logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć instalację gazową do butli 11 kg

koliber20 16 Maj 2023 19:48 735 8
REKLAMA
  • #1 20582931
    koliber20
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam instalację gazową i piec do wypalania ceramiki metodą raku. Aby wypalić formy ceramiczne w piecu potrzebna jest temperatura około 1000 stopni. Mam instalację czyli to co widać na zdjęciach. Końcówka w kształcie gruszki wchodzi do pieca, z drugiej strony powinno być przyłącze do butli 11 kg, jest ono jednak zakończone płasko z uszczelką i nie wiem, czy można w ten sposób (uszczelka w uszczelkę) przymocować to do butli. Z tego co pamiętam w instalacji domowej podpinało się to reduktora, który zakończony był bolcem. Pośrodku węża jest coś wyglądającego na reduktor ale nie wiem czy można go regulować. Będę wdzięczny za pomoc, tym bardziej że planuję latem wypał.

Jak podłączyć instalację gazową do butli 11 kg

Jak podłączyć instalację gazową do butli 11 kg
    @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20583026
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Czy nakrętka pasuje do butli propan-butan? Próbowałeś dokręcić?
  • REKLAMA
  • #3 20583038
    koliber20
    Poziom 10  
    Tak pasuje
  • Pomocny post
    #4 20583093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20583163
    koliber20
    Poziom 10  
    Instrukcji niestety nie mam, gdybym miał to bym nie pytał. Czyli mogę podłączyć do butli i będzie działało. Rozumiem że to duże czerwone z manometrem to chyba reduktor. Jest na nim śruba i można nią kręcić, czyli chyba do regulacji. Czy jest tak jak myślę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20583225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20583700
    koliber20
    Poziom 10  
    Instrukcja wszystko wyjaśnia dziękuję. Zastanawiałem się tylko, czy nie powinienem wymienić konektora, który idzie do butli na takiego z bolcem jak w reduktorach do gazu z butli. Nie wiem, czy takie wkręcane konektory są na rynku
  • Pomocny post
    #8 20583740
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 457
    Ten bolec ma tylko zadanie łatwiej ustalić położenie nakrętki względem zaworu. Mam gdzieś stary reduktor jeszcze bez trzpienia.
  • #9 20583744
    koliber20
    Poziom 10  
    Dzięki podpowiedziom udało się rozwiązać problem. Szczególnie przydała się instrukcja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie instalacji gazowej do pieca do wypalania ceramiki metodą raku, który wymaga temperatury około 1000 stopni. Zauważa, że końcówka instalacji ma kształt gruszki, a przyłącze do butli 11 kg jest płaskie z uszczelką. Odpowiedzi sugerują, że można podłączyć to bezpośrednio do butli, a regulacja ciśnienia na reduktorze może być konieczna, jeśli był on ustawiony dla czystego propanu. Użytkownik potwierdza, że ma mieszankę gazową propan-butan. Wskazówki dotyczą również wymiany dyszy w przypadku podłączenia do gazu ziemnego. Użytkownik uzyskuje pomoc w zrozumieniu działania reduktora oraz potwierdza, że instrukcja była pomocna w rozwiązaniu problemu.
REKLAMA