logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Overclocking failed. Please enter setup to re-configure your system.

sosino 29 Maj 2023 22:52 2763 20
  • #1 20599374
    sosino
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Cześć wszystkim,
    od jakiegoś czasu mam problem z moim PCtem. Co któreś włączenie, nie włącza się. Rusza, ale nie odpala się Windows - czarny ekran, jednostka działa i nic się nie dzieje.

Pomaga restart. Wtedy wchodził mi automatycznie do BIOSA, zapisywałem i restartował się komputer, po czym normalnie się włączał.

Teraz problem się nasila - występuje co raz częściej.
    Wrzucam screena z ekranem po odpaleniu się, gdy wystąpi ten błąd i z BIOSA.

Podejrzewam, że coś z taktowaniem w Biosie. Może RAM? Grafika?

Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Overclocking failed. Please enter setup to re-configure your system. 20230529_223211.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Overclocking failed. Please enter setup to re-configure your system. 20230529_223033.jpg (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20599620
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Nie wiem czy na tej płycie głównej idzie, ale generalnie na Z170 da radę podkręcić "non-K" intela poprzez szynę bclk, sam tak robiłem, ale pojawiły się później problemy z niebieskim ekranem błędu windowsa, oraz właśnie takim jak u Ciebie z płyty głównej "Overclocking failed". Ale jeżeli nic ręcznie nie zmieniasz z BLCK to raczej nie to.

Czy standardowo wybiera CI profil RAM "XMP" na 3200 ? jeżeli tak, wyłącz to, albo daj niższy i obserwuj.

Czy w ogóle robiłeś ustawienia fabryczne i na nich Ci wywala ten błąd, czy może coś mieniasz ?
  • #4 20600144
    sosino
    Poziom 12  
    smax17 napisał:
    Jakieś testy RAMu i grafiki robiłeś? Zasilacz sprawny? Bateria płyty głównej sprawdzona?

Testów nie robiłem. Nie wiem czy zasilacz sprawny. Baterii nie sprawdzałem. Zrobić to? Jak?

Dodano po 54 [sekundy]:

procsa napisał:
    Czy standardowo wybiera CI profil RAM "XMP" na 3200 ? jeżeli tak, wyłącz to, albo daj niższy i obserwuj.

Wyłączyłem właśnie i zamierzam obserwować.

Dodano po 54 [sekundy]:

procsa napisał:
    Czy w ogóle robiłeś ustawienia fabryczne i na nich Ci wywala ten błąd, czy może coś mieniasz ?

Nie robiłem ustawień fabrycznych, ale właśnie wymieniłem dysk systemowy SSD i zainstalowałem od nowa windowsa. Dalej to samo się dzieje.

Dodano po 25 [minuty]:

smax17 napisał:
    Jakieś testy RAMu i grafiki robiłeś? Zasilacz sprawny? Bateria płyty głównej sprawdzona?

Podpowiedz czym zrobić te testy.
  • #5 20600222
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Test RAMu zrób programem memtest86 (musisz zrobić bootowalnego pendriva i go zbootować)

baterię biosu (CR2032) musisz wyjąć z płyty głównej przy odłączonym zasilaczu (żeby nigdzie przypadkowo czegoś nie zewrzeć) i zmierzyć ją miernikiem. Nie powinna mieć mniej niż 3V.
  • #6 20600632
    sosino
    Poziom 12  
    Zrobiłem test RAMu. Zero błędów.

Jak wyjmę baterię biosu, to nic mi się nie zresetuje?

Dodano po 49 [sekundy]:

procsa napisał:

Wyłączenie nic nie pomogło. Problem dalej występuje.

Dodano po 1 [minuty]:

smax17 napisał:
    Zasilacz sprawny?

Jak sprawdzić, czy zasilacz sprawny?

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Dobra, dzisiaj podmieniam baterię, na nową. Jak to nie pomoże, to podmieniam zasilacz. Dam znać, jaki efekt.

Dodano po 8 [godziny] 34 [minuty]:

Podmiana baterii nic nie pomogła.
  • #7 20601549
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    sosino napisał:
    od jakiegoś czasu mam problem z moim PCtem. Co któreś włączenie, nie włącza się. Rusza, ale nie odpala się Windows - czarny ekran, jednostka działa i nic się nie dzieje.

...

Teraz problem się nasila - występuje co raz częściej.

Może MB - Płyta główna umiera...
  • #8 20602168
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    sosino napisał:

Nie robiłem ustawień fabrycznych

No to od tego zacznij, przywróć ustawienia fabryczne płyty głównej, dodatkowo poszukaj na stronie producenta czy jest aktualizacja biosu, jeżeli jest to zainstaluj i najlepiej ponowny reset ustawień fabrycznych.
  • #9 20608726
    sosino
    Poziom 12  
    Wymieniono mi zasilacz. Po tygodniu, dwukrotnie komputer się nie "odpalił".
    Jakby mniej, ale jednak występuje, czyli problem nie został wyeliminowany przez wymianę zasilacza.

Zamierzam przywrócić ustawienia fabryczne kart głównej. Jak się to wykonuje?
  • #10 20609491
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Płyty głównej - masz to opisane w Instrukcji, można także poprzez wyjęcie na kilka minut baterii z płyty głównej(po odłączeniu komputera od prądu).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20611484
    sosino
    Poziom 12  
    No dobra, ale ja wymieniałem baterię, a nim włożyłem nową, to potrwało ponad minutę, czyli wtedy wykonał się reset.
  • #13 20611504
    artaa
    Poziom 43  
    Zastanów się ... ;-)

Nowy SSD
    Nowy Windows

ale MB stara,

do czego podpięty jest nowy SSD z nowym Windows...

Jak reset ustawień BIOS MB nie pomaga, to może ona jest przyczyną.
  • #14 20611808
    sosino
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    Jak reset ustawień BIOS MB nie pomaga, to może ona jest przyczyną.

Zgadza się, tylko, że po wymianie zasilacza, częstotliwość błędy się bardzo zmniejszyła. Przez tydzień dwa razy się nie odpalił, a przed zmianą zasilacza kilka razy dziennie. To jest zastanawiające.

Zresetuję jeszcze raz, po przez wyjęcie baterii i dam znać. Reset robiłem przed wymianą zasilacza.
  • #15 20611828
    artaa
    Poziom 43  
    Zasilacz często uszkadza MB jak i wszystko inne.
  • #16 20617430
    sosino
    Poziom 12  
    Zrobiłem reset baterii, dalej to samo. Wychodzi na to, że nie jest to wina zasilacza.
    Macie jakieś jeszcze pomysły, co mogę zrobić?
  • #17 20619159
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Skoro piszesz że płyta stara. to może po prostu wywaliło jakiś kondensator na płycie i dlatego jest "niestabilna"
    Swoją drogą sprawdź pastę na procku bo może to on się wykrzacza z powodu za wysokiej temperatury w trybie turbo.
    Wgraj nowszy bios lub też ten sam ale ponownie bo może ma jakieś błędy wewnątrz lub nie do końca poprawnie go odczytuje.
  • #18 20633362
    sosino
    Poziom 12  
    zawartek napisał:
    Wgraj nowszy bios lub też ten sam ale ponownie bo może ma jakieś błędy wewnątrz lub nie do końca poprawnie go odczytuje.

Próbuję znaleźć BIOSa do mojej płyty i coś mi nie idzie. Moja płyta to asus z170-p. Pomożecie?
  • #19 20633367
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    sosino napisał:
    Próbuję znaleźć BIOSa do mojej płyty i coś mi nie idzie. Moja płyta to asus z170-p. Pomożecie?

Strona producenta działa bez problemów
    https://www.asus.com/pl/supportonly/z170p/helpdesk_bios/
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 20658288
    sosino
    Poziom 12  
    Temat się rozwiązał w sposób brutalny. Wymiana płyty głównej i procesora. Działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając komunikat "Overclocking failed". Po kilku próbach uruchomienia, komputer wchodzi do BIOS-u, gdzie użytkownik zapisuje ustawienia, co czasami pomaga. Problemy nasilają się, a użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być ustawienia taktowania RAM-u lub karty graficznej. Użytkownicy forum sugerują przeprowadzenie testów RAM-u (np. memtest86), sprawdzenie zasilacza oraz wymianę baterii BIOS-u. Po wymianie zasilacza i SSD problem nadal występuje. Użytkownik rozważa przywrócenie ustawień fabrycznych płyty głównej oraz aktualizację BIOS-u. Ostatecznie, po wielu próbach, problem został rozwiązany przez wymianę płyty głównej i procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA