logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile

patryk931213 27 Kwi 2023 20:38 1290 20
REKLAMA
  • #1 20558079
    patryk931213
    Poziom 3  
    Witam,

potrzebuję pomocy w doborze domowego routera na kartę SIM w sieci T-Mobile w miejscowości Myślibórz w woj. Zachodniopomorskim. Niezbyt znam się na tym jak dobrać go pod kątem pasma LTE, BTS-ów itd. żeby miał najlepszy zasięg i osiągał jak najlepszą prędkość. Jeśli chodzi o sam router to słyszałem, że dobrze byłoby żeby wspierał Wi-Fi 6, technologię Mesh i MIMO. Jeśli nie to proszę o wyprowadzenie z błędu :)

Dodano po 29 [minuty]:

Znalazłem stacje bazową bardzo blisko miejsca zamieszkania, gdzie wymienione są poniższe pasma, ale nie wiem jaki to ma wpływ na wybór routera:

5g2100
    Lte1800
    Lte2100
    Lte2600
    Lte800
    Lte900
    Umts2100
    Umts900

Dodano po 28 [minuty]:

Ta najbliższa stacja bazowa znajduje się na ulicy Celnej. Cena routera do 800 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20558271
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5825
    To sa pozwolenia na BTS-ie NetWORKS przy Celnej na maszcie Play, oczywiście nie działa tam LTE2600, LTE900 i 5G2100 a jedynie LTE2100+1800+800. To nie Play który w Myśliborzu nie ma konkurencji a na tym BTS-ie agregację 4 pasm LTE. Jak daleko masz do tego BTS-A, jaka oferta z T-mobile, masz abonament, sprzęt, robiłeś jakies testy tego operatora w tej lokalizacji? Jaka to ulica w Myśliborzu i dlaczego akurat ten operator?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20558303
    patryk931213
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź. Ulica Daszyńskiego po drugiej stronie cmentarza niż znajduje się BTS, dosłownie 500-600 metrów w linii prostej. T-Mobile wybrałem dlatego, że mam u nich 2 telefony w abonamencie firmowym i korzystnie jest dobrać kartę do Internetu pod kątem finansowym. Chyba jako jedyni nie mają też limitu danych do wykorzystania. Prędkość deklarowana jest do 200 Mb/s.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie odpalałem tam speedtest ani innych pomiarów, w niedzielę będę na miejscu i mogę sprawdzić to co byłoby przydatne. Co najlepiej odpalić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20558336
    matek451
    Poziom 43  
    Deklarowana prędkość nie ma nic wspólnego z osiąganą, zrób testy na telefonie z kartą T-mobile to sam się przekonasz, do tego screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US
    No limit w T-mobile to iluzja, operator i tak stosuje ukryty QoS czy lejki zmniejszające prędkość, takze w abonamentach firmowych. Tym bardziej przy dostępie do BTS-a bez LTE2600. Oczywiście inni operatorzy mają też ofertę bez limitu danych lub z 1-2TB/M-C. No i obyś się nie zdziwił, to że masz 600m do BTS-A NetWORKS wcale nie oznacza że masz u siebie zasięg akurat z niego, tym bardziej na dobrych parametrach sygnau z pasm pojemnościowych LTE. Nawet T-mobile sprzedaje tam ofertę bez limitu ale tylko z zewnętrznym punktem dostępowym 5g/LTE , nie bez powodu. Stacja na Celnej ma 3 sektor na kierunku Listomie a sektor 2 na centrum miasta i mozesz być pomiędzy nimi, na dodatek stacja pracuje z niskimi mocami. Ta na Cienistej ma sektor na SARBINOWO, kolejny na centrum miasta i ostatni na Wierzbówek, stacja na LTE2100+1800+800. Testuj, obym się mylił ale jak dla mnie to szału nie będzie, to nie Play z 5 BTS-ami w mieście i 55MHz na kazdym w agregacji 4 pasm LTE i 5g2100 w DSS z LTE2100. Najlepsza stacja NetWORKS z LTE2600+2100+1800+800 na maszcie SLR Emitela na Gorzowskiej ale jest daleko choć nie zdziwiłbym się ze masz zasięg z niej bo 3 sektor świeci na kierunku zblizonym do ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20558354
    patryk931213
    Poziom 3  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. W niedzielę sprawdzę wszystko, co powiedziałeś na telefonie z T-Mobile i podrzucę tutaj wyniki, gdybyś mógł na nie spojrzeć. Jeśli chodzi o Play to mam możliwość przenieść oba numery i tam dobrać Internet, bo obecne umowy na numery w T-Mobile kończą mi się z końcem maja, zorientowałbym się tylko jaką mieliby dla mnie ofertę. Niestety nikt w rodzinie i wśród znajomych nie ma w Play żeby przetestować go w ten sam sposób co T-Mobile i sprawdzić wyniki.
  • Pomocny post
    #6 20558373
    matek451
    Poziom 43  
    BTS Play na maszcie przy Celnej to węzeł na światłowodzie, na pełnym wypasie. To z niego pozostałe 4 stacje mają dosył szybkimi radioliniami 1803Mb/s, sektor na azymucie 230 stopni świeci na ciebie, tak jak pisałem 4 pasma w agregacji, do tego 5G2100. Play w Myśliborzu jest bezkonkurencyjny ale jak widać ludzie wolą pozostałych operatorów, to norma w wielu takich miastach gdzie Play w 2 lata zostawił resztę daleko w tyle inwestując w sieć i nowe stacje bazowe. Zrób test Play na pre-paidzie z taryfą odNowa, karta kosztuje 5 zł, doładowujesz ją za 10 zł i uruchamiasz 200GB na m-c za darmo kodem *111* 1219*1#, ja co m-c korzystam z 4 takich kart i za około 50 zł mam ponad 800GB, bez umowy z prędkościami 250-350 Mb/s, do BTS-a z 4 CC CA około 500m, oczywiście na konkretnym sprzęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20558399
    patryk931213
    Poziom 3  
    Super, tak zrobię, ogarnę starter i w niedzielę go sprawdzę. Może właśnie skorzystam z oferty Play. Czy polecasz jakiś konkretny router do domowego użytku na kartę czy to właśnie zależy od tego czy np. wezmę T-Mobile czy Play? Trochę sprzętów będzie podpiętych do niego + praca po części z domu.
  • Pomocny post
    #8 20558422
    szajka1991
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć, jako że jestem pracownikiem firmy telekomunikacyjnej (lokalny internet) pozwolę sobie coś od siebie dodać.
    Mianowicie jeżeli chodzi o router to praktycznie wszystkie mają podobną moc nadawania ze względu na ogólne ograniczenia oraz przepisy i normy.
    W zależności od budżetu jaki zamierzasz przeznaczyć na zakup masz do wyboru wiele modeli, które większośći różni się dodatkowymi opcjami które mogą nam się do niczego nie przydać.
    Z doświadczenia polecał bym wybrać coś z firmy TP-Link. Nie drogi sprzęt, który sprawdza się i nie ma z nim jakiś problemów.
    Jeżeli chodzi o moc sygnału wifi oraz jego jakość w danym budynku jest to zależne od kilku czynników:
    np. grubość ścian oraz rodzaj materiału z jakiego są wykonane, jakikolwiek metal, (np. folia aluminiowa przy ogrzewaniu podłogowym tłumi sygnał przechodzący przez strop)
    Oczywiście mam na myśli przeszkody jakie bedą dzielić twoje urzedzenie od routera ;)
    W takich przypadkach najlepiej dodatkowo zamontować np. repeater lub drugi router w innej części budynku, który będzie połączony kablem LAN z pierwszym. Ewentualnie urządzenia mesh ale to już inny przedział cenowy
    Przy doborze standardów nadawania zwróć uwagę, czy odbiorniki jakie masz będą kompatybilne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 20558622
    matek451
    Poziom 43  
    Wszystko zależy od potrzeb, wymagań oraz budżetu. W Play agregacja 4 pasm LTE ale liczą się tylko pojemnościowe bo LTE2600 ma 20MHz szerokości, LTE2100 i LTE1800 pracują na 15MHz a zasięgowe LTE800 tylko na 5MHz a na dodatek ma wielu klientów. Stacja ma też 5g2100 ale w PLAY to wydmuszka bo działa na wspólnym pasmie 2100MHz z LTE2100 a pasmo jest dzielone dynamicznie pomiędzy te technologie. Agregacja 3/4 pasm LTE potrafi działać lepiej niż samo 5g2100. Do Play minimum to router z agregacja 3 pasm LTE w modulacji QAM256 , optymalny z 4 CC CA QAM256, zrobisz testy to napiszę co dalej. Dochodzi jeszcze kwestia sieci lokalnej i pokryciem zasięgiem WiFi twojego domu, to kolejna sprawa, zalezy od jego wielkości, ilości pięter itd. Optymalne z reguły dodatkowe AP podpięte po kablu LAN do routera, masz w domu sieć Ethernet? Ewentualnie MESH ale trójzakresowy , z dedykowanym backhaul na 5GHz do komunikacji między satelitami. Żadnych repeaterów lub tanich MESH, w ofercie TP-linka nie ma żadnego porzadnego routera LTE z agregacją 3/4 pasm LTE, tym bardziej z MESH trójpasmowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20559071
    patryk931213
    Poziom 3  
    Dom składa się z parteru i użytkowego poddasza. Pomiędzy miejscem gdzie będzie router na parterze a miejscem gdzie potencjalnie na poddaszu byłby drugi router lub jakiś AP jeśli będzie potrzebny pociągnąłem kabel Ethernet cat. 6, więc mogę spiąć je bezpośrednio. Byłem dziś w Play i mają też spoko ofertę. Kupiłem starter i na majówkę sprawdzę zarówno T-Mobile jak i Play nas miejscu i podeślę wyniki.
  • #11 20562866
    patryk931213
    Poziom 3  
    Witam,

sprawdzałem prędkość Internetu w Myśliborzu z kartą T-Mobile i Play. Poniżej wyniki:

1) T-Mobile

a) Parter

speedtest.pl - NIE UDAŁO SIĘ SPRAWDZIĆ NA TEJ STRONIE, NIE DZIAŁAŁO DLA T-MOBILE
    speedtest.net - 72.13 Mb/s

b) Poddasze

speedtest.pl - NIE UDAŁO SIĘ SPRAWDZIĆ NA TEJ STRONIE, NIE DZIAŁAŁO DLA T-MOBILE
    speedtest.net - 172.64 Mb/s

2) Play

a) Parter

speedtest.pl - 107.01 Mb/s
    speedtest.net - 95.33 Mb/s

b) Poddasze

speedtest.pl - 181.92 Mb/s
    speedtest.net - 187.32 Mb/s

Prędkość była sprawdzana tym samym telefonem dla obu sieci (Huawei P30 Pro). T-Mobile oraz Play oferta na kartę. Prędkość T-Mobile sprawdziłem również innym telefonem, który jest numerem firmowym na abonament i sytuacja dokładnie taka, jak Pan opisywał - taryfa jest bez limitu prędkości i danych, a pokazało 63 Mb/s na dole i 72 Mb/s na poddaszu, czyli 100 Mb/s mniej niż w przypadku telefonu na kartę.

Zrzuty z aplikacji NetMonster poniżej.

Pozdrawiam Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile
  • #12 20563152
    matek451
    Poziom 43  
    Brak screena z NetMonster dla Play, T-mobile 3 sektor z Celnej, parametry sygnału w testach na LTE2100/1800/800 z poddasza poprawne, agregacja 3 pasm LTE daje dobre prędkości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20563251
    patryk931213
    Poziom 3  
    Tam gdzie pokazuje Orange to jest Play, proszę spojrzeć w lewym górnym rogu screena również, że jest Play (Orange). Chyba po prostu złapał zasięg z tej wieży i dlatego napisane jest Play.
  • #14 20563265
    matek451
    Poziom 43  
    To jest Orange a nie Play,mnalezy testować na karcie Play z wyłączonym roamingiem krajowym tak aby nie korzystała z sieci Orange, jak na razie to przetestowałeś własnie Orange w RK. Wyłacz roaming w ustawieniach telefonu i zrób test sieci Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20563276
    patryk931213
    Poziom 3  
    Rozumiem, nie wiedziałem, że to działa na takiej zasadzie, bo starter jest właśnie Play. Przy najbliższej okazji postaram się to przetestować, nie wiem tylko kiedy będę na miejscu, ale jak będą wyniki to wrzucę tutaj. Dziękuję.

Jeśli chodzi o T-Mobile to gdybym np. zdecydował się zostać w tej sieci to wygląda to dobrze? Jaki router byś polecał do tego?
  • #16 20563319
    matek451
    Poziom 43  
    Testy prędkości zawsze po 19 bo wtedy ludzie siadają do internetu, no i sam doświadczasz jak działa karta no limit w porównaniu do pre-paida w T-mobile, w abonamentach kończy się nawet lejkiem 10 MB/s w miarę zużycia transferu, na tych firmowych DL nawet od poczatku jest cięty do 70Mb/s. Ja korzystam z T-mobile tylko na pre-paidzie bo ja jestem za biedny aby korzystać z abonamentu, u sąsiada no limit na abonament w godzinach szczytu maksimum 10-20Mb/s , u mnie pre-paid z 555GB za 17,5 zł i 200-300Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20563335
    patryk931213
    Poziom 3  
    Cenowo na taryfie firmowej mi wychodził korzystniej abonament na telefon niż prepaid, bo miałem 24,60 zł brutto i wszystko bez limitu (nawet jeśli prędkość była ograniczona, to na telefonie tak tego nie doświadczałem). Teraz ceny wzrosną, bo abonamenty się pozmieniały i nawet jak na nieokreślony przejdę po zakończeniu umowy to i tak mi doliczą.

Czy jest jakaś sensowna aplikacja typu NetMonster na iOS, którą byś mógł polecić żeby dała rezultaty, których potrzebujesz do analizy? Ja powinienem być na miejscu w ten piątek i mógłbym przetestować, ale będę sam i nie mam Androida. Wtedy musiałbym to sprawdzić na Androidzie dopiero w jeszcze następny weekend 13-14.05.
  • #18 20567377
    matek451
    Poziom 43  
    Na IoS korzysta się z Field Test https://www.pokoleniesmart.pl/field-test-w-ios-14-doczekal-sie-zmian-jest-lepiej/ , pokazujesz screeny z niego bo analiza nie jest łatwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20567389
    patryk931213
    Poziom 3  
    Dzięki, jeśli będę miał okazję użyć Androida to użyje NetMonster a jeśli tylko iOS to porobię screeny z Field Test. Będę na miejscu najwcześniej w środę albo w piątek to podrzucę wyniki. Pozdrawiam
  • #20 20581381
    patryk931213
    Poziom 3  
    Witam,

sprawdziłem ponownie prędkość Internetu w Myśliborzu z kartą T-Mobile i Play na Huawei P30 Pro (karty prepaid). Poniżej wyniki:

1) T-Mobile

a) Parter

speedtest.net - 110.91 Mb/s

b) Poddasze

speedtest.net - 204.95 Mb/s

2) Play (wyłączony roaming krajowy)

a) Parter

speedtest.net - 37.15 Mb/s (przy pierwszym teście, gdy ściągnęło z Orange było 95.33 Mb/s)

b) Poddasze

speedtest.net - 98.65 Mb/s (przy pierwszym teście, gdy ściągnęło z Orange było 187.32 Mb/s)

T-Mobile na abonament ponownie 72 Mb/s.

Screeny z NetMonster poniżej. T-Mobile poddasze i parter to samo. Play na parterze pokazał Daszyńskiego a na poddaszu nie.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile 337B219D-775A-41C3-9E82-914B8F86E654.jpeg (70.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile 59758276-A8AA-47A8-A60A-D4C06DED98E8.jpeg (70.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomoc w wyborze domowego routera na kartę SIM T-Mobile DEB633E8-7667-4F22-AC6E-C4AFC150BF20.jpeg (75.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 20584840
    patryk931213
    Poziom 3  
    @matek451 cześć, byłbyś w stanie przeanalizować w wolnej chwili i coś doradzić czy na podstawie wyników iść w stronę Play czy T-Mobile?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w wyborze domowego routera na kartę SIM w sieci T-Mobile w Myśliborzu, zwracając uwagę na znaczenie pasm LTE i zasięgu BTS-ów. Wskazano, że najbliższa stacja bazowa obsługuje pasma LTE2100, LTE1800 i LTE800, co wpływa na wybór routera. Użytkownik rozważał również ofertę Play, która wydaje się bardziej konkurencyjna. Po przeprowadzeniu testów prędkości Internetu, T-Mobile osiągnął wyniki 72-204 Mb/s, podczas gdy Play miał wyniki 37-187 Mb/s, co sugeruje lepszą wydajność T-Mobile w tej lokalizacji. Użytkownik rozważał zakup routera TP-Link, który jest polecany ze względu na dobrą jakość i przystępną cenę. Dodatkowo, zalecano korzystanie z aplikacji NetMonster do analizy sygnału oraz testów prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA