logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex

dpt105 09 Maj 2023 21:35 1116 5
REKLAMA
  • #1 20573981
    dpt105
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry! Czy umieścić ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami na otwartej przestrzeni, czy raczej odizolować jeden z BTS-ów budynkiem, aczkolwiek niżej umiejscawiając? Kolejne pytanie brzmi, czy anteny LTE mogą sobie przeszkadzać? Chodzi tutaj o wcześniej wspomnianą ZTE MF258K, która w pewnym sensie kolidowałaby się z anteną: https://allegro.pl/oferta/antena-dual-3g-4g-l...GNiNzE0OGRkNGE3YTUyNGE0ZDE4NDA4MmZmZDc4MjQ%3D

Dodatkowo, pytanie czy ta antena od Signaflex na Allegro to te popularne anteny od Cybertecha? Czy to dobra antena, czy może są lepsze anteny kierunkowe do LTE niż ta z Signaflex? Dodatkowo, dodaję obrazek, który przedstawia, jak mniej więcej ta sytuacja wygląda.

Pozycja 1: ZTE MF258K odizolowana od jednego BTS-a, ale niżej umiejscowiona.
    Pozycja 2: ZTE MF258K na otwartej przestrzeni, może odbierać od dwóch BTS-ów.
    Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex

I ostatnie pytanie, czy jeśli dwie anteny byłyby umieszczone w tym samym punkcie, jedna pod drugą, to czy by to przeszkadzało?
  • REKLAMA
  • #2 20578625
    dpt105
    Poziom 8  
    Dzień dobry, postanowiłem umiejscowić dwie anteny na najwyższym możliwym punkcie budynku. Długość kabla potrzebnego do łączenia routera z anteną to 10,5 m dla kabla Ethernet pod ZTE MF258K i 10 m kabla od anteny Signaflex z routerem MF286D. Tutaj nasuwa mi się pytanie, czy antena Signaflex 4G LTE obsługuje 3 pasma tak jak robi to MF286D? Bez anteny, zasięg MF286D z nadajnikiem oddalonym o 4,3 km to 3 kreski, a moj pierwszy router Huawei B525-232 łapie 5 kresek i przeważnie oferuje niższy ping, jednak ten router oferuje prace tylko z dwoma pasmami. Proszę o pomoc co powinienem zrobić wybrać inna antenę do MF286D czy może instalować antenę Signaflex wraz z Huawei B525-232.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20578676
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Antena Signafklex to elektrośmieć jak wszystko od handlarza mydłem i powidłem z Cżęstochowy, typowe tłumiki, zysk wyssany z palcaprzeczacy prawom fizyki, opis to kłamliwy nachalny marketing, do tego niskiej jakości materiały i tandetne wykonanie. O mijać z daleka, na Allegro sprzedaje tego na tony, to główny dostawca chłamu dla Januszy, po zakupie nikt z kupujacych nie osiaga normalnych wyników. Ogólnie 95% ludzi nie ma pojęcia jak i na czym korzystać z mobilnego więc prędkości maja marne.
    B535-232 to router z agregacja 2 pasm LTE w modulacji QQAM64 na DL, MF286d agreguje 3 pasma w QAM256 ale na zntenach zewnętrznych pracuje w SISO 1X1 a nie jak na wewnętrznych w MIMO2X2.
    Brak informacji o opertore i lokalizacji , do tego brak testów w domu i na zewnątrz na B535 dla poszczególnych, pojedyńczych pasm LTE po ich wymuszeniu na B535 za pomocą aplikacji do arzadzania pasmami i diagnostyki na HiLink i screenów z apki oraz speedtestów na tych pasmach.
    Do tego test na telefonie n zewnatrz i screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu.
    Kreski nikogo nie interesują, co najwyzej panienki na testach ciążowych, B525 ma w WeBUI diagnostykę BTS-a i sygnału. MF286d ma zarzadzanie pasmami i diagnostykę w WeBUI, oczywiście te z softem Nordic.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20578699
    dpt105
    Poziom 8  
    Stacja T-Mobile, z którą będę się łączył, to Turowo - gm. Kozłowo, Warmińsko-mazurskie (4,3 km od mojego miejsca zamieszkania) lub Ruszkowo - gm. Działdowo, Warmińsko-mazurskie (7,4 km od mojego miejsca zamieszkania). W ostateczności do wyboru mam Rączki - gm. Nidzica, Warmińsko-mazurskie (6,7 km od mojego miejsca zamieszkania), ale ta stacja jest najbardziej obciążona i posiada tylko dwa pasma - 1800 i 800. Te dwie wcześniejsze stacje mają pasma 2100, 1800 i 800. Anteny będą umiejscawiane na wysokości ok. 12-15 m, a budynek sam w sobie jest umiejscowiony raczej w punkcie wyższym niż nadajnik. Natomiast z dachu nie widać anten, a pomiędzy nimi są lasy.

Techniczne pytanie - czy gdy router jest podłączony z anteną, to czy router pomaga antenie w zbieraniu sygnału, czy już wtedy antena działa sama?

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Testy z NetMonster były robione na dachu w miejscu gdzie mogłaby stać antena.
    Zrobiłem tez testy w NetMonster z blokowaniem pasm na 2100, 1800 i 800.
    Testy w HManager na routerze B535-232 tam gdzie ma najlepszy zasieg.
    W aplikacji Netmonster w zakładce map stacja Ruszkowo - gm. Działdowo, Warmińsko-mazurskie dostała koronke.

Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex
    Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex
    Włączyłem aplikacjeLokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE SignaflexLokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex

Pierwszy test razem z konfiguracja na zielono z góryLokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex
    Kolejne screeny przedstawiają zablokowane pasma Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex
  • REKLAMA
  • #5 20579719
    dpt105
    Poziom 8  
    Dostałem przedwczoraj SMS od T-Mobile, że wraz z przedłużeniem umowy mogę wybrać z ich oferty nowy router ze zniżką. Proszę o radę, a mianowicie: od mojego komputera do miejsca, w którym chciałbym postawić antenę, jest 20 metrów. Rozważam dwie opcje: kupno anteny z krótkim kablem i ustawienie routera w skrzynce na dachu, a następnie poprowadzenie kabla Ethernet o długości 20 metrów do komputera lub zakup mocniejszego routera/antenę, taką jak ZTE MF258K, i połączenie jej z routerem za pomocą kabla Ethernet z technologią PoE. Nie chcę umieszczać routera wewnątrz domu, ponieważ kabel anteny musiałby mieć długość 10 metrów, co może skutkować spadkiem zysku. Przy przedstawionych wynikach zależy mi na każdym dBi, dlatego lepiej mieć krótszy kabel anteny niż kabel Ethernet, prawda?
  • #6 20582638
    dpt105
    Poziom 8  
    Dzień dobry, znalazłem również nadajnik BTS obsługujący pasmo 2600 MHz. Jednak na stronie BTSsearch widnieją tylko pasma 2100, 1800 i 800 MHz dla tego konkretnego nadajnika. Jeśli chciałbym kupić antenę MIMO 2x2, czy musi ona spełniać określone wymagania, aby działała z tym nadajnikiem? Jeśli tak, mogę udać się w miejsce nadajnika i zrobić zdjęcie aby to sprawdzić, ponieważ rozumiem, że jest to zależne od ilości anten nadawczych skierowanych w danym kierunku?

Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex Lokalizacja ZTE MF258K pomiędzy dwoma BTS-ami vs. odizolacja oraz wybór anteny LTE Signaflex
REKLAMA