logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa chińska NAC vs Sthil HL 75K - opinie, moc, wygoda i wartość zakupu

asaledr 23 Kwi 2023 15:39 1509 7
REKLAMA
  • #1 20552243
    asaledr
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    Witam,

Mam obecnie kosę Sthila HL75K, nie wiem jak to możliwe bo w internecie niby to są nożyce ale widocznie ta była jakoś przerabiana, bo normalnie koszę żyłką z osłoną. Niby daje rade, ładnie chodzi a już z 15 lat, odpala bez problemu. Ale trochę brakuje mocy jak duża trawa, a najgorszy ten brak rogów. Bo można oszaleć tak kosić moje 20 arów...
    Nie chce się jej pozbywać bo mam taką jeszcze działkę przy lesie tam kosze nożem chaszcze i ona nic nie mówi a już tak wiele lat.
    Ale może na tą działeczkę 20 arów gdzie kosze żyłką kupiłbym jakiegoś chińczyka NACa za 500 zł? Rogi by miała, mocy chyba więcej, pewnie lżejsza to lepiej by mi się kosiło? Czy te chińczyki za 500 zl nie mają sensu i nie odczuje różnicy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20554186
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2565
    HL75 to nożyce do żywopłotu na wysięgniku. Przypuszczam że ktoś przerobił je na kosę spalinową, gdyż silnik i uchwyt są te same. Jeżeli masz rurę wygiętą i wałek giętki, to jest to podkaszarka (FS75) a nie kosa spalinowa. Z jednoręcznym uchwytem (jak to nazywa Stihel „obwiedniowym”) nadaje się jedynie do wykończenia granic po normalnej kosiarce. Jeżeli masz rurę prostą z przekładnią kątową to możesz zamontować tarczę do cięcia trawy (4-zębną) i nie będziesz miał problemów z mocą w gęstej wysokiej trawie. Można przerobić podkaszarkę na kosę z normalną kierownicą, ale nie wiem jak w tym przypadku będzie pasowała manetka z linkami.
    Nowego chińczyka nie warto kupować. Po pierwsze będzie to standardowo model 430 — silnik ciężki, o dużej pojemności, a o małej mocy. Mocniejszych i jeszcze cięższych nie warto kupować. Natomiast mniejsze 330 i 260 są mało popularne. W chińczykach standardowe kierownice (V) są niewygodne, lepsze są asymetryczne na wzór Stihela z serii profesjonalnych.
    Jak coś to obejrzyj sobie kosy Alko/Solo by Alko, o pojemności 26 i 33 cm³. Ceny nieco ponad 1000 zł. Oglądałem, zastanawiałem się kupić. Z jednej strony zaskakuje jakością wykonania i wygodą, ale nie byłem zdecydowany ze względu na pewne kwestie techniczne oraz zgodność i łatwość dostępu części zamiennych. Silnik to jakiś klon nowszych Zenoah (świeca centralnie), 33 miał strato z oddzielnymi przepustnicami powietrza, a 26 nie byłem pewien.
  • REKLAMA
  • #4 20558410
    asaledr
    Poziom 4  
    A może nie ma co pleców sobie obciążać i dopłacić po prostu do zwyklej kosiarki? Działka dosyć równa to nie powinno być chyba problemu. Może takie coś https://www.ceneo.pl/92189984 ? Albo to https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiar...MIqsqFlpnL_gIV3AWiAx2zOQAdEAQYAiABEgKvVPD_BwE
    Trawy nie zamierzam zbierać więc fajny ten wyrzut boczny
    NAX 1000S Briggs Stratton
  • #5 20558769
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2565
    Do mulczowania musisz mieć inny nóż, ale trawa nie może być za wysoka. W pozostałych przypadkach konieczne jest zbieranie trawy, gdyż pozostawiona na trawniku gnije powodując niszczenie trawy oraz rozwój chwastów i grzybów.
    Nie warto kupować kosiarki z blaszanym kosiskiem, bo okres eksploatacji jest ograniczony korozją na około 10 lat (w zależności jak się dba). Markowe kosiarki mają kosisko plastikowe lub aluminiowe.
  • #6 20558833
    asaledr
    Poziom 4  
    Ale te kosiarki co podałem, dałyby radę kosić taką łąkę? Bo ja tam jeszcze nie mieszkam tylko się buduje ale trzeba kosić a to 20 arów. Nie kosze za często tylko jak już te 20 cm ma trawa.
    No i trawa, tam trawy to pewnie z 40% reszta mlecze i inne chwasty
  • #7 20559624
    TurboTurban
    Poziom 9  
    asaledr napisał:
    Ale te kosiarki co podałem, dałyby radę kosić taką łąkę? Bo ja tam jeszcze nie mieszkam tylko się buduje ale trzeba kosić a to 20 arów. Nie kosze za często tylko jak już te 20 cm ma trawa.
    No i trawa, tam trawy to pewnie z 40% reszta mlecze i inne chwasty

Jak jest w miarę równo i niema wysokiej starej trawy to dasz radę, najgorzej jak jest stara wysoka trawa z gruby kępami to trzeba najpierw taką lakę skosić kosą przy samej ziemi i potem można kosić normalnie zwykłą kosiarką, szukaj jak najszerszej tej kosiarki kiedyś widziałem chyba 58 cm
  • REKLAMA
  • #8 20560380
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    W cenie dobrej kosiarki , kupiłem używany traktorek (2000 zł) i okazało się , że koszenie może być przyjemnością a nie mordęgą :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kosę Sthila HL75K, która została przerobiona na kosę spalinową, ale brakuje jej mocy do koszenia gęstej trawy. Rozważa zakup chińskiej kosy NAC za 500 zł, aby uzyskać lepszą moc i wygodę. W odpowiedziach podano, że chińskie modele, takie jak Daemon, są godne polecenia ze względu na niską awaryjność i dostępność części. Zwrócono uwagę, że HL75 to nożyce do żywopłotu, a do koszenia gęstej trawy lepsza byłaby przeróbka na podkaszarkę lub zakup kosiarki. Użytkownik rozważa również zakup kosiarki spalinowej, która mogłaby lepiej poradzić sobie z 20 arami trawnika, zwłaszcza w przypadku wysokiej trawy i chwastów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA