logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówna praca silnika Briggs 550e po zalaniu za dużo oleju - czyszczenie gaźnika i wymiana filtra

darkoser0 21 Kwi 2023 20:10 3660 4
REKLAMA
  • #1 20550197
    darkoser0
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Nie wiem czy był bardzo podobny temat na forum, ale przedstawię swój problem. Otóż posiadam 3 lata już kosiarkę Stiga z silnikiem Briggs 550e, w tym sezonie z mojego błędu zalałem zbyt dużo oleju podczas wymiany i do tego nie do końca usunąłem stary. W moim modelu nie ma korka od spodu trzeba korzysta z olejnicy. Po 30min pracy kosiarka zaczęła bardzo kopcić i olej wylał się przez filtr powietrza i skojarzyłem fakt że może być zbyt dużo oleju trochę go odlałem, na niewiele się to zdało więc wylałem cały olej i zalałem na nowo. Teraz z filtrem już olej nie leci ale kosiarka jest trochę słaba i świeca bardzo szybko po wyczyszczenie jest czarna. Kosiarka zapala bez problemu ale jeszcze nie wymieniłem filtra powietrza co zamierzam. Moje pytanie jest następujące czy to już koniec tego silnika czy można jeszcze spróbować rozebrać gaźnik i umyć i złożyć na nowo do kupy?
  • REKLAMA
  • #2 20550215
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Wypali się co ma wypalić i będzie dobrze. Nie rozbieraj gaźnka chyba, że potrafisz złożyć. Zmień filtr i będzie hulać.
    ps. tam nie ma pompy oleju tylko smarowanie rozbryzgowe. Taka mała plastikowa zębatka się kręci mając napęd z wału korbowego, a z tej zęhatki wystają trzy czy cztery bolce i taka koronka kręcąc się rozbryzguje olej z dna skrzynki korbowej.
  • REKLAMA
  • #3 20550224
    darkoser0
    Poziom 8  
    Kiedyś już rozbierałem ale w innej kosiarce niby nie jest to filozofia ale może warto przeczyścić. Czyli co mam być spokojny?? Pierścienie w porządku?? Niby ma tylko 3 lata ale w tych silnikach to wszystko plastikowe teraz
  • REKLAMA
  • #4 20550280
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Bierz się za robotę i nie szukaj wymówek jakimś niedopalonym olejem hehe.
    ps. zasadę smarowania dopisałem wyżej bo kiedyś rozebrałem taki silnik ala był jż w fazie dożynki (ponad 300 roboczogodzin).
  • #5 20553948
    darkoser0
    Poziom 8  
    Czekam na nowy filtr powietrza i świecę, generalnie gaźnik rozebrałem iglica wszystko wygląda na czyste, wyczyściłem umyłem w benzynie ekstrakcyjnej i złożyłem do kupy. Generalnie wydawał mi się czyściutki, żadnego oleju zabrudzeń, przez otworu w gaźniku tam jest taki biały plastik, którędy idzie paliwo to widać białe przez dziurkę czyli niezabrudzone. Ciekawi mnie jeszcze olej niby do mojej Stigii combi 48sqb wchodzi max 0,4L oleju, ja wlałem po wymianie jak już tak zaczęła kopcić i wymieniłem na nowy wlałem 0.3L i już potem nie kopciła tylko nie równo pracowała, ale bagnet jest suchy i to mnie dziwi. Jak ściągnie ten plastik z kosiarki, do którego przykręca się bagnet i wsadzę go głębiej to wtedy jest na max zaznaczone... może ja coś źle robię ... ? Zobaczymy jak przyjdzie nowy filtr i świeca i wtedy odpalę jak nie będzie równo pracowała po paru minutach to znaczy, że coś siadło i może faktycznie wtedy pierścienie poszły...
REKLAMA