logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Alcatel MW70 zrywa połączenie USB z PC podczas korzystania z Wi-Fi na smartfonie

cebularii 17 Maj 2023 11:32 942 11
REKLAMA
  • #1 20583669
    cebularii
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,

Korzystam z Internetu mobilnego i łącze się z modemem po kablu USB, gdy włączam w modemie wifi to wszystko jest ok ale gdy połączę smartfona z wifi to zrywa połączenie co chwilę z PC(znika ikonka połączenia). Podejrzewam, że to wina napięcia choć modem ma 100% naładowaną baterię, długości i jakości kabla lub urządzenia. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać, czy zakup lepszego kabla pomoże?

Nazwa urządzenia: Alcatel MW70
    Wersja software: MW70_FC_02.00_01
    Schemat podłączenia na zdjęciu:
    Załączniki:
    •  Modem Alcatel MW70 zrywa połączenie USB z PC podczas korzystania z Wi-Fi na smartfonie schemat.jpg (28.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20583733
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Dramat czyli jak nie należy korzystać z internetu mobilnego, słabiutki, mobilny routerek Alcatela nieprzeznaczony do pracy jako router stacjonarny 24/7 na dodatek udający zewnętrzny punkt dostępowy LTE, choć do pracy na zewnatrz też się nie nadaje a całość podpięta dwoma kablami po USB do komputera, to nie ma prawa działać poprawnie i nie działa. No i po co komu WiFi z tego elektrośmiecia z Alcatela na tym dachu.
    Modem LTE i jednoczesna praca po WiFi wymaga porządnego zasilania, na dodatek modem LTE przy kiepskich parametrach sygnału pracuje z dużą mocą, złacze USB w PC się nie wyrabia z jego zasilaniem, na dodatek na 6 m kabla USB ze złaczami i spadek napięcia więc modem LTE zrywa połączenie gdy karta WiFi w zabawce zaczyna działać bo WiFi jest prądożerne.
    Mamy 2023 rok , druciarstwo i wystawianie modemu na kablu USB na dach to dobre byó 15 lat temu. Nigdy nie należało brać tego Alcatela, to routerek mobilny, bez złącz anten zew. , wart z 30 zł jak ktoś w ogóle kupi bo to Alcatel.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20583852
    cebularii
    Poziom 8  
    alcatela dostałem w promocji za 0 zł więc to uczciwa cena. Modem podobno obsługuje 5g więc nie wiem czy śmietnik jak piszesz, wszystko śmiga na kablu USB od dawna ale w 4g i nie ma jakichkolwiek problemów. Jedynie to wifi świruje bo potrafi się czasem zresetować i zawiesić(z przegrzania?), najwidoczniej sprzęt nie wyrabia, spróbuję na krótszym kablu i zobaczę jak działa, bo to faktycznie może być wina kabla lub napięcia USB.

Ps. Da się podłączyć ładowarkę do tego kabla USB na złączu jako dodatkowe zasilanie?
  • REKLAMA
  • #4 20583926
    matek451
    Poziom 43  
    Nie ma nic za darmo, zapłaciłeś za niego w abonamencie. Jakie 5G to jest 7 kat. LTE czyli 2 pasma LTE w agregacji z modulacją QAM64. Nie nadaje się do pracy ciagłej jako router domowy, zasilany non stop przegrzewa się i resetuje, to znana przypadłość tego MiFi , ale z innymi bywa podobnie.
    Skoro tak smiga to po co go wystawiasz na dach ? No i co rozumiesz przez śmiga bo jak dla mnie to w agregacji 2 pasm LTE prędkość powyzej 100Mb/s uznaję za dobrą, np. https://www.speedtest.net/my-result/a/9278417798 .
    Sprzętowo to poziom 2017 roku, brak złacz anten zewnetrznych. Do tego ubogie ustawienia i możliwości sieciowe. Alcatele to buble, niska jakość wykonania, sprzęt zawodny i awaryjny. Od biedy ten co masz do zastosowań w terenie jako routerek mobilny.
    Rozwiązania z przedłużaczem USB ale aktywnym stosowałem w modemach 3G lat temu, dziś nie maja racji bytu. No i WiFi jest rozgłaszane na zewnatrz a nie w domu. To wszystko generuje duży pobór prądu.
    Taki MIFi nigdy nie powinien być brany do oferty internetu który ma pracować jako domowy 24/7. Do takich zastosowań używa się routerów LTE z agregacja kilku pasm LTE, portami LAN i złaczami anten zew. do których podpina się konkretną antenę kierunkową w celu poprawy parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych LTE lub korzysta z zewnętrznych punktów dostępowych LTE/5G.
    Sprzęt dobiera się do operatora i jego infrastruktury na okolicznych jego stacjach bazowych, testuje się parametry sygnału i na tej podstawie dokupuje się antenę zew. lub wybiera CPE LTE/5G.
    Ten Alcatel nie jest dedykowany do pracy na zewnatrz, do tego praca non stop pod zasilaniem skończy się zgonem baterii albo nawet samej tej mydelniczki, szczególnie latem gdy się ugotuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20584009
    cebularii
    Poziom 8  
    wystawiłem go na dach bo miałem słaby zasięg(1 kreska) teraz na full, zakłócał inne urządzenia w tym telefon(czasami brak głosu). Śmiga na tyle na ile pozwala AP operatora a z tym jest różnie, w nocy 10mb, pod wieczór 500kb. Niestety na nic lepszego nie mogę liczyć w mojej okolicy. Zgodzę się z Tobą, że sprzęt musi być porządny ale to kosztuje, a jeśli coś działa to po co przepłacać? Każdy może powiedzieć idź kup lepszy sprzęt ale tu nie chodzi o kupno lepszego a o rozwiązanie problemu i zlokalizowanie przyczyny. Modem jest schowany w obudowie po starej antenie więc jest zabezpieczony przed wilgocią, mógłbym go rozebrać i zrobić mu dodatkowe chłodzenie ale pytanie czy to coś zmieni, bo na razie nie ma z nim problemu po za wifi. Próbowałem go podłączać na podwójnym przedłużaczu USB 2x5m i PC go nie widział, ale po podłączeniu pod wzmacniacz USB PW-915 wszystko śmigało ale był problem z wolnym ładowaniem baterii bo spadała pojemność przy intensywnym korzystaniu. Modem się ładuje z portu USB jak komputer stacjonarny pracuje więc bateria nie jest podłączona 24/7. W tej konfiguracji wszystko śmiga także wifi po za słabnącym sygnałem PC-modem, tak jak pisałem wyżej, jeśli na krótszym kablu będzie to samo to problem po stronie urządzenia.
    Jestem ciekaw jakie spadki sygnału na złączu USB mogą mieć miejsce i czy lutowanie polepszyłoby sygnał?
  • REKLAMA
  • #6 20584050
    matek451
    Poziom 43  
    Poczytaj moje posty, osiagi masz tragiczne ale nie znaczy ze nie mozna ich poprawić, tysiące ludzi skorzystało z mojej fachowej pomocy i ma teraz normalny internet mobilny. Ale to wymaga zupełnie innego podejścia do tematu.
    Nie sądzę ze jesteś skazany na taką nędzę, sprzęt kosztuje ale od operatora bywa tani i jest porządny. Z jakiego operatora korzystasz, jaka przyblizona lokalizacja, nie mierzy się parametrów sygnału kreskami.
    To wymaga profesjonalnego podejścia do tematu, ja nie w takich lokalizacjach potrafię znaleźć rozwiązanie, na pewno nie jest nim wystawienie modemu na przedłużaczu USB na zewnątrz. Wystarczy współpracować ze mną , zlokalizuję stacje bazowe operatora, sprawdzę pasma.
    Ty wykonasz test na karcie tego operatora na telefonie Android i pokażesz screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtest, test na zewnątrz.
    To 5 minut roboty a ja zrobię resztę.
    Bez tego raczej nie masz żadnych szans na porządne prędkości na mobilnym. To jedyne sensowne rozwiązanie, nie ma sensu brnąć dalej w to druciarstwo, 500Kb/s to nie jest normalny internet. Brak stabilności, problemy z WiFi są warte zainwestowania w normalny sprzęt, antenę zew. i fachowe rozwiązania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20584117
    cebularii
    Poziom 8  
    a to nie jest tak, że im więcej ludzi korzysta to transfery spadają wszystkim? szczególnie w godzinach 16:00 22:00 net się muli czasami i to chyba normalne. Speedtest zrobiłem teraz na tym modemie, netmonitor jak już to na telefonie ale muszę wyciągnąć kartę z modemu. Przybliżona lokalizacja to [url=https://www.google.com/maps/place/54%C2%B009'34.8%22N+15%C2%B032'57.6%22E/@54.1596093,15.5483783,18z/data=!4m4!3m3!8m2!3d54.1596667!4d15.5493333]Link[/url]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20584187
    matek451
    Poziom 43  
    To Kołobrzeg i Play więc operator który w okolicy ma 3 stacje bazowe z agregacją LTE2600+2100+1800+800 ale ta najbliższa na Obozowej obsługuje całe osiedle i jest zapchana na amen już o 16, nie lepiej jest z pozostała trójką operatorów majacych BTS-y na kominie przy św.Wojciecha 6.
    Twoje miasto "słynie z niezwykle przyjaznego" spojrzenia władz i mieszkańców do rozbudowy sieci GSM. Z BTS-A Play na Obozowej nie masz żadnych szans na normalny internet na tej mobilnej zabawce. Stacja ma 3 sektory i kazdy przeciążony przez nadmiar klientów.
    Tylko 2 inne okoliczne BTS-y mogą dać normalne prędkości ale połączenie z nimi jest mżzliwe jedynie przy zastosowaniu anteny kierunkowej Dual LTE 1800-2600MHz i router z agregacja 3/4 pasm LTE QAM256.
    To wiejskie BTS-y Play , nowe, na masztach 47/54m, z 4 pasmami w agregacji, do tego przystosowane do 5G2100 w DSS z LTE2100.
    W Play nie należało brać tej zabawki pod żadnym pozorem, na start jest za grosze a potem ponad 10 zł do abonamentu czyli jej koszt to 249 zł, jak na sprzęt całkowicie nieprzydatny u ciebie to kasa w błoto.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20584206
    cebularii
    Poziom 8  
    Nom z siecią w mojej okolicy jest lipa.
    Podłączyłem modem na krótkim kablu i wszystko śmiga razem z wifi, więc to nie modem jest problemem a długość kabla albo jego jakość, gdzieś tracę sygnał może na złączu USB. Pozostaje wymiana kabla tylko o jakich parametrach? czego szukać? Chyba, że jedynym rozwiązaniem jest wzmacniacz USB z zasilaczem.
  • #10 20584332
    matek451
    Poziom 43  
    To że zasilanie po USB się nie wyrabia to wiadomo od początku ale to i tak nic nie zmienia jesli chodzi o działanie internetu mobilnego Play w twojej lokalizacji z BTS-a na Obozowej, sam skazujesz się na nędzę z zapchanego BTS-a. Lepiej nie będzie, idzie lato a to Kołobrzeg.
    Receptą na przeciązenie BTS- a jest jedna, dwa wiejskie stacje bazowe , 1.5-2 km od ciebie na wypasie z sektorami na twój kierunek na których hula wiatr a nie klienci. Wystarczy podjechać w ich poblize i samemu przekonać się jak działają stacje bazowe Play w Korzyścienku na 1 sektorze i Zieleniewie z 3 sektora bo one celują w twoim kierunku.
    Inwestowanie w tą mobilną zabawkę nie ma sensu, pomijam fakt ze WiFi rozgłasza teraz na podwórko i sąsiadom a zasieg z niego w domu, szczególnie na 5GHz wątpliwy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20584453
    cebularii
    Poziom 8  
    znalazłem taką antenę Link ale router z agregacja 3/4 pasm LTE QAM256 to już spory wydatek, jaki Ty byś polecił? Do tych BTS-ów zasięg przy tej antenie będzie bezproblemowy?
    Załączniki:
    •  Modem Alcatel MW70 zrywa połączenie USB z PC podczas korzystania z Wi-Fi na smartfonie btsy play.jpg (222.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20591384
    matek451
    Poziom 43  
    Antena OK, router B628-350 z agregacją 3 pasm LTE QAM256 na OLX , nowe 400-500 zł, ewentualnie B535-333 z agregacją 2 pasm w QAM256, cena około 380 zł na Allegro. Zakup przez internet więc zawsze opcja zwrotu jakby coś nie halo ale raczej te dalsze BTS-y powinny nie być tak zapchane jak ten pobliski.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Alcatel MW70, który zrywa połączenie USB z komputerem podczas korzystania z Wi-Fi na smartfonie. Problemy mogą być spowodowane niewystarczającym zasilaniem przez port USB, zwłaszcza przy długich kablach, co prowadzi do przegrzewania się modemu. Użytkownik rozważa wymianę kabla na krótszy oraz możliwość podłączenia dodatkowego zasilania. W dyskusji podkreślono, że Alcatel MW70 nie jest przeznaczony do ciągłej pracy jako router domowy, a jego wydajność jest ograniczona przez lokalizację i przeciążenie stacji bazowych operatora Play. Użytkownicy sugerują również rozważenie zakupu lepszego routera z agregacją pasm LTE oraz anteny kierunkowej dla poprawy sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA