logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuna na poddaszu: Czy pastuch elektryczny podłączony do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika?

wierzba123 23 Maj 2023 18:48 3501 31
REKLAMA
  • #1 20591850
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Witam,
    mam problem z kuną na poddaszu. Zniszczyła mi całe ocieplenie. Ocieplenie zostało naprawione i do profili gk podłączyłem przewód od pastucha. Mam na działce pastucha i tak myślałem żeby go wykorzystać na kunę bo nic na nią nie dziala. Tylko czy to zadziała jak kuna dotknie profila go?
  • REKLAMA
  • #2 20591878
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Zwierzęta na polu dotykają ziemi i obwód się zamyka. Na poddaszu kuna może stać na czymś elektroizolacyjnym i wtedy będzie kopało o wiele słabiej albo wcale. Może zwierze się przestraszy i takie słabe kopanie wystarczy a może nie. Pewność będziesz miał jak wymyślisz sposób zamknięcia obwodu.

Przykładowo, ja, na psa, żeby nie przegryzał drewnianego ogrodzenia, stosowałem naprzemiennie ułożone druty podłączone do transformatora, trudno to nazwać pastuchem, ale to niewielkie napięcie (chyba 6V) wystarczyło żeby nie dało się gryźć, jednak taki system gdzie druty pod napięciem są blisko siebie może zawieść kiedy gryzoń zrobi zwarcie.
  • #3 20591886
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4592
    Nie bardzo, bo do "kopania" potrzebne są dwa bieguny. W pastuchu na łące jest przewód "kopiący" i ziemia, czyli trawnik. A tu masz jeden. Kuna wchodzi po zewnątrz po ścianie i wchodzi w podbitkę i ocieplenie i trzeba by tam(pod podbitką) rozprowadzić dwa przewody Impulsowy, który musi być na izolatorach i blisko niego drugi- masa. Wtedy jest duża szansa, że kuna wspinając się po ścianie, lub rynnie dotknie obu przewodów i ją "kopnie".
  • #4 20591899
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ciężko mi tam coś wcisnąć dodatkowego. Przewód plusowy przymocowałem do profili obwodowych, miałem je widoczne z góry poddasza przez co mam przejście przez wszystkie profile, ale ciężko by mi było po długości puścić przewód minusowy żeby nigdzie nie dotknął profili.
  • #5 20591933
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @wierzba123 Nie "mówię"- piszę o umieszczanie tam dodatkowego przewodu, bo to nierealne, tylko o zamontowaniu dwóch przewodów na ścianie tuż pod podbitką, ba tamtędy kuna przychodzi i tylko tam możesz ja odstraszyć, by odeszła od twojego domu i poszła do sąsiada.
  • #6 20592100
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    Jedyny skuteczny sposób to żywo łapka i wywieść szkodnika ponad 5 km od domu inaczej wróci.
  • REKLAMA
  • #7 20592106
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Kuna nie lubi hałasu.
  • #8 20592113
    pszczyna
    Poziom 33  
    zenekmartens napisał:
    Kuna nie lubi hałasu.

Nie zgodę się , w zakładzie o ruchu ciągłym za napędem przenośnika taśmowego miały gniazdo .
  • #9 20592120
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @pszczyna Tak, nie wolno zabijać, bo kuna jest pod ochroną., ale można wszystko robić , by kuna zniechęciła się do naszego domu.
  • REKLAMA
  • #10 20592122
    pszczyna
    Poziom 33  
    Gdzie pisze o zabijaniu ? pisałem o eksmisji poza jej rewir ot co !
  • #11 20592135
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @pszczyna A jesteś taki pewny, że nie wróci? Odwieź ją 5km i poczekaj trochę , ...
  • #12 20592150
    pszczyna
    Poziom 33  
    Z doświadczenia mego i innych .
    Wywieść trzeba ponad 5 km inaczej będzie szybciej z powrotem niż odwożący.
  • #13 20592177
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    wierzba123 napisał:
    Przewód plusowy przymocowałem do profili obwodowych miałem je widoczne z góry poddasza przez co mam przejście przez wszystkie profile ale ciężko by mi było po długości puścić przewód minutowy żeby nigdzie nie dotknął profili.
    Podłączyłeś do profili? Jak tak to nie będzie działać wcale, już na wstępie masz słabe impulsy, przez brak masy, dodatkowo osłabiasz dużą pojemnością elektryczną i upływnościami do ziemi konstrukcji metalowej.

wierzba123 napisał:
    Ciężko mi tam coś wcisnąć dodatkowego.
    Trzeba pomyśleć i wybrać takie miejsca gdzie szkodnik na pewno się zbliży albo celowo takie stworzyć.
    Ja kiedyś nawet szczura pozbyłem się sposobem elektrycznym, bo żadne inne sposoby nie były skuteczne, wiedziałem że przyjdzie w określone miejsce, wygryzać dziurę pod drzwiami, gdzie już zaczął i ta wiedza dała mi przewagę.

Zrobiłem meander jaki robi się w czujnikach wody
    Kuna na poddaszu: Czy pastuch elektryczny podłączony do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika?
    Tylko duży 60x30cm przez takie coś gryzoń nie da rady przejść nie dotykając dwóch biegunów.

Ta sama zasada jest w elektrycznych łapkach/lampach na owady, albo dwie kraty naprzemiennie ułożonych prętów albo siatka i nad nią pręty, albo dwa rodzaje siatki o różnej wielkości oczek oddalone od siebie .
    Kuna na poddaszu: Czy pastuch elektryczny podłączony do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika?Kuna na poddaszu: Czy pastuch elektryczny podłączony do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika?Kuna na poddaszu: Czy pastuch elektryczny podłączony do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika?

zenekmartens napisał:
    Kuna nie lubi hałasu.
    Widziałem w praktyce, jak pohałasujesz to ucieka, ale zawsze wraca, potem się przyzwyczaja i nie che jej się d.. ruszyć jak słyszy hałas.
  • #14 20592313
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Stało rusztowanie koło domu. Siedzimy w pokoju na górze aż tu nagle coś tupie po dachu jakby chłop w gumofilcach.
    I wtedy wprowadziła się na podbitkę kuna z małymi.
    Dzwonię do wujka kłusownika i pytam co to jest.
    Powiedział że to kuna.
    I mówi żeby robić dokuczliwy hałas to pójdzie z małymi.
    No i latałem że szczotka zmiotka na kiju i często stukałem w podbitki.
    I wyniosła się z małymi.
    Wlazła po rusztowaniu na dach. Tak mi kłusownik poradził. Może i ona przyzwyczaja się do stałego hałasu ale chyba nie lubi gwałtownego.
  • #15 20592548
    pszczyna
    Poziom 33  
    Cóż z tego że przegonisz raz skoro będzie-będą młode w swoim rewirze i znowu powrócą a kuna jest uparta ! więc jedynie daleka eksmisja ponieważ inne drastyczne środki są prawem zabronione.
    stanislaw1954 !! oczekuję sprostowania twej wypowiedzi ,,Tak, nie wolno zabijać"
  • #16 20592613
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @pszczyna No nie wiem o co chodzi? Przecież kuna jest pod ochroną.
  • #18 20592674
    pszczyna
    Poziom 33  
    stanislaw1954 napisał:
    @pszczyna No nie wiem o co chodzi? przecież kuna jest pod ochroną.

Lecz stwierdziłeś iż promuję rozwiązanie nie zgodne z prawem czyli uśmiercanie!
  • #19 20592684
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nadal nie wiem o co ci chodzi, napisałem wyraźnie- Tak nie wolno zabijać... itd. ale nigdzie nie napisałem,
    pszczyna napisał:
    stwierdziłeś iż promuję rozwiązanie nie zgodne z prawem czyli uśmiercane !
  • #20 20593666
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Ja przykleiłem zdjęcie kuny wpisane w znak zakazu i kuny już nie wchodzą...
  • REKLAMA
  • #21 20593961
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1824
    krakarak napisał:
    Ja przykleiłem zdjęcie kuny wpisane w znak zakazu i kuny już nie wchodzą...

Dodam, że zdjęcia należy wydrukować w kilku językach, by wszystkie istoty czujące zostały poinformowane.
    :)

Odstraszacz ultradźwiękowy, lecz z kilkoma przetwornikami pokrywającymi całą kubaturę miejsca - na tyle skutecznie rozwala komfort życia szkodnika, że w końcu się wynosi.
  • #22 20594083
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    Miałem kunę, straszenie czy piszczki nic nie dają. Trzeba uszczelnić np pianką cały dach aby nie miała dziury przez którą wejdzie, zostawić tylko jedną żeby miała jak wyjść w nocy na łowy, ja tak zrobiłem, u mnie podniosła dachówkę połówkę koło okna gdzie była ostatnia dziura, 1 w nocy i słyszę huk na poddaszu a to ona tak waliła żeby wyjść, płytkę ułożyłem z powrotem i już nie weszła ale jeszcze długo słyszałem pazurki na dachu jak latała i szukała dziury.
  • #23 20594177
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1824
    Odstraszaczy Kemo KEMO M094N zainstalowałem kilka i tylko takich. Inne są nieskuteczne, to prawie zabawki, dobre na koty.
    Przetworniki umieszcza się na długich przewodach, blisko otworów, kótre zrobiły kuny oraz blisko miejsc, gdzie słychać ich skrobanie, a właściciel domu przecież wie, gdzie mu buszują kuny.

Jak mówi stary, mądry baca:
    -szysko sie, Panocku, do zrobić, ino trza wiedzieć, jak.
  • #24 20594338
    wierzba123
    Poziom 16  
    pikarel napisał:
    Odstraszaczy Kemo KEMO M094N zainstalowałem kilka i tylko takich. Inne są nieskuteczne, to prawie zabawki, dobre na koty.
    Przetworniki umieszcza się na długich przewodach, blisko otworów, kótre zrobiły kuny oraz blisko miejsc, gdzie słychać ich skrobanie, a właściciel domu przecież wie, gdzie mu buszują kuny.

Jak mówi stary, mądry baca:
    -szysko sie, Panocku, do zrobić, ino trza wiedzieć, jak.

Jeśli mówisz że działa ten odstraszać to zaraz go zamawiam nie jest drogi może da rade.
  • #25 20594535
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    wierzba123 napisał:
    zaraz go zamawiam
    Nie omieszkaj zdać relacji , czy rzeczywiście ten model jest taki dobry i po jakim czasie kuna się wyniosła.
  • #26 20594556
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Janusz_kk napisał:
    Miałem kunę, straszenie czy piszczki nic nie dają. Trzeba uszczelnić np pianką cały dach aby nie miała dziury przez którą wejdzie, zostawić tylko jedną żeby miała jak wyjść w nocy na łowy, ja tak zrobiłem, u mnie podniosła dachówkę połówkę koło okna gdzie była ostatnia dziura, 1 w nocy i słyszę huk na poddaszu a to ona tak waliła żeby wyjść, płytkę ułożyłem z powrotem i już nie weszła ale jeszcze długo słyszałem pazurki na dachu jak latała i szukała dziury.

Ano właśnie.
    A najważniejsze nie robić fuszerki, tylko zgodnie ze sztuką budowlaną - to żadne wiatry ani kuny izolacji nie wywieją.
    Jak się nie przypilnuje budowlańców, to potem ma się skutki i trzeba samemu zakasać rękawy i poprawnie wykonać podbitkę i wykończenia przy murłacie.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #27 20594583
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Też mam podobny problem ale nie do końca wiem czy kuna czy kot myśliwy od sąsiadów bo i jedno i drugie jest w okolicy.
    Ale gniazda ptaków oprużnia a jajek podstawionych nie łapie. Na dodatek w żywo-łapce jak nie kot to jeż.

wada napisał:
    A najważniejsze nie robić fuszerki, tylko zgodnie ze sztuką budowlaną - to żadne wiatry ani kuny izolacji nie wywieją.

I nie zgodzę się. Koledze wygryzła deskę w podbitce żeby pałaszować pod dachem. Obecnie ma to odnowione i zabezpieczone drutem kolczastym chyba żyletkowy się to nazywa. Z 3 lata już spokój.
    Pozdrawiam
  • #28 20594686
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Michał_74 napisał:
    Witam.
    Też mam podobny problem ale nie do końca wiem ...
    wada napisał:

I nie zgodzę się. Koledze wygryzła deskę w podbitce żeby pałaszować pod dachem. ...

wygryzają jak się zostawi lekki luz ponad 3cm, ale jak szpara jest mniejsza pomiędzy deskami, a lepiej blaszane wykończenie i nie ma żadnych problemów
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #29 20594755
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 272
    W Polsce kuna domowa ani leśna nie są gatunkami objętymi ochroną.

Każde zwierzę można zabić jak stanowi zagrożenie dla ciebie lub twojej rodziny (w tym również zaparkowanego samochodu i to nie żart)

A teraz coś o Hipokryzji.
    Promowane "humanitarne" pułapki żeby złapać żywego szkodnika. Fajnie do czasu aż zapomnisz o takiej pułapce...
  • #30 20594868
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Marcin125 napisał:
    Fajnie do czasu aż zapomnisz o takiej pułapce...

Wtedy " zapach " ci przypomni. Jeżeli truchło w suchym miejscu będzie leżało , to muchy i inne owady też zrobią z tym porządek porządek , no ale trochę to potrwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kuną na poddaszu, która zniszczyła ocieplenie. Zastanawia się, czy podłączenie pastucha elektrycznego do profili gk skutecznie odstraszy szkodnika. Odpowiedzi wskazują, że skuteczność pastucha zależy od zamknięcia obwodu, co może być trudne do osiągnięcia w warunkach poddasza. Sugerowane są różne metody, takie jak umieszczenie dwóch przewodów pod podbitką, stosowanie żywołapek, hałasu oraz uszczelnienie dachu. Wskazano również na skuteczność odstraszaczy ultradźwiękowych, takich jak Kemo KEMO M094N, oraz na konieczność eksmisji kuny na odległość powyżej 5 km, aby zapobiec jej powrotowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA