Mam pytanie - podejrzewam że dość proste ale ja nie potrafię tego niestety dobrze policzyć. Mam diodę przez która płynie 12v / 0,05A. Jaki rezystor zastosować by ograniczyć prąd do 0,0006A. Jest na to jakiś wzór?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamteskot napisał:nie można. Układy z diodami są mocno nieliniowe. Autor założył, żemożna ją potraktować jako rezystor
draxterix napisał:, a to takie proste nie jest. Niech się dookreśli, co ma na myśli piszącMam pytanie - podejrzewam że dość proste
draxterix napisał:Mam diodę
draxterix napisał:Chce ograniczyć prąd diody z 0,05 do 0,0006A w układzie 12v.
jozgo napisał:No widzisz, a mnie wyszło 19,76 kΩ. Dlaczego? Bo:Więc rezystor redukcyjny ma mieć wartość 8,6kΩ.
draxterix napisał:... Po znalezieniu odpowiedniej wartości napięcia gdzie dioda świeci odpowiednim poziomem jasnosci (7,7v) zmierzyłem prąd jaki przez nią płynie i wyszło 0,0005A. Chce więc dobrać rezystor tak by wartość prądu (jasność świecenia) była taka sama jak na zasilaczu (przy napięciu 7,7v) gdy dioda wróci na swoje miejsce wtedy powinna zaświecić tym samym poziomem jasności.
draxterix napisał:Podłączyłem ja do zasilacza i zmniejszalem napiecie tak by uzyskać odpowiednią jasność świecenia. Po znalezieniu odpowiedniej wartości napięcia gdzie dioda świeci odpowiednim poziomem jasnosci (7,7v) zmierzyłem prąd jaki przez nią płynie i wyszło 0,0005A. Chce więc dobrać rezystor tak by wartość prądu (jasność świecenia) była taka sama jak na zasilaczu (przy napięciu 7,7v) gdy dioda wróci na swoje miejsce wtedy powinna zaświecić tym samym poziomem jasności.
c2h5oh napisał:Jednak w temacie stoi:,,Jaki wzór?"Włącz sobie szeregowo potencjometr (taki ze 20 kΩ) ustaw interesującą Cię wartość a następnie zmierz jaka to wartość i zamień na rezystor stały.
750kV napisał:...Jednak w temacie stoi:,,Jaki wzór?"...
750kV napisał:Najpierw obliczasz rezystancję zastępczą obwodu: LED + rezystor wbudowany:
R₁ = 12V/0,05A = 240 Ω gdzie U=12 V, I=0,05 A
750kV napisał:R₁ = 12V/0,05A = 240 Ω gdzie U=12 V, I=0,05 A