logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja na butle z popanem nie działa z podłączoną jedną butlą.

kazo.m 24 Sty 2024 10:50 558 9
REKLAMA
  • #1 20926002
    kazo.m
    Poziom 15  
    Ocena: 96
    Witam.
    Mam następujący problem, instalacja w restauracji do której dostarczam butle z propanem do kuchni gastronomicznej ma zrobiona instalację jak na rysunku.
    Instalacja posiada jakiś zbiornik do którego są podłączone dwie butle z propanem, jedna 10 kg i druga 33 kg.
    W momencie kiedy odłączyłem butlę 10 kg i zostawiłem podłączoną tylko butle 33 kg to gaz w kuchence zmniejszył się znacznie chociaż w butli było jeszcze co najmniej 2/3 gazu.
    Po podłączeniu nowej butli 10 kg z gazem wszystko wróciło do normy.
    Kuchenka nie pracuje poprawnie z podłączoną jedną butlą.
    Dlaczego ?
    Dodam, że przy zbiorniku są dwa zawory kulowe, po jednym dla każdej z butli.
    Butle mają takie same reduktory po 37 minibarów każdy.
    Jaka może być przyczyna, że kuchnia nie działa z jedna butlą ?
    Butle stoją na zewnątrz.
    Załączniki:
    • Instalacja na butle z popanem nie działa z podłączoną jedną butlą. Schemat Podłączenia.jpg (427.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20926048
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1663
    kazo.m napisał:
    W momencie kiedy odłączyłam butlę 10 kg i zostawiłem podłączoną tylko butle 33 kg to gaz w kuchence zmniejszył się znacznie chociaż w butli było jeszcze co najmniej 2/3 gazu.
    Po podłączeniu nowej butli 10 kg z gazem wszystko wróciło do normy.

Z tego wpisu wynika, że przepustowość pojedynczych połączeń butli ze zbiornikiem jest niewystarczająca dla potrzeb kuchni.
  • REKLAMA
  • #4 20926070
    kazo.m
    Poziom 15  
    Zbiornik ma około 60 cm długości i jakieś 10 cm średnicy. Wypełnienie go przez gaz z butli zajmuje moment.
    Muszę jeszcze sprawdzić zapotrzebowanie kuchenki na gaz, bo może są założone za małe reduktory (37 mbar).

Dodano po 2 [minuty]:

jdubowski napisał:
    Propan czy mieszanka propan - butan?

Tak jak napisałem, propan ponieważ butle stoją na zewnątrz więc propan-butan by się nie sprawdził, bo nie paruje tak szybko w niskich temperaturach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20926470
    kazo.m
    Poziom 15  
    klamocik napisał:
    Najprawdopodobniej jest w butli ale tylko butan a gdy jest na dobrym minusie to nie paruje.

W butli 33 kg nawet jak by był butan, to 2/3 nadal by starczyło do zasilenia kuchenki.
  • #9 20926771
    kazo.m
    Poziom 15  
    klamocik napisał:
    https://www.google.com/search?q=butan+parowanie&oq=butan+parowanie&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigAdIBCTE3Mjk1ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#ip=1 no to poczytaj.

W butli 33 kg jest czysty propan tak jak i w butli 10 kg.
    Nie ma tam butanu, a nawet jeśli to w małej ilości która nie miała by wpływu na parowanie. Butle są ważone przed nabiciem.
  • #10 20927102
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    A odwrotnie jak "zabierzesz" butle 33kg do wszystko gra?
    Może masz problemy z samym wężem. Jakiś paproch blokuje albo podczas okuwania się coś podwinęło.
    Reduktory też są czasem felerne. Wiem że są do różnych sprzętów z rożną wydajnością. przy tych samych ciśnieniach.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową w restauracji, gdzie kuchenka nie działa prawidłowo przy podłączonej tylko jednej butli z propanem (33 kg). Po odłączeniu butli 10 kg, ciśnienie gazu w kuchence znacznie spadło, mimo że w butli 33 kg pozostało około 2/3 gazu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być niewystarczająca przepustowość instalacji, problemy z reduktorami ciśnienia (37 mbar) lub zanieczyszczenia w wężach. Użytkownik potwierdza, że obie butle zawierają czysty propan, a nie butan, co wyklucza problemy z parowaniem gazu w niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA