logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EJ2302AOX2 - lodówka warczy

16 Cze 2023 10:10 2703 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdiagnozować i usunąć głośne warczenie lodówki, które czasem ustępuje po stuknięciu w skraplacz, mimo że nadal chłodzi?

Najpierw ustal, czy dźwięk jest „miękkim” stukiem sprężarki, czy raczej sykiem — jeśli to syczenie i do tego pojawia się oleisty nalot przy rurkach, to podejrzenie pada na ubytek czynnika chłodniczego [#20658741] Sprawdź też, czy hałas gaśnie natychmiast po wyłączeniu sprężarki; jeśli jeszcze chwilę trwa, źródłem jest przepływ czynnika, a nie sama sprężarka [#20658741] Do lokalizacji drgań użyj stetoskopu albo drewnianego trzonka młotka i osłuchaj po kolei sprężarkę oraz rurki układu [#20658741] Warto też podać rzeczywiste pomiary temperatur, bo „dobrze chłodzi” nie wyklucza nieszczelności lub problemu w obiegu [#20658741] Jeśli serwisant po oględzinach uznał, że układ nie nadaje się do sensownej naprawy, to praktycznym rozwiązaniem jest wymiana lodówki [#20710209]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20619148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #2 20658741
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2780
    Nagranie jest dość ciche. Czy mógłbyś nagrać, ale sam dźwięk, jeszcze raz starając sie przysunąć mikrofon telefonu do miejsca gdzie jest najgłośniej.
    Poza tym plik VAW lub MP3(o dobrej jakości!) można wrzucić do Audacity i przeprowadzić analizy, a przede wszystkim podbić poziom dźwięku.
    Pytanie jest takie: Czy to jest bardziej "miękki" stuk sprężarki czy bardziej syk?
    Jeśli to drugie w połączeniu z :
    Robo-technical napisał:
    podczas łączenia komputera i skraplacza wyczułem oleisty nalot.

(domyślam się że chodzi o połączenie kompresora (rurka tłoczna - o mniejszej średnicy) ze skraplaczem)
    Może sugerować ubytek czynnika. W każdym razie trzeba się upewnić w tym zakresie.
    Robo-technical napisał:
    lodówka i zamrażarka dobrze chłodzą.

Jakbyś dokładniej określił tę "dobroć chłodzenia", tzn podał wyki pomiarów temperatury było by super.
    Nie wiem jak jest w Twojej lodówce, ale we wszystkich mi znanych chłodziarko-zamrażarkach nie ma bezpośredniego połączenia sprężarki ze skraplaczem. Gorący czynnik (taki powinien być podczas pracy sprężarki) w formie gazowej prowadzony jest rurką w okolice uszczelki drzwi zamrażarki aby tę ostatnią podgrzewać aby nie przymarzła do obramowania drzwi. Dopiero potem czynnik podawany jest do skraplacza.
    Niestety ta cześć obiegu czynnika (podgrzew uszczelki) "lubi" dostać nieszczelność.
    Robo-technical napisał:
    Przypuszczam, że problem może wynikać ze skraplacza, parownika lub sprężarki.

Jedynym źródłem drgań mogących się "przekształcać" w słyszalny dźwięk jest sprężarka. To ona przez mocowania i rurki może roznosić drgania po konstrukcji.
    Drgania powinny zgasnąć natychmiast po wyłączeniu sprężarki! Jeśli ten denerwujący dźwięk słychać jeszcze chwilkę po wyłączeniu sprężarki, to jego źródłem jest przepływ czynnika. Jeżeli czynnika jest za mało, to może on nie ulegać skropleniu i pchany jest w formie gazu przez rejony gdzie normalnie występuje ciecz, powodując coś na podobieństwo gwizdu/syku.
    Najlepszym narzędziem do poszukiwania źródła takich hałasów wynikających z drgań jest stetoskop. W razie braku stetoskopu doskonale się sprawdza ... trzonek od młotka wykonany z twardego drewna.
    Trzeba osłuchać stetoskopem (trzonkiem) wszystkie podejrzane miejsca zaczynając od sprężarki.
    PS. Czy zamrażarka była odszraniana? Czy solidne (z otwartymi drzwiami) odladzanie zmienia sytuację w kwestii hałasu?
  • #3 20710152
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 20710209
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    Przyjechał serwisant. Posprawdzał i stwierdził że lodówka nie nadaje się do sensownej naprawy

Czy podał jakieś konkretne powody braku sensowności naprawy?
    Robo-technical napisał:
    Ze względu na decyzję serwisową, ubezpieczalnia pozwoliła mi na zakup nowej lodówki.

Wygląda na to, że to będzie dla Ciebie najlepsze rozwiązanie. Jednak pod jednym warunkiem: Zrezygnujesz z dziwnego, wg mnie, założenia:
    Robo-technical napisał:
    Zależy mi żeby nie miała NoFrostu

Masz jakieś logiczne argumenty przeciw nofrost???
    Ja akurat doradzałbym zakup właśnie nofrost.
    Argumenty przytaczałem w wielu postach na forum, więc nie chcę się powtarzać. Choćby ostatni temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3997349.html#20706965u
    Robo-technical napisał:
    Czy warto kupić lodówkę firmy Amica?

Wg mnie nie warto.

Robo-technical napisał:
    jack63 napisał:
    Nie wiem jak jest w Twojej lodówce, ale we wszystkich mi znanych chłodziarko-zamrażarkach nie ma bezpośredniego połączenia sprężarki ze skraplaczem.

A u mnie chyba jest. Sprężarka łączy się z czarną rurką skraplacza a na powrocie chyba bezpośrednio z parownikiem który jest niewymienialny w tym dziadostwie

Teraz to już mało istotne. Ze zdjęć nie można wywnioskować czy jest pogrzew uszczelki drzwi zamrażarki, a w zasadzie tzw zamrażalnika, bo prawdziwa komora mroźnicza w tej lodówce nie występuje.
    Faktycznie czynnik ze sprężarki idzie bezpośrednio do skraplacza, ale nie widząc całości nie można wykluczyć, że podgrzew występuje PO skraplaczu.
  • #5 20710293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20710318
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Robo-technical napisał:
    jack63 napisał:
    AsReeX napisał:
    Proste nie oznacza mało awaryjne

Popieram w całej rozciągłości.

Mam inne zdanie na ten temat

Wiesz ile lodówek Beko poszło na utylizację z powodu dziurawego układu?

Robo-technical napisał:
    Tak mam. Rzekomą "zaletą" jest to że wysuszają powietrze wewnątrz komory. To powoduje że WYSUSZAJĄ JEDZENIE Niestety w czasie gwarancji nie można usunąć tejże funkcji, choćby przez odłączenie grzałki.

Tak, to beznadziejna funkcja ... lepiej rozmrażać sobie np. sidebyside co pół roku xD

Robo-technical napisał:
    Dlaczego? Bardzo chętnie posłucham (a raczej poczytam) Twojej opini

Ponieważ nawet Amica w dokumentach nie chce się przyznać, kto to dla niej produkuje!

Swoją drogą? Ma kolega opis "Specjalista AGD" to jakie kolega AGD naprawia?
  • #7 20710347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 20710374
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    jack63 napisał:
    Masz jakieś logiczne argumenty przeciw nofrost???

Tak mam. Rzekomą "zaletą" jest to że wysuszają powietrze wewnątrz komory. To powoduje że WYSUSZAJĄ JEDZENIE Niestety w czasie gwarancji nie można usunąć tejże funkcji, choćby przez odłączenie grzałki.

Wybacz, ale wygląda na to, że nie rozumiesz problemu tzw ususzki, który dotyka przechowywanych w chłodniach/chłodziarkach, towarów. Szczególnie owoców, a najczęściej jabłek.
    To nie jest żadna funkcja, tylko immanentna cecha chłodni/chłodziarek! Każdego tego typu urządzenia, które chłodzi towar dzięki ruchowi chłodnego powietrza. Tego nie da się wyłączyć przez wyłączenie grzałki.
    Trzeba by wyłączyć działanie praw fizyki.
    Ususzka występuje zawsze i w każdej chłodziarce! Wielkość ususzki zależy od ilości powietrza obiegowego w czasie.
    Przy tzw grawitacyjnym obiegu powietrza w typowej obecnie lodówce bez no frost ususzka jest, z reguły, mniejsza niż w tej z nofrost. Choć coraz częściej z oszczędności na wielkości parownika dodawany jest wentylator w górnej części ściany chłodzącej. Powoduje ten wentylator zwiększenie mocy parownika(szybsze schładzanie lub możliwy mniejszy parownik) jednak kosztem zwiększenia strumienia powietrza, a przez to.... ususzki.
    Sam mam nofrost i problemu ususzki nie dostrzegam. Po protu wystarczy włożyć wrażliwe produkty do pudełek lub woreczków strunowych.
    Kwestię prostoty konstrukcji vs awaryjności napieszę w następnym poście.
  • Pomocny post
    #9 20710377
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Jak Cię to bardzo interesuje to chociaż przeczytaj temat, w którym się wypowiadasz. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poście #4

Napisałem Ci tylko, że akurat Amica nie produkuje niczego poza kuchenkami :)

Robo-technical napisał:
    I co w tym dziwnego? Świrpool też tak robi. Jakoś mnie to nie dziwi i nie martwi. Powiedzmy że to ich tajemnica firmowa

Co ty nie powiesz! To ja powiem koledze gdzie .. większość na rynek EMEA produkuje Wrocław!

Robo-technical napisał:
    Napisałeś to na serio czy z ironią? Bo nie potrafię tego odgadnąć...
    Czytającym ten temat napomknę że lodówki NoFrost też należy porządnie rozmrozić bo zaladzają się i nie chłodzą. Sklepowe bajki że ich nie trzeba rozmrażać to jednak bajki.

Z ironią .. dobrego, ale podkreślam dobrego NoFrosta rozmraża się tylko wtedy, jak się coś popsuje.

Jeśli chodzi o kompresory inwerterowe, to psują się bardzo rzadko (parametrów pracy pilnuje elektronika).
  • #10 20710420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20710433
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Co polecacie kupić?

Samsunga - lodówki są całkiem niezłe!

Boscha, Miele ... to by było na tyle z dobrych marek.
  • #12 20710772
    jack63
    Poziom 43  
    AsReeX napisał:
    podkreślam dobrego NoFrosta rozmraża się tylko wtedy, jak się coś popsuje.

Też tak uważam. I z teorii i z praktyki. Od 2.5 roku nie robiłem odszraniania/odladzania ani chłodziarki ani zamrażarki w mojej, niby kaprawej, beko...
    Mało tego, nie ma powodów abym musiał to robić przez następne lata.
    AsReeX napisał:
    Boscha, Miele ... to by było na tyle z dobrych marek.

Wg mnie jedyne co mają to .... wysoką cenę, a reszta to chińszczyzna średnich lotów.
    Ogólnie "wiara" w marki to ściema powielana przez marketingowców. Diabeł tkwi w szczegółach. Jak zwykle.
  • #13 20710852
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20710898
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    . Co sądzicie o tej Amisi?

Tylko jeżeli zależy Ci na małych wymiarach, co jest wychwalane przez marketingowców.
    Typowa, najbardziej chora konstrukcja z parownikami zalanymi pianką. Tam może być i ...kocie łajno, a na pewno jest pełno "oszczędności".
    Zapomnij. Dołóż jeszcze tysiaka i kup coś lepiej rokującego.
  • #15 20711026
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Tylko nie szajsung. Elektronika zalewana żywicą i ciężka do naprawienia. Uszczelki drzwiowe - zależne od szczęścia. Ogólnie z drzwiami to różnie bywa. Kostkarki psują się na gwarancji. Z zalet to fajny dostęp do parownika i naprawdę porządnie okablowanie i styki

Napisałem o Samsungu wyłącznie w kontekście lodówek - tutaj moduły nie są w galaretce :)

Robo-technical napisał:
    Pralki mają spoko ale zmywarki to tragedia. Akurat naprawiam na co dzień i widzę jakie to jest.

Popatrz na konkurencję! Tak naprawdę karty rozdaje Bosch, Electrolux i Whirlpool ... później są inni z marginesu. Na tle wyrobów innych marek, to złego słowa nie można o nim powiedzieć.

Robo-technical napisał:
    P.S. Co sądzicie o tej Amisi?
    https://www.ceneo.pl/129898168

Nawet kompresor ma wdzięczną nazwę "Huaguang".

Schemat elektryczny lodówki z zaznaczonym modułem zabezpieczenia przeciążeniowego i kompresorem.
  • #16 20711222
    jack63
    Poziom 43  
    AsReeX napisał:
    Nawet kompresor ma wdzięczną nazwę "Huaguang".

Tak jak w Boszach występowała "wdzięczna" nazwa JIAXIPERA, co jakoś "dziwnie" przypomina Aspera.

Wymieniasz BSH na czele jakbyś miał w tym swój interes, czyli robił kryptoreklamę.

W kwestii rozwiązań nofrost. Jest ich kilka i różnią się dość mocno budową oraz właściwościami. Samsungi, te wąskie z niższej półki, mają jeden parownik, a przez to wspólny obieg powietrza dla zamrażarki i chłodziarki. Regulacja temp chłodziarki układem przepustnic. Te ostatnie "lubią" zamarzać lub psuć się. Bosz stosuje podobne rozwiązania.
    Ten wspólny obieg powietrza prowadzi do większego wprowadzania wilgoci i... zapachów z chłodziarki do zamrażarki.

Niedawno zetknąłem się z Whirlpoolem. Dwa parowniki szeregowo dla czynnika. Rozdzielone obiegi powietrza. Fatalny układ sterowania. Jedna sprężarka on/off. Pracuje to dziwacznie. Duże zmiany temp w komorze chłodziarki.

Dla mnie Whirlpool już dawno jest "pod kreską" ze względu na stosowanie "oszczędności" i kosmiczne ceny części zamiennych.

Praktycznie identyczny układ hydrauliczny dla czynnika miał olbrzymi Samsung, który naprawiałem. Jednak tam, już po naprawie, pracowało to dużo lepiej, bo sprężarka była inverterowa(możliwość dostosowania wydajności sprężarki do zapotrzebowania na moc chłodniczą), a układ sterowania miał lepsze algorytmy pracy.
    Tak na marginesie, ten Samsung, wtedy (2018) kosztował coś ok 7,5k, miał "fabryczną" usterkę - zagnieciona kapilara przy wlocie do parownika chłodziarki. Lodówkę naprawiało kilku fajansiarzy. Pierwszym był jakiś "przysklepowy". Wszyscy(!) wymieniali .... sprężarki. Także Lodówka skończyła naprawę na ....trzeciej sprężarce i drugim inwerterze.

Jest jeszcze jeden układ hydrauliczny obiegu czynnika w dwóch wariantach głównych, ale o tym w następnym poście.

Także wszystko to jest dość skomplikowane, ale marketingowcy sprowadzają wszystko do ....marki. A tu jedna lodówka, nawet pogardzanej marki może być obiektywnie dużo lepsza od najdroższej z marki o "ugruntowanej w świadomości klientów pozycji rynkowej"... Trzeba wejść głębiej w szczegóły, a nie pływać po powierzchni.
  • Pomocny post
    #17 20711573
    AsReeX
    Poziom 40  
    jack63 napisał:
    Tak jak w Boszach występowała "wdzięczna" nazwa JIAXIPERA, co jakoś "dziwnie" przypomina Aspera.

Wymieniasz BSH na czele jakbyś miał w tym swój interes, czyli robił kryptoreklamę.

Obsługujesz jakąś gwarancję? ... Tylko to jest wyznacznikiem tego, co obecnie się psuje. Dziś sprzedawane urządzenia trafią do mistrzów dopiero za kilka lat ...
  • #18 20711999
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20714307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20714327
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Robo-technical napisał:
    Czy za cenę 2 tys zł da się kupić

Nie da się
    Robo-technical napisał:
    komory te w żaden sposób NIE BYŁY połączone

Whirpool miał kiedyś semi no-frost, czyli zamrażalnik no-frost, a w lodówce zatopiona płyta parownika, chyba wszystkie się rozszczelniły po paru latach. Jedynie side-by-side.
    Robo-technical napisał:
    Będzie głośna?

Tylko inwerter zapewnia w optymalnych warunkach ciszę w czasie doby.
    Rzuć okiem na Haier, Hisense
  • #21 20714336
    AsReeX
    Poziom 40  
    Sebastian_M26 napisał:
    Whirpool miał kiedyś semi no-frost, czyli zamrażalnik no-frost, a w lodówce zatopiona płyta parownika, chyba wszystkie się rozszczelniły po paru latach

W niektórych droższych modelach jest zawór 3d do sterownia odrębnymi obiegami.

Sebastian_M26 napisał:

To akurat jest niczym nie poparta teoria! Co do tych dwóch marek, to podobnie jak Amica - Chińskie konstrukcje.
  • #22 20714379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20714472
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    Co sądzicie o sprężarce?

Katastrofa.
    Robo-technical napisał:
    Będzie głośna?

Trzeba sprawdzić w sklepie.
    Robo-technical napisał:
    Będzie się dokuczać?

?????
    Sebastian_M26 napisał:
    Whirpool miał kiedyś semi no-frost, czyli zamrażalnik no-frost, a w lodówce zatopiona płyta parownika,

Nie o to chodzi. Poczytaj o neofrost beko. Z resztą ostatnio miałem do czynienia podobnym układem w Whirpolu BSNF8151. Nie wiem czy jest jeszcze na rynku. Jednak nie polecam.
    Sebastian_M26 napisał:
    Robo-technical napisał:
    Czy za cenę 2 tys zł da się kupić

Nie da się

Da się. Są np. beko. Jednak z mniej pogardzanych ( :D ) marek będzie bardzo trudno.
    Robo-technical napisał:
    Sebastian_M26 napisał:
    Hisense

Jako AGDowiec pierwszy raz dowiedziałem się o tej marce wczoraj oglądając lodówki w Media Expercie

Opinie panów "expertów" z expert można sobie .... w buty włożyć.
    Akurat Haier to marka chińska znana od lat w USA. Ja bym się zainteresował ich produktami. A szczególnie dostęþnością części zamiennych, bo to świadczy o poważnym podejściu do danego rynku i jego klientów.
    Robo-technical napisał:
    Więc... Komentować nie trzeba

Posługujesz się nie wiedzą tylko swoimi uprzedzeniami. Odrzucasz propozycje przynajmniej godne uwagi a kierujesz wzrok na najgorszego syfa jaki pewnie stoi od dłuższego czasu w expercie.
    Zadziwiasz mnie. In minus niestety. Rób jak uważasz. Twoja wola.
    AsReeX napisał:
    W niektórych droższych modelach jest zawór 3d do sterownia odrębnymi obiegami.

Niekoniecznie droższych. Moja beko ma taki zawór. Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jedyną wadą jest to, że czasami hałasuje.
    Niestety nie znalazłem ŻADNYCH informacji na temat jego działania. tj ile ma pozycji i jaki jest schemat połączeń na pozycjach. Na pewno jest tam silnik krokowy. Tyle zdążyłem wywnioskować zanim dosunąłem lodówkę do ściany.

Jakbyś miał jakieś informacje lub taki zepsuty zawór (po wymianie) do oddania w celu rozbiórki i analizy budowy, to bardzo proszę o kontakt.

AsReeX napisał:
    Sebastian_M26 napisał:

To akurat jest niczym nie poparta teoria!

Zgadzam się z kolegą AsReex. W kwestii hałasu rodzaj silnika ma niewielkie znaczenie. Powiedziałbym, że sam silnik BLDC, a takie są w agregatach sprężarkowych lodówek, jest głośniejszy niż tradycyjny silnik indukcyjny. Silnik BLDC nie pracuje płynnie tylko skokami. Trochę jak krokowy powodując większy hałas i ...specyficzne zużycie łożysk tocznych powodujące również hałas.
  • Pomocny post
    #24 20714477
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Robo-technical napisał:
    Za Haierem jakoś nie przepadam. Dla mnie to taki trochu No-Name

Zgadza się, to taki największy producent agd na świecie.
    Robo-technical napisał:
    AGDowiec pierwszy raz dowiedziałem się o tej marce wczoraj

:) No ja serwisem się nie zajmuję ale trochę mam kontaktu od strony sprzedażowej i te ludki co wożą po kilkadziesiąt lodówek w tygodniu płaczą jak mają zawieźć Samsunga, Boscha itp. itd. połamane, pokrzywione, po poł centymetra na drzwiach, taka tam kontrola jakości i to idzie w styropiany i folie, a uśmiechają przy Haier, Hisense
    Lodówka to najmniej awaryjne agd, więc nie ma się nad czym rozwodzić, ani przepłacać za "firmy", ciekawe gdzie bsh kupuje lodówki z swoim logiem... Mid.. , a do kogo kogo należy już Whirlpool
    Robo-technical napisał:
    AGDowiec
    :)
  • #25 20714498
    AsReeX
    Poziom 40  
    jack63 napisał:
    Niekoniecznie droższych. Moja beko ma taki zawór. Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jedyną wadą jest to, że czasami hałasuje.
    Niestety nie znalazłem ŻADNYCH informacji na temat jego działania. tj ile ma pozycji i jaki jest schemat połączeń na pozycjach. Na pewno jest tam silnik krokowy. Tyle zdążyłem wywnioskować zanim dosunąłem lodówkę do ściany.

Jakbyś miał jakieś informacje lub taki zepsuty zawór (po wymianie) do oddania w celu rozbiórki i analizy budowy, to bardzo proszę o kontakt.

Chodziło mi o konstrukcję tego konkretnego producenta. Silnik krokowy stosowany jest bardzo rzadko, w większości to zwykły elektromagnes.

Ps. Jeśli śmieci już nie pojechały, to gdzieś leżał .. napisz na PW.
  • #26 20714501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #27 20714503
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Pan złota rączka to było coś fajnego za komuny, ale nie dziś, gdzie do każdego sprzętu trzeba mieć nierzadko specjalistyczną wiedzę techniczno- serwisową.

Brawo - potem przeglądasz posty i widzisz różne brednie!

Ps. Kup Samsunga i po kłopocie!
  • #28 20714547
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    Zdaję sobie sprawę że nie każdy będzie mnie lubił.

Nie o lubienie lub nielubienie chodzi. To nie jest towarzystwo wzajemnej adoracji czy klub gejowski. Elektroda jest forum technicznym i tylko logiczne argumenty techniczne powinny być brane pod uwagę w dyskusji.
    Robo-technical napisał:
    Sebastian_M26 napisał:
    Sebastian_M26 napisał:
    mam kontaktu od strony sprzedażowej

I wszystko jasne...
    Sebastian_M26 napisał:

Nie wiem co ma być jasne?
    Akurat kolega @Sebastian_M26 na Elektrodzie prezentuje bardzo rzadką wśród sprzedawców postawę prezentując logicznie informacje ze swojej branży. Często bardzo przydatne przy zakupach. Osobiście bardzo sobie cenię taką pomoc informacyjną. Nawet jak kolega myli się w pewnych szczegółach technicznych czy zrozumieniu zjawisk fizycznych, to, dzięki Bogu, nie prezentuje postawy wszystkowiedzących, a raczej g wiedzących, dupków, którzy ponoć każdemu potrafia sprzedać wszystko.
    Dzięki.
    Sebastian_M26 napisał:
    nie ma się nad czym rozwodzić, ani przepłacać za "firmy", ciekawe gdzie bsh kupuje lodówki z swoim logiem... Mid.. , a do kogo kogo należy już Whirlpool
    Robo-technical napisał:

Właśnie o takie informacje mi chodzi, bo potwierdzają moje przypuszczenia wysnute przy naprawach.
    A to "Mid" to Midea czy coś innego?
    AsReeX napisał:
    Silnik krokowy stosowany jest bardzo rzadko, w większości to zwykły elektromagnes.

Elektromagnes daje tylko dwie pozycje rozdzielacza hydraulicznego jakim jest ten zawór. Silnik krokowy daje tych pozycji więcej, a ilość mozliwych kombinacji połączeń rosnie mocno. Jednak nawet dwie pozycje rozdzielacza mogą być wewnętrznie różnie zorganizowane. Np Haier, w swojej lodówce, do której znalazłem serwisówkę, dołączał drugą połowe parownika zamrażarki.
    Niestety co robi moja beko nie wiem. :cry: Natomiast przypuszczam, że hałasy wywołuje ustawianie zaworu do pozycji wyjściowej robione co jakiś czas aby układ sterowania się nie pogubił i wiedział w jakiej pozycji jest zawór na podstawie zadysponowanej w ciemno (bez sygnału zwrotnego o położeniu) liczby kroków. To typowa procedura robiona przez sterowniki zaworów rozprężnych (EEV) podczas włączenia zasilania lub każdego innego układu sterowania bez np. enkoderów absolutnych podtrzymaniem pamięci stanu baterią (np. w CNC).

Dodano po 4 [minuty]:

AsReeX napisał:
    Ps. Kup Samsunga i po kłopocie!

Nie moze, bo samsungi, ta tańsze mają jeden parownik i wspólne obiegi powietrza dla chłodziarki i zamrażarki.
    Kolega @-Robo--technical postawił taki warunek gdy dowiedział sie ode mnie o takim rozwiązaniu....
  • #29 20714569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20714664
    jack63
    Poziom 43  
    Robo-technical napisał:
    NIGDY nie zepsuje się w niej sprężarka, zawór rozprężający. Co najwyżej grzałka będzie do wymiany

Tralala. Jak poprzelewa się AMONIAK nie tam gdzie trzeba lub cos zatka to złom. Żadne zalecane stukania i wstrząsania nie pomogą. Do tego jest to sprzęt potencjalnie bardzo niebezpieczny bo zawiera amoniak.
    Zauważ że na rynku nie ma już ich w sprzedaży. Natomiast są lodówki do kamperów oparte o układ absorbcyjny. Dzięki temu można je zasilać: 230VAC, 12 DC (osobne grzałki) oraz ....LPG.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Electrolux EJ2302AOX2, która wydaje głośne dźwięki, co może sugerować usterkę skraplacza, parownika lub sprężarki. Po sprawdzeniu stabilności i wymianie nóg, użytkownik nie znalazł źródła hałasu. Serwisant ocenił, że lodówka nie nadaje się do naprawy, co skłoniło użytkownika do zakupu nowego urządzenia. W dyskusji poruszono różne marki lodówek, w tym Amica, Samsung, Bosch, Miele, Whirlpool, Hisense oraz Beko, z naciskiem na ciche działanie i brak funkcji NoFrost. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na lodówkę Hisense, mimo że nie spełniała wszystkich oczekiwań, w tym cichej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA