logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć matrycę LED 5x7 do PLC Siemens S7-200 z dekoderem?

cube080 24 Lis 2005 17:11 1994 5
  • #1 2022285
    cube080
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam nadzieje,ze moze ktos mi pomoze.
    Musze wykonac uklad ktory za pomoca sterownika PLC (SIEMENS S7 200) bedzie wyswietlal na matrycy z diod LED 5x7 litery alfabetu, jedna po drugiej.
    Mam pomiedzy sterownikiem a matryca zastosowac jakis dekoder multiplekser i nie mam pojecia co to ma byc:( wiem tylko tyle ze jest 6 wejsc i 35 wyjsc. Czy jest moze jakis konkretny uklad, ktory by mi to rozwiazal? Prosze o jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam!
  • #2 2027303
    pan_piotr
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Z tego co napisałes sterownik ma wyświetlać litery alfabetu.
    Tylko mam takie pytanie??
    Czy on ma wyswietlać odpowiedna literkę na odpowiedz na podany przez ciebie stan wejściowy na sterowniku. I jak nazywa sie program do programowania tego sterownika???
  • #3 2028138
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Do programowania S7 używa się oprogramowania simovis.
  • #4 2028626
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 154
    Nie znam możliwości tego sterownika, ale możesz skorzystać z układu MAX6953 do sterowania matrycą- jeden feler tego rozwiązania to musiałbyś sterownikiem symulować szynę i2c. Inne rozwiązanie to wytypowanie pięciu linii kolumn i 7 linii wierszy, na przecięciach tych linii montujesz diodę, wystawiając na kolumnach i wierszach sygnały sterujące zapalisz tylko te diody gdzie na jednej linii będzie sygnał WYSOKI a na drugiej stan NISKI.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć matrycę LED 5x7 do PLC Siemens S7-200 z dekoderem? matryca7x5.PNG (13.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2035372
    cube080
    Poziom 11  
    Wlasciwie to chodzi mi o takie sterowanie Ta matryca aby za pomoca 6 wejsc (ktore wychodza z PLC) wyswietlac alfabet na tej matrycy. Szukalem informacji tutaj na forum ale nie potrafie tego jakos poskladac do kupy:/ Czy jest jakis uklad scalony pozwalajacy na sterowanie matryca 5x7?z 6 wejsciami? pozdrawiam!
  • #6 2038683
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Wejścia wchodzą a nie wychodzą ze sterownika. Chcąc uzyskać pomoc trzeba się wyrażać precyzyjnie. Na 6 wyjściach bez elementów dodatkowych zewnętrznych realizacja tego problemu jest niemożliwa. Sugerowałbym zewnętrzny rejestr przesuwny np 2x4094 oczywiście z buforami. Potrzebne by wówczas były tylko 3 wyjścia: DATA, CLK i STROBE.
REKLAMA