logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o pompe głębinową IBO 3Ti27 230V: Spadek ciśnienia po niefortunnym zdarzeniu - przyczyny?

niko18 22 Kwi 2023 21:49 732 4
REKLAMA
  • #1 20551393
    niko18
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam, mam problem z pompą głębinową 3 Ti 27 230V IBO.
    Problem pojawił się po pewnym niefortunnym zdarzeniu, kiedy to pompa została odłączona od zasilania i nastepnie załączona ponownie kiedy słup wody jeszcze opadał w dół studni ( pompa nie miała zamontowanego zaworu zwrotnego).
    Po tej sytuacji pompa działa ale generuje znacznie niższe ciśnienie wody niż przed tym zdarzeniem. Zastanawiam się co mogło się uszkodzić. Wydaje mi się, że to raczej mechaniczna usterka..
    Puki co, sprawdziłem jedynie prąd. Znamionowy to 6,5 A , zmierzony 5,4 A
  • REKLAMA
  • #2 20551458
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Obstawiam uszkodzenie wirników jeśli są plastikowe.
  • REKLAMA
  • #3 20551461
    agb74
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Witaj,
    Zakładam, że pompę masz zamontowaną w studni głębinowej . Jeśli masz tą pompę zamontowaną w studni z kręgów to pamiętaj o konieczności zrobienia płaszcza chłodzącego .
    Moim zdaniem pompa w opisanej przez Ciebie sytuacji nie uległa uszkodzeniu . Tego rodzaju pompa bez większego rusza również pod cienieniem. Jesli dobrze pamiętam, że w pompie jest zamontowany zawór zwrotny .
    Zakładam, że na instalacji masz manometr a pompa jest sterowana wyłącznikiem ciśnieniowym. Jakie masz ciśnienie na manometrze podczas rozbioru wody jak pompa pracuje i masz robiór np. 1 kranem ?
    Następne należy zakręć wszystkie zawory, wymuś dla pompy włączenie pompy i obserwuj do jakiego ciśnienia pompa nabije . Jak masz manometr do 6 bar to nie przeginaj po za 6 aby nie uszkodzić manometru . Jak masz do 10 bar to próbuj do 10 bar. Jeśli bez problemu pompa bez rozbioru osiągnie 6-10 bar to wydaje mi się, że jest mechanicznie sprawna .
    Wymontował bym pompę i spradzić czy sitko w pompie jest czyste .

I poszukaj nieszczelności w instalacji - może jakaś jest i to jest powód.
  • REKLAMA
  • #4 20551476
    januszo11
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Tak, spadek wydajności i ciśnienia jest spowodowany uszkodzeniem wirnika lub dyfuzora ,są one wykonane z norylu ,zawór zwrotny ma być zamontowany jak najbliżej wyjścia tłocznego pompy.
  • #5 20551494
    agb74
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    W tej pompie cała hydraulika jest chyba z tworzywa sztucznego . Obudowa jest tylko ze stali 304 . W tej pompie hydraulika uszkadza się ale najczęściej z powodu dużej ilości piasku w wodzie . Już nie pamiętam czy w tej pompie jest zabudowany zawór zwrotny . Jak pompa jest zamontowana nadal w studni i jest manometr to należy zweryfikować wydajność i ciśnienie .
REKLAMA