logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens TK76K573 - nie robi kawy, a kończy program na mieleniu i puszcza ciśnienie [film]

wal55 07 Maj 2023 13:46 3102 4
  • #1 20574385
    wal55
    Poziom 9  
    Siemens TK76K573/08

Problem w skrócie:
    Nie robi kawy. Brak komunikatów o błędach. Mieli kawę i w momencie kiedy powinien już ją wylewać kończy program (słychać przy tym uchodzące ciśnienie).

Szczegóły:
    * Nie dzieje się tak zawsze, czasami (1 raz na 3 próby zrobi jedną kawę). Od momentu kiedy występuje problem, nie pamiętam, żeby zrobiłby dwie kawy pod rząd. Zawsze trzeba go wyłączyć/przepłukać i trzymać kciuki czy zrobi kawę :)
    * Fusy są lekko wilgotne [video poniżej]
    * Ekspres był 2-3 miesiące temu w serwisie z tego powodu - ostatecznie wykonali tylko usługę podstawową (czyszczenie i wymiana uszczelek a może tylko tej dużej uszczelki). Potem działał dobrze.
    * Na urodzinach kiedy było dużo gości i robiąc kawę za kawą (tak po 8-mej) zaczęła wylewać się kawa bokami z wylewki. Kiedyś bardzo dawno temu też w podobnych okolicznościach tak mieliśmy. Wtedy ją zdemontowałem i myłem pod bieżącą wodą co chwile opukując ścianki. Działało tak kilka następnych lat i przy naszej domowej eksploatacji problemu nie było - tylko jakieś urodziny potrafił bokiem puszczać kawę, ale robił ją zawsze dalej.
    * Po wyżej opisanych urodzinach robił dalej kawę bez zastrzeżeń (nie robimy więcej niż 2-3 kaw pod rząd).
    * Teraz problem powraca. Nie chcę zawozić znowu do serwisu, bo po pierwsze nie zaradzili problemowi, a po drugie bardzo długo stał u nich. Także traktuję to jako ostateczność i wierzę w Waszą pomoc.
    * Czyszczenie/odkamienianie robimy generalnie systematycznie
    * Brak filtra w ekspresie, ale woda przelewana tylko ze dzbanka z filtrem
    * Uszczelki wyglądają dobrze (mam jeszcze kilka nowych, ale nie wymieniałem kolejnych na ten moment)

Co zrobiłem do tej pory:
    Próbowałem znaleźć podobne tematy na elektrodzie i wydawało mi się, że znalazłem, jednak rady, które pomagały u innych u mnie nie zdały egazaminu:
    * czyszczenie ekspresu - tabletki dedykowane - 2 cykle pod rząd
    * odkamienianie ekspresu - tabletki dedykowane - 3 cykle pod rząd
    * czyszczenie ręczne - bardzo starannie bloku
    * wymieniłem wylewkę (dozownik kawy) na nową
    * wymieniłem uszczelkę (zdjęcie) - jak dobrze zrozumiałem jeden z tematów, komuś to pomogło

Film z problemem:

Film fusy:

Zdjęcie wymienionej uszczelki (czarna wcześniej - być może serwis ją wymienił, czerwona nowa, zamówiona jako niby oryginalna):
    Siemens TK76K573 - nie robi kawy, a kończy program na mieleniu i puszcza ciśnienie [film]

Siemens TK76K573 - nie robi kawy, a kończy program na mieleniu i puszcza ciśnienie [film]

Proszę o rady co mogę spróbować zrobić, żeby postawić ekspres na nogi
  • #3 20581420
    wal55
    Poziom 9  
    @kulek855 dziekuje za próbe pomocy

Wydaje mi sie, ze zrobiłem to o czym pisałes.
    Rozkreciłem i wyczyściłem te czesci ze zdjecia:

sitko - dokladnie szpilką - niewielka ilość z jednej strony była brudna i przypchana

zaworek - nie wiem czy o ten chodziło - przedmuchałem sprezonym powietrzem

Efekt. Ekspres zrobił jedną kawe i kolejnych już nie chciał, czyli problem niestety nie ustąpił.

Dysponuje jeszcze nowym zaworkiem ze zdjecia (1) - na ta chwile go nie wymieniałem
    Być może w nienajlepszej kondycji jest uszczelka ze zdjecia (2)

Kiedy przerwie robienie kawy, ta odrobina kawy, która wyleci z dyszy nie jest wyraźnie podgrzana.
    Ale jak uda sie, ze wykona ta jedna kawe to temperatura kawy jest dobra - taka jak zawsze

Prosze moze jeszcze innych o wskazówki. Nikt sie nigdy nie spotkał z podobnym przypadkiem? Czy problem z rodzaju 'może byc wszystko' ?

Uważacie, że jest sens zamówić cały nowy blok zaparzający - cena zbliżona do pozostawienia ekspresu na diagnostyke - a 2-3 tygodnie zaoszczedzone - jeżeli oczywiście są spore szanse, że tutaj tkwi problem.
  • #4 20587197
    wal55
    Poziom 9  
    Aktualizacja:
    Zaryzykowałem i zamówiłem nową jednostkę zaparzającą

Efekt:
    Bez zmian - ekspres wykonał jedną kawę, kolejnej już nie. Zachował się identycznie jak na załączonym nagraniu wideo z pierwszego posta.

Rozumiem, że tylko serwis? Nikt, nic nie podpowie co warto jeszcze sprawdzić?
  • #5 20600401
    wal55
    Poziom 9  
    Skończyło się autoryzowanym serwisem.

Diagnoza momentalna. Jakby problem nagminny. Dziwne, że brak sugestii od doświadczonych użytkowników forum.
    A może i dobrze, bo sam bym pewnie zrobił więcej szkody niż pożytku.

Wymienione:
    Pompa ciśnieniowa do ekspresu Siemens 12010900
    Przepływomierz do ekspresu Siemens 00625601
    Gniazdo zaworu pojemnika na wodę do ekspresu Siemens 00617956
    Sprzęgło zaparzacza do ekspresu Siemens 00636486
    Odkamieniacz w płynie Bosch do ekspresu do kawy - 00311968

Uwagi:
    Najlepiej częściej odkamieniać - nawet częściej niż wyskakuje komunikat.
    Lepszy jest płyn niż tabletki - Odkamieniacz w płynie Bosch do ekspresu do kawy - 00311968 (1.5 nakrętki)
    Poprzednia firma zajmująca się ekspresami powinna się zamknąć (mimo opinii online nie takich złych). Usterkę próbowali namierzyć 3 tygodnie, serwis 3ciego dnia odebrałem naprawiony. Dodatkowo Pan pokazał mi jak wykonali usługę czyszczenia - faktycznie amatorzy. Trudno. Cieszę się, że udało się naprawić.

Co lepsze wychodzi, że za naprawę zapłaciłem ok. 130 zł (za usługę naprawy).
    Policzyłem na zasadzie kwota całkowita minus kwota po numerach części w popularnym sklepie online z częściami.
    Za przegląd (usługę czyszczenia) w poprzednim 'serwisie' skasowali mnie 250 zł (z wymianą uszczelki czerwonej - pewnie też na zamiennik).
REKLAMA