logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 HDi 2003r: Głośna, nierówna praca silnika na jałowych obrotach - diagnoza przyczyn

kuboxwot 19 Maj 2023 02:13 822 2
REKLAMA
  • #1 20586301
    kuboxwot
    Poziom 1  
    Witam,
    Pacjent: Peugeot 307 2.0hdi 110km 2003r
    Problemem jest głośna, wręcz nierówna praca silnika na jałowych obrotach, która się pogarsza przy ruszaniu na tzw. półsprzęgle (towarzyszą przy tym piski). Podczas dodania nawet delikatnie gazu, bądź jazdy problem znika
    Ostatnio były wymieniane: rozrząd, pompa wtryskowa(używana), regulator ciśnienia paliwa, "kostki" od elektryki (były zaśniedziałe, auto nie odpalało), oczywiście oleje i filtry (zastosowałem również płukankę silnika oraz preparat do czyszczenia wtrysków od Liqui Molly)
    Ze względu na zbyt wiele podejrzeń z mojej strony, chciałbym zaczerpnąć zdania innych

Dodam że z pewnością mogę wykluczyć nieszczelny dolot (czyste przejrzyste spaliny) oraz zawór EGR (zaślepiony)

Moje podejrzenia: luzy zaworowe, bądź kończące się wtryski; nieszczelność układu wydechowego (czasem czuć spaliny z nawiewu); pasek klinowy, koła pasowe, bądź "sprzęgło" od alternatora (napinacz nowy), ewentualnie problemy z elektryką

Wiem, że z takim problemem to do mechanika, ale wolę najpierw spróbować sam zanim zedrą ze mnie majątek
  • REKLAMA
  • #3 20586461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA