logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klamka drzwi balkonowych ciężko chodzi przy zamykaniu

Belkin1 23 Kwi 2023 12:36 9699 4
  • #1 20551966
    Belkin1
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

Mam problem z drzwiami balkonowymi. Klamka bardzo ciężko chodzi przy zamykaniu drzwi. Zrobiłem test próbując przesunąć klamkę w dół przy otwartych drzwiach przytrzymując blokadę zamknięcia po środku. Niestety klamka nie daje się przesunąć do końca w dół. Jak wyregulować takie okno?
    Załączam obrazek blokady, o której mowa. Klamka drzwi balkonowych ciężko chodzi przy zamykaniu
  • #2 20551985
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4649
    Myślę, że na początek wpuścić po kilka kropli oleju(można to zrobić za pomocą druta, cienkiego śrubokręta)w miejsca gdzie są ruchome części mechanizmu zamykania. W niektórych oknach/drzwiach były nawet takie znaczki wybite na metalowej listwie"punkty smarowania".
  • #3 20552034
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    Zacznij od smarowania prowadnic/szyn po których porusza się mechanizm zamykania/otwierania drzwi balkonowych, oba boki, góra oraz dół (w miarę możliwości). Ja do tego zabiegu stosuje środek do smarowania nożyc typu:

Ale sprawdzi się też popularny środek penetrujący typu WD-40 (może trochę słabiej ale też zadziała).

Następnie możesz też przestawić ćwierć-wałki (jeśli masz) z trybu zimowego:

Na letni:

Wykonuje się to poprzez pociągnięcie do siebie wałeczka i jego obrót o 180⁰ (w starszych modelach za pomocą klucza typu "imbus")
REKLAMA