logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deutz BF4M1012E: Olej w płynie chłodniczym, wymiana części, głowica planowana, co dalej?

marlena2602 10 Cze 2023 09:29 2511 17
REKLAMA
  • #1 20611538
    marlena2602
    Poziom 3  
    Witam. Posiadam koparkę z silnikiem Deutz BF4M1012E w której poszedł olej do płynu chłodniczego. Pierwsza myśl, wymiennik ciepła i uszczelnienia. Po wymianie, dalej ten sam problem, więc zrzuciliśmy głowicę. Głowica planowana, sprawdzana szczelność, uszczelka Reinz i dalej się miesza. Po 5 godzinach pracy, wciąga około 0.5l oleju do płynu. Silnik chodzi równo, nie kopci. Zalewany cały czas płynem. Czyżby gdzieś strzelił blok:((?
  • REKLAMA
  • #2 20611555
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    marlena2602 napisał:
    Czyzby gdzies strzelil blok:((?

Albo jakaś zaślepka - trzeba pytać mechanika co na codzień takie silniki rozbiera.
  • REKLAMA
  • #3 20611634
    urkotrebor
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Zastanowiłbym się czy aby to był olej silnikowy , może to olej z układu hydraulicznego ?
    Olej hydrauliczny też się nagrzewa i musi być chłodzony , trzeba tylko namierzyć punkt syku .
  • #4 20611682
    marlena2602
    Poziom 3  
    Miesza sie na pewno olej silnikowy. Zbyt duzy ubytek oleju silnikowego a brak wyciekow na zewnątrz. Jeszcze zastanawiam sie czy obudowa na wymienniku ciepla moze nie byc pęknięta. Najlepiej byloby ominac wymiennik ale boje sie czy jak zmostkuje przewody olejowe czy nic sie nie stanie Deutz BF4M1012E: Olej w płynie chłodniczym, wymiana części, głowica planowana, co dalej? dokladnie chodzi mi o te kanaly, podajze olejowe czy jak odetne zasilanie ktore dochodzi do wymiennika czy tam nie pojdzie i tak olej
  • #5 20614847
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    jdubowski napisał:

Albo jakaś zaślepka.

Ciekawe która? Bo ja żadnej nie znam.

urkotrebor napisał:
    Zastanowiłbym się czy aby to był olej silnikowy , może to olej z układu hydraulicznego ?
    Olej hydrauliczny też się nagrzewa i musi być chłodzony , trzeba tylko namierzyć punkt syku .

No to podaj miejsce styku, i gdzie jest chłodzony. Bo pojęcia o hydraulice siłowej nie masz, o silnikach też....

Autorze silnik może spalać olej. Układ chłodzenia nie tak łatwo wypłukać. Dałeś Ori uszczelki pod wymiennik. Bo tak widzę tylko masę uszczelniająca.
    Głowice sprawdza się ciśnieniowo, zawsze. Wymiennik też się da.
  • #6 20615115
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1834
    Za pompą wody jest zaślepka wkręcana gwint M22x1.5. Miałem przypadek, że spróchniała.
  • #7 20615564
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie w tym silniku. To 1012 a nie 1013.
  • REKLAMA
  • #8 20615655
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    kkknc napisał:
    Ciekawe która? Bo ja żadnej nie znam.

Bywa że w celu wykonania kanału olejowego w bloku jest on wiercony wiertłem na przykład 8mm, wiertło przechodzi przez płaszcz wodny. Następnie otwór z zewnątrz do płaszcza wodnego jest powiększany do przykładowo 12mm a potem montuje się dwie zaślepki - 8mm między kanałem olejowym a płaszczem wodnym i 12mm między płaszczem wodnym a "zewnętrznością".
  • #9 20615725
    kkknc
    Poziom 43  
    Temat dotyczy konkretnego silnika. To podaj to miejsce, a nie że bywa. Bo w tym silniku nie bywa.
  • #10 20616705
    marlena2602
    Poziom 3  
    Witam. Glowica byla planowana oraz sprawdzana na szczelnosc ciśnieniowo. Wymiennik sprawdzalismy sami. Nabilismy do niego 4.5 bara i do gorącej wody, wszystko było szczelne. Pod wymiennik zamawiane byly oryginalne uszczelnienia "zielone oringi" pod pokrywe wymiennika tez oryginalna uszczelka deutza. Pod glowice uszczelka reinz. Przed awaria silnik nie pobieral oleju i wydaje mi sie ze teraz tez olej nie jest spalany bo z wydechu nie ma śladu. A w zbiorniczku caly czas bloto i duzy ubytek oleju silnikowego
  • REKLAMA
  • #11 20616884
    kkknc
    Poziom 43  
    Pół litra nie zobaczysz jak silnik spala. W bloku brak miejsca styku tych czynników. Oglądając i patrząc nic dalej nie pójdzie. Ja bym popracował cały dzień i zobaczył dokładnie ile oleju ubywa. Bo teraz twierdzisz że 0,5l/h skoro dostaje się do układu chłodzenia to po 10h powinieneś tam mieć 5l oleju. Czyli pół oleju pół płynu. A sam korek który ma zawór ciśnieniowy będzie upuszczać zbędne ilości. Więc całość naokoło będzie mocno uwalona olejem.
    Zrób zdjęcie chłodnicy z korkiem. Bo były 3 typu.
  • #12 20616899
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3304
    A blok był mierzony czy jest płaszczyzna? Prosta głowica na krzywy blok też się nie uszczelni. Bada się obie powierzchnie choć ryzyko zwichrowania bloku jest małe ale wżery czy pęknięcia już jak najbardziej.
  • #13 20617045
    rekar
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Deutz BF4M1012E: Olej w płynie chłodniczym, wymiana części, głowica planowana, co dalej? Zdjęcie bloku silnika 1012. Za pompą wody jest zaślepka imbusowa, do kanału olejowego. Odkręcić pompę spryskaj tą zaślepkę wodą z płynem. Wykręć czujnik ciśnienia oleju i wpuść powietrze. Będziesz wiedziała czy ona puszcza
  • #14 20617487
    marlena2602
    Poziom 3  
    kkknc napisał:
    Pół litra nie zobaczysz jak silnik spala. W bloku brak miejsca styku tych czynników. Oglądając i patrząc nic dalej nie pójdzie. Ja bym popracował cały dzień i zobaczył dokładnie ile oleju ubywa. Bo teraz twierdzisz że 0,5l/h skoro dostaje się do układu chłodzenia to po 10h powinieneś tam mieć 5l oleju. Czyli pół oleju pół płynu. A sam korek który ma zawór ciśnieniowy będzie upuszczać zbędne ilości. Więc całość naokoło będzie mocno uwalona olejem.
    Zrób zdjęcie chłodnicy z korkiem. Bo były 3 typu.

Jest dokładnie tak jak Pan mówi, po dłuższej pracy wyrzuca syf przez korek na zbiorniczku. W chłodnicy nie ma korka.

Sprubuje jeszcze dostać sie do zaślepki za tą pompą wody, ponieważ tam jeszcze nikt nie zaglądał.
  • #15 20617694
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Ewidentnie kwestia "gadżetu" za pompą wody.
  • #16 20625200
    rekar
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chyba nie dowiemy się co było przyczyną.
  • #17 20626397
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    rekar napisał:
    Chyba nie dowiemy się, co było przyczyną.

W ogóle mnie to nawet nie zaskoczyło.
    Konto od 10.06.2023, ostatnie logowanie 14.06.2023 - wniosek się sam nasuwa.
  • #18 21181211
    marlena2602
    Poziom 3  
    Witam. Przepraszam panowie za nieobecność, ale całkowicie zapomniałem o tym. Co do problemu, nie został rozwiązany. Sprawdziliśmy dosłownie chyba wszystko i dalej nic. Najprawdopodobniej jest gdzieś pęknięty blok. Koparką działamy bardzo rzadko i przed każdym wyjazdem wylewamy syf ze zbiorniczka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Deutz BF4M1012E w koparce, gdzie olej silnikowy dostaje się do płynu chłodniczego. Po wymianie wymiennika ciepła i uszczelnień oraz planowaniu głowicy, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa pęknięcie bloku silnika, ponieważ nie zaobserwowano wycieków na zewnątrz, a silnik nie kopci. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenia zaślepek, obudowy wymiennika ciepła oraz kanałów olejowych w bloku. Użytkownicy sugerują dokładne sprawdzenie zaślepki za pompą wody oraz ciśnienia w układzie chłodzenia. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik planuje dalsze działania w celu zdiagnozowania usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA