logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowa rezystancja nowego akumulatora żelowego 7Ah: wykres danych i porady użytkowania

klaudiuszoch 19 Maj 2023 10:07 1416 7
REKLAMA
  • #1 20586510
    klaudiuszoch
    Poziom 2  
    Jaka powinna być prawidłowa rezystancja dla nowego akumulatora żelowego 7Ah jest jakiś wykres danych którym powinnismy się posługiwać ?
  • REKLAMA
  • #2 20586539
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Z jakich motywacji pytasz?
    Wypracowanie / laborka ?
    Jakieś konkretne zastosowanie ?

Nie spotkałem się z bardziej dokładnymi danymi, również i dlatego że rezystancja akumulatora jest do pewnego stopnia płynna (to nie rezystor), i ZALEŻY
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20586569
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    klaudiuszoch napisał:
    Jaka powinna być prawidłowa rezystancja dla nowego akumulatora żelowego 7Ah

Taka, jaką specyfikuje producent.
  • #5 20586899
    klaudiuszoch
    Poziom 2  
    Kwestia jest tego typu ze jak sprawdzałem na sklepie to rezystancja była od 14do 80 wiec tak podglądowo pytam akumulator typu GEL marki megaBAT 7Ah
  • REKLAMA
  • #6 20586923
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4306
    klaudiuszoch napisał:
    Kwestia jest tego typu ze jak sprawdzałem na sklepie to rezystancja była od 14do 80
    W jakich jednostkach i w jaki sposób mierzona? Testerem?
  • #7 20586956
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    klaudiuszoch napisał:
    akumulator typu GEL marki megaBAT 7Ah

MegaBat robi aku AGM, a nie żelowe. Podobne technologie, ale jednak różne.

klaudiuszoch napisał:
    Kwestia jest tego typu ze jak sprawdzałem na sklepie to rezystancja była od 14do 80

Ale to dla różnych egzemplarzy?

Co ciekawe, producent nie podaje wartości rezystancji wewnętrznej dla swoich aku. Albo tylko brandują, albo nie ma się czym chwalić, można by powiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Prawidłowa rezystancja nowego akumulatora żelowego 7Ah, według użytkowników, powinna wynosić kilka miliomów, jednak dokładne wartości zależą od producenta i konkretnego modelu. Użytkownik wskazał, że rezystancja akumulatora marki MegaBat wahała się od 14 do 80 miliomów, co budzi wątpliwości co do specyfikacji producenta, który nie podaje wartości rezystancji wewnętrznej dla swoich akumulatorów. Wskazano również, że MegaBat produkuje akumulatory AGM, a nie żelowe, co może wpływać na różnice w pomiarach. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić specyfikacje producenta oraz metody pomiaru rezystancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA