W każdym razie wina po stronie RAMu jest obecnie najbardziej prawdopodobna.
    Pytanie: znacie jakieś bardziej wnikliwe i dostępne dla zwykłych ludzi testy pamięci?
    MemTest86 z boot niczego u mnie nie wykazał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmagał się z problemami z nowym komputerem do gier, który często się zawieszał i wyświetlał niebieskie ekrany. Specyfikacja obejmowała procesor Intel Core i7-13700K, kartę graficzną ASUS ROG Strix RTX 4080 oraz pamięć RAM Kingston Fury Renegade RGB DDR5. Problemy zaczęły się po złożeniu systemu, a użytkownik podejrzewał różne komponenty, w tym płytę główną i zasilacz. W trakcie dyskusji zasugerowano aktualizację BIOS, testowanie pamięci RAM, sprawdzenie połączeń oraz wymianę zasilacza. Ostatecznie ustalono, że wadliwa kość RAM była przyczyną problemów, co potwierdzono po przeprowadzeniu testów i reklamacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA