logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 1.9dci - Samochód nie odpala, brzęczy przekaźnik.

Unfire 15 Maj 2023 16:28 1632 9
REKLAMA
  • #1 20581247
    Unfire
    Poziom 10  
    Mam następujący problem. Wyciągałem akumulator i przypadkowo zwarlem plus do masy, zaiskrzyło i od tego czasu auto nie odpala. Wkładam kartę wciskam start i zaczyna brzęczeć z modułu upc pod maska jakby bardzo szybko przełączał się przekaźnik. Po chwili załącza się wentylator chłodnicy i wyskakuje electronic fault. Autocomem nie mogę się doń podłączyć.

Wyczyściłem skrzynkę i wszystkie wtyczki jako że nosiły ślady korozji, ale to nie pomogło.

Czy mogę wymienić samą skrzynkę? Czy jest kodowana? A jeśli jest to czy mogę przełożyć płytkę z elektroniką i to wystarczy, nie będzie trzeba kodować?
  • REKLAMA
  • #2 20581252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20581260
    Unfire
    Poziom 10  
    Sprawdzałem wizualnie każdy jak rozebrałem skrzynkę, nic nie wyglądało źle, ale sprawdzę jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #4 20581264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20581299
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4203
    Nie masz zasilania ECU, dwa bezpieczniki 30A na klemie lub uszkodzony kabel od ECU do BSM w lewym dolnym rogu podstawy akumulatora kolor pomarańczowy lub zółty lub zielony nie pamiętam dokładnie - widać zielone odrazu.
  • #6 20584446
    Unfire
    Poziom 10  
    Mała aktualizacja, jeszcze raz wszystko rozebrałem, bo musiałem się dostać do bezpieczników pod UPC, żeby jeszcze raz je sprawdzić. Przemierzyłem każdy miernikiem w teście diody, jeszcze raz obejrzałem, wszystko ok. Górne te w UPC sprawdzone probówką i miernikiem, tak samo te na klemie. Wszystko ok. Bezpieczniki w kabinie ok. Wszytsko jeszcze raz umyłem izopropanolem i wydmuchałem. Obd nadal nie łączy z silnikiem, ale z deską się połączyłem, tam mam magiczny błąd 940332 z opisem nieznany błąd, nie kasuje się(Autocom 2016.1, ds150e). Czy ktoś wie co to? Poza tym DF016 - obwód czujnika ciśnienia oleju, zwarcie obwodu do masy, nieciągły, skasował się.

Próba podłączenia do uch kończy się komunikatem nieznany id, łączy się, ale błędów nie sczytuje.

Do UPC się łączy normalnie, tam było: 92OD - + po obwodzie zapłonu nieciągły, skasował się.

I teraz wisienka, okazało się że po naładowaniu i zainstalowaniu w aucie aku ma 10,5v...

Wcześniej sprawdzałem na innym akumulatorze z innego auta(które jeździło i odpalało normalnie, aku o tych samych parametrach) i objawy były te same, ale to było przed czyszczeniem, a ten sprawdziłem dopiero teraz, bo coś za szybko się naładował.

I teraz, wiem, że w tej chwili to jest pierwsza rzecz do wyeliminowania i czy jeśli podepnę drugi akumulator, sprawny, poprzez kable rozruchowe(bo jest za duży i nie wchodzi), to jeśli to wina aku to czy auto powinno odpalić? Nie chce inwestować, bo jak to coś więcej to raczej na złom pójdzie, jeśli sam sobie z tym nie poradzę.

Akumulator, którego wcześniej używałem stoi z innym autem w warsztacie i nie mam go jak zabrać.
  • REKLAMA
  • #7 20584493
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Może nie odpalić ze względu na zbyt rozładowany podstawowy akumulator. Przewody mogą nie "przekazać" dużej wartości prądu do rozruchu i auto nie odpali. Spróbować można.
  • #8 20585781
    Unfire
    Poziom 10  
    Ok, dwa akumulatory podłączone. Pierwszy mniejszy(72ah) 12.96v uszkodzony, drugi większy(100ah) 13.2v, spięte razem 13.1v kable z przewodów spawalniczych nie powiem teraz jaki przekrój, ale grube w środku. Po wcisnieciu start napięcie spada na 12.7v i dalej brzęczy i nie odpala. Wspomaganie się włącza kręci lekko mimo flaka. Dodam, że mimo iż obie baterie nie pierwszej świeżości kręcą normalnie 2.4 v6 z w210.
    Załóżmy więc narazie, że to nie akumulator, gdzie jeszcze mogę szuka usterki?
  • #9 20585806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20591973
    Unfire
    Poziom 10  
    Będę jeszcze rozbierał wszystkie masy, ale na 90% uszkodził się ECU. Wiem że są programowane i pytanie czy jeśli przelutuje eeprom 95160 z mojego ECU do używanego to czy zadziała? Model ECU Bosch 0 281 011 549.

Czytałem jeszcze o procedurze virginize, która jakoby czyści właściwe wartości(cały eeprom?) z eepromu i pozwala sterownikowi samoistnie się zaprogramować po montażu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Megane II 1.9dci zgłasza problem z uruchomieniem pojazdu po zwarciu akumulatora. Po włożeniu karty i naciśnięciu przycisku start, słychać brzęczenie przekaźnika w module UPC, a wentylator chłodnicy się włącza, co skutkuje błędem elektronicznym. Użytkownik sprawdził bezpieczniki, które wydają się być w porządku, oraz zasilanie ECU, ale nie udało mu się nawiązać połączenia z silnikiem za pomocą diagnostyki Autocom. Po naładowaniu akumulatora, napięcie wynosi 10,5V, co może być przyczyną problemu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie ECU i rozważa przelutowanie eepromu 95160 z uszkodzonego ECU do używanego, a także procedurę virginize, aby umożliwić ponowną programację sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA