logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowy temat: Poszukiwanie specjalisty od wooferów do naprawy głośników dB Q-sub z 2017/2018

IntTech 24 Maj 2023 00:14 378 2
REKLAMA
  • #1 20592281
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Temat jest dość nietypowy a przynajmniej tak mi się wydaje.
    Szukam speca od wooferów który wstawi mi cewkę do głośnika.

Głośniki kupiłem w 2017? 2018? Od jakiegoś jegomościa z Allegro.
    Po zakupie podłączyłem glosniki do jakiegoś wzmacniacza który miałem pod ręką, grały, nic nie trzeszczało, tarło itp. Wydawało się być wszystko ok - poszły wiec na półkę jako zapas.
    Miały to być głosniki dB oem od Qsub które zostały rzekomo „profesjonalnie” naprawione.

Po pandemii mój zapas finansowy i techniczny uszczuplił sie nieco a pojawiła sie potrzeba posiadania dodatkowych basikow - wyklepałem wiec na szybko obudowy sklonowane z moich „sprzyntów” i okazało się że końcówka odmawia współpracy z tymi dwoma głośnikami.

Okazało się że cewka nawinięta jest jakimś dziwnym drutem, tylko z jednej strony, znacznie mniejszą ilością uzwojeń a (nowsza)końcówka wykrywa zwarcie. Pamietam, że przy sprzedaży sprzedawca zapewniał mnie że OEMowy głośnik z dB q-sub to kosz, magnes, zawieszenie i membrana z dobrze znanego 18tbx100 i ze tylko cewka jest ciut inna. To ostatnie mogło by sie zgadzać bo udało mi sie załatwić cewki do 18tbx100 i o ile za pierwszym razem wkleiłem ją prosto (ale zbyt nisko), tak teraz nie udaje mi się tego powtórzyć.

Pytanie: czy jest tu na forum magik który naprawi te 2 glosniki.
    Cewki mogę jeszcze zalatwić.

Ew. Czy ktoś może opisać dokładnie jak je wymienić? Jestem skłonny zaryzykować naprawę jeszcze raz choć wolał bym to oddać komuś kto ogarnie to lepiej niż ja…
  • REKLAMA
  • #2 20592650
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1712
    Wymiana samych cewek w głośnikach? Nie tędy droga a jak już ktoś to tak robi, to jest to proszenie się o kłopoty.
    W profesjonalnych (i nie tylko) głośnikach wymienia się całe układy drgające, nawet jak uszkodzeniu uległa tylko sama cewka.
    Możesz podpytać Piotra Peto (PMP Pro Audio) lub Jana Głowackiego (Dragons Head), być może się podejmą a jak już się zdecydują, to tanio nie będzie.
    Inne firmy? Hmm jest takich wiele (znajdziesz w sieci), ale mało kto dysponuje odpowiednim/profesjonalnym warsztatem a głównie szeroką gamą odpowiednich komponentów.

Pozdrawiam.
  • #3 20592966
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Zestaw naprawczy głośników to około 40-50% wartości nowego głośnika. I tylko on ma sens.
    W mojej kilkunastoletniej karierze jeszcze nie widziałem przewiniętego głośnika, który by grał jak oryginał. Zawsze grały jakoś, ale np przy współpracy woofera z driverem pojawiała się dziura w okolicy podziału pasma. Pomijam aspekty głośności, czy nawet odpowiedzi fazowej, co ma krytyczne znaczenie w subwooferach.

Jak chcesz naprawiać, to jak pisał DjMapet, tylko oryginalne zestawy naprawcze.
REKLAMA