logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Załączanie przekaźników 1/2 i uruchamianie przekaźnika 3 z 24V AC/DC: Schemat i diody 1N4007

PawelJuszczak 23 Maj 2023 11:47 1191 18
REKLAMA
  • #1 20591380
    PawelJuszczak
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam mam schemat w którym załączenie przekaźnika 1 lub 2 uruchamia jednocześnie przekaźnik 3 nie wiem tylko co zastosować aby ten przekaznik się uruchamiał. Przez przekaźniki płynie napięcie 24vAC a cewką przekaźnika 3 zasilana jest 24vDC na schemacie narysowane są diody polecono mi kupić 1n4007 ale podłączenie ich tak jak na schemacie obniża mi napięcie na 13v Załączanie przekaźników 1/2 i uruchamianie przekaźnika 3 z 24V AC/DC: Schemat i diody 1N4007
  • REKLAMA
  • #2 20591395
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Zasilanie 24AC a przekaźniki DC to nie ma prawa działać. Przekaźniki zmienić na AC a drugi styk wykorzystać do załączania trzeciego.
  • #3 20591400
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    PawelJuszczak napisał:
    Przez przekaźniki płynie napięcie 24vAC

Nie do końca tak jest.
    Zasilanie układu jest 24 VAC, po przepuszczeniu przez diodę (prostownik jednopołówkowy) napięcie po diodzie będzie znacznie niższe.
    Albo trzeba zastosować przekaźnik na niższe napięcie, lub stworzyć prostownik dwu-połówkowy.
  • #4 20591405
    PawelJuszczak
    Poziom 5  
    Pierwsze dwa przekaźniki są załączane 3.3v DC przez ESP, a przekaźnik załącza mi elektrozawór 24VAc dlatego mam taki zasilacz, chce tylko aby w chwili załączenia 1 lub 2 załączył mi się 3 który ma cewkę na 24Dc dlatego trzeba jakoś wyprostować napięcie przed tym przekaźnikiem

Dodano po 3 [minuty]:

>>20591400
    No dokładnie napięcie spadło mi o ponad połowę dlatego szukam pomocy co zastosować aby nadal było 24
  • REKLAMA
  • #5 20591435
    GBW
    Poziom 31  
    Zastosować dodatkowe przekaźniki.
  • #6 20591441
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Masz tam napięcie pulsujące po przejściu przez diody wstaw elektrolit powinno wzrosnąć.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #7 20591516
    PawelJuszczak
    Poziom 5  
    Czyli chodzi o kondensator? (Jestem laikiem) jak tak to jaki

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:
  • REKLAMA
  • #8 20591625
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 945
    PawelJuszczak napisał:
    dlaczego dioda prostownicza obniżyła napięcie o połowę
    Dioda prostownicza obniża napięcie o połowę, ponieważ działa jako prostownik jednopołówkowy - przepuszcza tylko połowę cyklu napięcia przemiennego. W praktyce oznacza to, że z pełnego sinusoidalnego napięcia przemiennego na wyjściu prostownika jednopołówkowego otrzymujemy tylko jego połowę - część dodatnią lub ujemną w zależności od kierunku przewodzenia diody.

Nie myl tego jednak z obniżeniem wartości skutecznej napięcia - napięcie to nadal ma tę samą amplitudę, ale jest przekształcone w taki sposób, że występuje tylko przez połowę czasu. Prostownik jednopołówkowy nie jest zbyt wydajny, ponieważ druga połowa cyklu napięcia jest tracona.

Jeśli chodzi o spadek napięcia na diodzie, warto również zwrócić uwagę na napięcie progowe, które wynosi około 0,6-0,7 V dla diod krzemowych i około 0,2-0,3 V dla diod germanowych. Oznacza to, że dioda zaczyna przewodzić dopiero po osiągnięciu tego napięcia, a na wyjściu prostownika będzie to napięcie obniżone o wartość napięcia progowego.

Jeśli potrzebujesz wyższej wydajności i mniej strat, warto rozważyć użycie prostownika dwupołówkowego (mostek Graetza) lub prostownika synchronicznego. W prostowniku dwupołówkowym używa się czterech diod, które pozwalają na przepływ obu połówek cyklu napięcia przemiennego, co prowadzi do większej wydajności i mniejszych strat energii. Prostownik synchroniczny, z drugiej strony, wykorzystuje tranzystory zamiast diod, co pozwala na jeszcze lepszą efektywność i mniejszy spadek napięcia.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #9 20591646
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    PawelJuszczak napisał:
    Czyli chodzi o kondensator? (Jestem laikiem) jak tak to jaki

To zależy od rezystancji cewki przekaźnika i jego min napięcia zadziałania.
    Np. w tym układzie:
    Załączanie przekaźników 1/2 i uruchamianie przekaźnika 3 z 24V AC/DC: Schemat i diody 1N4007
    przy R cewki=200 Ohm pojemność kondensatora musi być w zakresie 100-150uF. Przy 150uF napięcie już osiąga 30V, gdyż rezystancja cewki nie rozładowuje mocno kondensatora. Przy większej pojemności napięcie osiąga 24x1,42=34V.
    Najlepiej dobierz kondensator doświadczalnie tak by przekaźnik zadziałał i jednocześnie by napięcie na cewce nie przekraczało dopuszczalnej dla niego wartości. Kondensator na napięcie 40V lub większe.

Możesz też wykorzystać mostek prostowniczy:
    Wtedy nie potrzeba kondensatora. W tym układzie zawsze zadziałają oba zraszacze jednocześnie.
  • REKLAMA
  • #10 20591694
    PawelJuszczak
    Poziom 5  
    No właśnie a chodzi właśnie o to że ma działać tylko jeden zraszacz, a jakby zastosować dwa takie mostki?
  • #11 20591701
    bwc
    Poziom 27  
    Jeśli zraszacze mają działać niezależnie potrzeba 2 mostki.
  • #12 20592001
    GBW
    Poziom 31  
    Dwa mostki będą się wzajemnie zakłucać
  • #13 20592142
    bwc
    Poziom 27  
    GBW napisał:

Czemu miałyby się zakłócać? Będą zasilane z tego samego zasilacza, a poza tym zawsze będzie pracował tylko jeden mostek.
    Na samym mostku mój przekaźnik trochę brzęczy jak przyłoży się go do ucha, więc można dodać mały kondensator 4,7-10uF/min.35V, żeby nie brzęczał.
  • #14 20592157
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Można prościej, do schematu z dwoma diodami dokładamy 3 + kondensator i gotowe.
  • #15 20592187
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:

Tak, ale małoszkodliwie. Na niezałączonym elektrozaworze pojawi się napięcie rzędu dziesiątych części wolta (spadek napięcia na diodach obu mostków).

W układzie narysowanym przez autora, zraszacz 2 zadziała dopiero po załączeniu przekaźników 1 i 2. Dla takiego rozwiązania wystarczy jeden mostek podłączony do wyjścia zraszacza 1.
    Jeśli natomiast zraszacze 1 i 2 mają działać niezależnie od siebie, potrzebna jest modyfikacja połączeń na stykach "C", przekaźników 1 i 2 oraz dwa mostki:

Cytat:
    Na samym mostku mój przekaźnik trochę brzęczy jak przyłoży się go do ucha, więc można dodać mały kondensator 4,7-10uF/min.35V, żeby nie brzęczał.

Tysz prowda. :)
    Cytat:

???
  • #16 20592339
    PawelJuszczak
    Poziom 5  
    mam_pytanie napisał:
    Cytat:

Tak, ale małoszkodliwie. Na niezałączonym elektrozaworze pojawi się napięcie rzędu dziesiątych części wolta (spadek napięcia na diodach obu mostków).

W układzie narysowanym przez autora, zraszacz 2 zadziała dopiero po załączeniu przekaźników 1 i 2. Dla takiego rozwiązania wystarczy jeden mostek podłączony do wyjścia zraszacza 1.
    Jeśli natomiast zraszacze 1 i 2 mają działać niezależnie od siebie, potrzebna jest modyfikacja połączeń na stykach "C", przekaźników 1 i 2 oraz dwa mostki:

Cytat:

Tysz prowda. :)
    Cytat:

???

Zraszacze 1 i 2 muszą się załączać pojedynczo i nie może być możliwości załączenie ich razem dlatego z przekaźnika 1 przez styk. NC idzie napięcie do przekaźnika 2
  • #17 20592388
    GBW
    Poziom 31  
    Równoległe że zraszaczami zastosuj przekaźniki a ich styki połącz równolegle i po problemie. Zastosowanie mostka dalej napięcie spada do zera i przekaźnik nie trzyma prawidłowo, zastosowanie kondensatora zaś podniesie napięcie do 34V na przekaźniku.
  • #19 20593889
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    _jta_, tak z czystej ciekawości złożyłem ten układ.
    Użyłem 3 diod, 1 kondensatora 47µF /63V, taki miałem pod ręką i przekaźnik R15 DC. Po załączeniu na stykach cewki napędowej przekaźnika napięcie 26V DC.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem załączania przekaźnika 3 zasilanego 24V DC w układzie, gdzie przekaźniki 1 i 2 są zasilane 24V AC. Użytkownik zauważył spadek napięcia do 13V po zastosowaniu diod 1N4007. Uczestnicy sugerowali, aby zmienić przekaźniki na AC, zastosować prostownik dwu-połówkowy lub dodać kondensator, aby podnieść napięcie. Wskazano również na konieczność użycia mostków prostowniczych oraz kondensatorów o odpowiedniej pojemności, aby zapewnić prawidłowe działanie przekaźników. Podkreślono, że zraszacze muszą działać niezależnie, co wymaga odpowiedniego połączenia styków przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA