logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie silnikiem DC bez użycia mikrokontrolera

lunatist116 29 Kwi 2023 14:02 327 4
  • #1 20560068
    lunatist116
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu układu. Głównym jego elementem jest silnik DC, po podaniu stanu wysokiego na wejście układu silnik powinien zacząć działać przez kilka sekund (2-3s), następnie po podaniu stanu wysokiego na drugie wejście powinien wrócić do swojej początkowej pozycji. Zastosowałem mostek H, ale nie wiem co dalej. Czy mógłby ktoś podesłać jakiś taki projekt? (Prosiłbym aby nie było to na żadnym mikrokontrolerze, czy specjalistycznym układzie scalonym, ponieważ nie mam takich)
    Z góry dziękuje
  • #2 20560158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20560217
    lunatist116
    Poziom 3  
    Wsm silnik nie musi cofać się do tej samej pozycji, wystarczy że obróci się z taką samą prędkością przez tyle samo czasu (2-3). Mam układy ne555 więc mogę j3 zastosować w roli generatora monostabilnego, nie wiem tylko jak połączyć ten uklad z mostkiem H. Wolałbym uniknąć używania układów scalonych z seri 74HC. Mógłby ktoś to rozrysowac?
  • Pomocny post
    #4 20560639
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:
    nie wiem tylko jak połączyć ten uklad z mostkiem H

Prawdopodobnie będzie to połączenie specyficzne dla danego mostka. Może więc coś więcej o nim?

Przykład układu bezmostkowego:
    Sterowanie silnikiem DC bez użycia mikrokontrolera
    Zastrzeżenie: impulsy sterujące trwają przynajmniej tak długo, jak czas pracy silnika.
  • #5 20594568
    lunatist116
    Poziom 3  
    temat zamknięty
REKLAMA