logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird - jak przenieść wiadomości na serwer?

MM2X 20 Kwi 2023 21:16 1857 20
REKLAMA
  • #1 20548999
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Od pewnego czasu miałem problem z wiadomościami odbieranymi, polegający na tym, że niektóre, niebędące reklamami/ofertami, trafiały do folderu "oferty", którego prawie wcale nie czytam. Kilka razy przekierowało mi tam jednak ważną korespondencję urzędową...

Próbowałem szukać w ustawieniach klienta poczty, ale nic. Wszedłem na serwer Interii, tam też nic nie znalazłem. Napisałem do nich zapytanie i korespondencja trwa ok. 3 miesiące :( Wysyłają prośby o logi, o przesłanie różnych informacji, ale żadnego pozytywnego skutku. Kilka dni temu znowu wszedłem na serwer Interii i zauważyłem, że folder "wysłane" jest całkowicie pusty (było kilka tysięcy wiadomości - kilkanaście lat poczty). Napisałem do fachowców i dzisiaj odpisali, że nie na skutek ich interwencji, tylko ktoś zapewne z zewnątrz usunął zawartość tego folderu...

Dziwne, że akurat tego konta, które reklamowałem, bo na komputerze jest 6 innych kont i tam jest ok. Czy da się skopiować zawartość foldera "wysłane" z Thunderbirda na serwer? Bo tutaj mam te wiadomości. Jeszcze jedno, jakimś cudem mam dwa katalogi "wysłane" w Thunderbirdzie, jeden z wiadomościami, drugi pusty.

Pierwszy katalog "wysłane" (ten pełny) właściwości:
    imap://................interia.pl@poczta.interia.pl/Sent
    Drugi katalog "wysłane" (ten pusty):
    imap://................interia.pl@poczta.interia.pl/Wys%26AUI-ane
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20549047
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Oferty masz po zalogowaniu przez strone, wiec co niby probowales zmienic w ustawieniach klienta poczty? Mozna to normalnie wylaczyc w ustawieniach poczty: https://pomoc.poczta.interia.pl/news-do-czego-sluza-foldery-oferty-i-spolecznosci,nId,2136019

Usunietej poczty nie wyslesz juz na serwer do wyslanych, chyba, ze przeslesz wszystko do siebie, ale wtedy zmienia sie adresy nadawcy itd. Nie ma to raczej sensu.
  • REKLAMA
  • #3 20549060
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Oferty masz po zalogowaniu przez strone, wiec co niby probowales zmienic w ustawieniach klienta poczty?

Chciałem sprawdzić, czy jakieś ustawienia zostały zmienione.
    Kolobos napisał:
    Mozna to normalnie wylaczyc w ustawieniach poczty: https://pomoc.poczta.interia.p...rty-i-spolecznosci,nId,2136019

No właśnie było wyłączone i fachowcy z Interii nie mogli tego ogarnąć.
    Kolobos napisał:
    Usunietej poczty nie wyslesz juz na serwer do wyslanych, chyba, ze przeslesz wszystko do siebie, ale wtedy zmienia sie adresy nadawcy itd. Nie ma to raczej sensu.

No trudno, szkoda.

Jeszcze jedno, od kilku dni wysyłam obecnie bieżące wiadomości i na serwerze Interii dalej katalog "wysłane" pusty, ani jednej wiadomości, "odebrane" normalnie działa.

Ten zapis z serwera chyba świadczy o tym, z ekatalog wysłane nie powinien byc pusty?

A faktycznie jest tak:
  • Pomocny post
    #4 20549107
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Skoro zajmuje miejsce to nie powinien.
  • #5 20549116
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Skoro zajmuje miejsce to nie powinien.

Coś tu nie pasuje, czy technicy z Interii nie namieszali w czymś, bo nawet jakby usunęli przypadkiem te wiadomości, dlaczego te dzisiejsze nie zapisuje się w "wysłanych" na serwerze. Na mój chłopski rozum, czy nie powinna być synchronizacja pomiędzy katalogiem w Thunderbirdzie a katalogiem na serwerze i te aktualne powinny być niejako powielane?

Wysłałem przed chwilą trzy wiadomości bezpośrednio z serwera poczty i co prawda są w zakładce wysłane ale nie w katalogu "wysłane".
  • Pomocny post
    #6 20550316
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Ja wrzucałem pocztę na serwer, właśnie za pomocą Thunderbirda, tylko to była firmowa poczta na wykupionym hostingu a nie darmowej poczcie.
    Ze starego laptopa skopiowałem wiadomości w postaci plików .eml i zaimportowalem je do folderu lokalnego TB a potem kopiując do folderu synchronizowanego IMAPI były wrzucane na serwer i dostępne na innych laptopach które korzystały z tego konta.

No ale czytając ten temat to widzę że musisz najpierw zrobić porządek na serwerze...
  • #7 20550414
    MM2X
    Poziom 26  
    masterten napisał:
    tylko to była firmowa poczta na wykupionym hostingu a nie darmowej poczcie.

..."Przykro nam, nie ma możliwości przywracania usuniętych wiadomości na indywidualnych kontach pocztowych, gdyż nie mają kopii zapasowych na serwerach. Taka opcja jest dostępna tylko w Pakiecie dla Firm"... -odpowiedź Interii.

masterten napisał:
    No ale czytając ten temat to widzę że musisz najpierw zrobić porządek na serwerze...

Ale chyba możliwości użytkownika wyczerpałem, wyczyścili mi folder "wysłane" do zera, jest pusty pomimo tego, ze od kilku dni wysyłam wiadomości i sa zapisywane w Thunderbirdzie.
    Rozmawiałem dzisiaj w pewnej firmie na ten temat i twierdzą, że z Interią/poczta dzieje się coś dziwnego, wiadomości docierają z opóźnieniem, nawet na drugi dzień itd.

Zamierzam zmienić Interie na innego dostawcę ale szkoda, bo mam to konto kilkanaście lat...
    masterten napisał:
    zaimportowalem je do folderu lokalnego TB a potem kopiując do folderu synchronizowanego IMAPI

Kolobos napisał:

Dodano po 8 [minuty]:

Thunderbird - jak przenieść wiadomości na serwer? A jak to zrozumieć?, skoro jest taki zapis na serwerze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20551616
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Jak łączysz się z pocztą? Przez POP3 czy przez IMAP? Jeśli przez POP3 to w Thunderbirdzie utwórz jeszcze jedno konto połączone z tym samym kontem w Interii, ale skonfigurowane do łączenia się przez IMAP. Przez IMAP uzyskasz większą kontrolę nad zawartością konta na Interii i będziesz mógł (z maili wychodzących zapisanych w swoim komputerze) odtworzyć skrzynkę nadawczą na serwerze Interii.
  • #9 20551810
    MM2X
    Poziom 26  
    iagre napisał:
    Jak łączysz się z pocztą? Przez POP3 czy przez IMAP?

IMAP mam od paru lat.
    iagre napisał:
    Przez IMAP uzyskasz większą kontrolę nad zawartością konta na Interii i będziesz mógł (z maili wychodzących zapisanych w swoim komputerze) odtworzyć skrzynkę nadawczą na serwerze Interii.

Masz na myśli, stan obecny tzn. że utracone na serwerze wiadomości "wysłane" będę mógł odtworzyć z katalogu Thunderbirda?, gdzie je mam. Czy też masz na myśli stan w przyszłości tj., że taki scenariusz może być zrealizowany ale do wiadomości teraźniejszych i przyszłych?
  • Pomocny post
    #10 20552357
    iagre
    Poziom 35  
    MM2X napisał:

Masz na myśli, stan obecny tzn. że utracone na serwerze wiadomości "wysłane" będę mógł odtworzyć z katalogu Thunderbirda?, gdzie je mam. Czy też masz na myśli stan w przyszłości tj., że taki scenariusz może być zrealizowany ale do wiadomości teraźniejszych i przyszłych?

W Thunderbirdzie emaile wychodzące zapisane w kopii lokalnej skopiuj do skrzynki wychodzącej serwera.
  • #11 20552391
    MM2X
    Poziom 26  
    iagre napisał:
    W Thunderbirdzie emaile wychodzące zapisane w kopii lokalnej skopiuj do skrzynki wychodzącej serwera.

A czy to nie będzie tak jak pisał kolega @Kolobos:
    Kolobos napisał:
  • Pomocny post
    #12 20555220
    iagre
    Poziom 35  
    Zaznaczasz co chcesz skopiować, przechodzisz na skrzynkę nadawczą serwera, wklejasz i czekasz aż Thunderbird skopiuje zawartość...
  • #13 20555822
    MM2X
    Poziom 26  
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Twoją rozpiskę, jeśli tak to wychodzi na to, że u mnie brakuje w lokalnych folderach właśnie tego konta z którym jest problem. Mam na Thunderbirdzie w sumie 7 kont a w lokalnych tylko te dwa jak na fotce. Czy powinienem je utworzyć, w ogóle jest taka możliwość?
  • Pomocny post
    #14 20556628
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Lokalnymi folderami możesz zarządzać sobie jak chcesz, generalnie chodzi o to żeby z dowolnego folderu lokalnego skopiować wiadomości do folderu synchronizowanego. Możesz zrobić próbę na kilku wiadomościach i zobaczysz jak to zadziała.
  • REKLAMA
  • #15 20557978
    iagre
    Poziom 35  
    MM2X napisał:
    Czy powinienem je utworzyć, w ogóle jest taka możliwość?

Nie trzeba nic tworzyć. Thunderbird sam je tworzy w zależności od potrzeb. Chodzi ogólnie o to że wewnątrz Thuderbirda, w ramach obsługi poczty przez IMAP jest możliwe kopiowanie emaili za pomocą operacji „kopiuj/wklej” (Ctrl+C/Ctrl+V), pomiędzy katalogami lokalnymi a serwerami.
  • #16 20558096
    MM2X
    Poziom 26  
    iagre napisał:
    Nie trzeba nic tworzyć. Thunderbird sam je tworzy w zależności od potrzeb.

Próbuję to ogarnąć i niestety mam problem. Byłem przekonany, że w lokalnych folderach mam utworzyć folder "wysłane" tego mojego wadliwego konta, skoro nie a Thunderbird także go sam nie utworzył to nie mam gdzie przenosić. Tam są foldery wysłane dwóch innych kont ale z nimi nie mam żadnego problemu.

masterten napisał:
    Lokalnymi folderami możesz zarządzać sobie jak chcesz

Mnie to niestety nie wychodzi ...
    masterten napisał:
    generalnie chodzi o to żeby z dowolnego folderu lokalnego skopiować wiadomości do folderu synchronizowanego

Mam tylko dwa foldery w lokalnych jak w #13 ale te są bez wad.
  • #17 20564314
    iagre
    Poziom 35  
    MM2X napisał:
    Próbuję to ogarnąć i niestety mam problem. Byłem przekonany, że w lokalnych folderach mam utworzyć folder "wysłane" tego mojego wadliwego konta, skoro nie a Thunderbird także go sam nie utworzył to nie mam gdzie przenosić. Tam są foldery wysłane dwóch innych kont ale z nimi nie mam żadnego problemu.

Nie masz przenosić kopiować do folderów lokalnych ale do skrzynki nadawczej serwera - jak to jest na obrazkach w pozycji „4.”. Foldery lokalne mają być tylko źródłem tego co chcesz skopiować.
  • #18 20570523
    MM2X
    Poziom 26  
    iagre napisał:
    Nie masz przenosić kopiować do folderów lokalnych ale do skrzynki nadawczej serwera - jak to jest na obrazkach w pozycji „4.”.

Zrobiłem po części ;), skopiowało się 48 wiadomości z ponad 2 tys., i pojawiły się na serwerze. Prawdopodobnie problem leży w tym, że mam dwa katalogi "wysłane" na tym koncie w TB. Ten drugi ( obecnie pusty, tj. z 48 wiadomościami ) jest kompatybilny w katalogiem na serwerze, natomiast 1-szy gdzie mam ponad 2 tys. wiadomości wysłanych nie "współpracuje " z serwerem.

Dziwna sprawa, bo ponowna instalacja TB zakończyła się także utworzeniem dwóch katalogów "wysłane" dla tego konta. Gdyby istota IMAP miała tutaj 100% zastosowanie to powinienem mieć chyba także dwa katalogi "wysłane" na serwerze a mam jeden i pomimo tego, że udało się przenieść 48 wiadomości na serwer to po prawej stronie oznaczenia ilości wiadomości dalej mam zero.

Po przesłaniu tylko 48 wiadomości komunikat jn:
  • #19 20856042
    MM2X
    Poziom 26  
    Trochę czasu minęło, opanowałem kopiowanie, wklejanie wiadomości do folderów lokalnych, natomiast dalej jest problem
    z serwerem i pomimo tego że mam IMAP, niestety wiadomości wysłane tam są niedostępne.
    W zał. fotka z danych serwera. Thunderbird - jak przenieść wiadomości na serwer?
  • #20 20888592
    cichy1984
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Nie chce zakłądać kolejnego tematu związanego z thunderbird bo widze ze tu może ktoś pomóc z klientem Poczty Thunderbirda.

Używałem Thunderbirda na WIN 7 zostałęm zmuszony do przejscia na WIN 10 przed instalaka użyłem opcji ekportu i wszytkie skłądniki poczty, ksiażki, maile itd. utworzyło plik ZIP o wielkości 38GB. Teraz na WIN 10 nie moge poradzic sobie z importem bo wyrzuca bład ze za duży plik i karza rozpakować. Wiec rozpakowałem i wskazuje różne foldery i nic nie importuje lub wyrzuca nienany błąd. Może ktoś podpowie jak to ogranać ?
  • #21 20888642
    MM2X
    Poziom 26  
    cichy1984 napisał:
    Nie chce zakłądać kolejnego tematu związanego z thunderbird bo widze ze tu może ktoś pomóc z klientem Poczty Thunderbirda.

Do dzisiaj nie udało mi się rozwiązać tego problemu, dalej funkcjonuję z pustym katalogiem "wysłane" na serwerze Interii ( IMAP ), szukałem pomocy u ich służb technicznych ale niestety nic nie wskurali. Od czasu do czasu próbuję podmieniać, kopiować katalogi itd. ale nic to nie daje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przenoszeniem wiadomości z folderu "wysłane" w kliencie pocztowym Thunderbird na serwer Interii. Po usunięciu wiadomości z folderu "wysłane" na serwerze, użytkownik nie może ich przywrócić, a nowe wiadomości również nie są zapisywane w tym folderze. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym synchronizacji przez IMAP, ale napotkał trudności z kopiowaniem wiadomości z lokalnych folderów do folderu na serwerze. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby skopiować wiadomości z lokalnych folderów do folderu "wysłane" na serwerze, co użytkownik częściowo udało się zrealizować. Problemy z synchronizacją i opóźnieniami w dostarczaniu wiadomości na serwerze Interii są również poruszane, co skłania użytkownika do rozważenia zmiany dostawcy poczty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA