logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika

Zenon407 19 Kwi 2023 10:54 1245 6
REKLAMA
  • #1 20546680
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ocena: 93
    Rocznik 1999 sedan

Klapa bagażnika sie zablokowała-nie mozna jej otworzyc ani z pilota ani z klucza.Klucz jak włoze do zamka bagażnika to otwiera i zamyka drzwi ale klapa bagażnika zamknieta.Jak otworzyć te klape aby naprawić zamek albo siłownik?

Pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20549708
    Zenon407
    Poziom 14  
    Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika
    Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika

Tu jest troche inne rozwiąznie-nie moge skumać-do siłownika dochodzi napięcie-ale ani drgnie.Odkręciłem cztery nakrętki i chciałem wyjąc cały mechanizm ale trzyma zamek w który klucz sie wsadza w bagażniku.Jak wykręcic ten zamek-bo chyba wychodzi cały element.W siłowniku sa śruby ale nie mozna ich wykręcić-jakby były przykręcone od wewnątrz.

Taki zamek ale nie kumam po hiszpansku-nie wiem co z tymi prętami aby wyjąc cały mechanizm?
    https://www.youtube.com/watch?v=Qk7LO7GwfyE
  • REKLAMA
  • #5 20549764
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 954
    Jeżeli dochodzi napięcie do siłownika a on nie działa, to raczej jest on do wymiany. Być może da się oczyścić komutator silniczka w siłowniku i może jeszcze pochodzi, chyba że się szczotki skończyły. Jeżeli nie da się tak łatwo zdjąć mechanizmu, to sprawdź może czy da się otworzyć sam siłownik. To znaczy się, rozpołowić go na tych zatrzaskach w tej trudnej pozycji aby tylko wyciągnąć silniczek.
  • #6 20549951
    Zenon407
    Poziom 14  
    Dało rade :) Siłownik do wymiany-rozebrałem ale przerywa w działaniu.
    Kluczowy jest ten cieńki drut ok 2-3 mm trzeba śrubokrętem ciągnąc do góry i wtedy wyjdzie cały mechanizm zamka gdzie wkładasz normalany klucz do auta(jak sie odkreci 4 nakrętki M10)

Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika
    Volkswagen Passat '99 Sedan - Zablokowana klapa bagażnika, otwieranie i naprawa zamka/siłownika
    Siłownik zamówiłem.
    Zobaczymy.
    Po zamontowaniu siłownika wszystko ok.Klapa bagażnika w pozycji otwarta-siłownik wyciągniety.Ułatwi prace.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zablokowaną klapą bagażnika w Volkswagenie Passacie z 1999 roku, która nie otwiera się ani z pilota, ani z klucza. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby zdjąć tapicerkę z klapy, co umożliwi dostęp do mechanizmu zamka. Po dalszych próbach ustalono, że siłownik nie działa pomimo dostarczanego napięcia, co sugeruje konieczność jego wymiany. Użytkownik zdołał rozebrać mechanizm zamka, co pozwoliło na wymianę siłownika, a po jego zamontowaniu problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA