logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung TV restartuje się, problem z pinami na płycie głównej. Jakie rozwiązanie?

lukaszszumowski 16 Cze 2023 10:43 2451 12
REKLAMA
  • #1 20619192
    lukaszszumowski
    Poziom 3  
    Witam
    Mam pytanie, nie za bardzo znam się na telewizorach ale może będzie tutaj osoba która miała podobny przypadek i jest w stanie podpowiedzieć gdzie szukać rozwiązania bo uparłem się aby samemu naprawić ten telewizor ...

Posiadam Samsung 70cali.
    Płyta główna: BN94-15352N

Co się dzieje i jaki jest problem.
    Telewizor po jakiś 2 latach zaczął się resetować sam z siebie jeżeli chciałem go włączyć. Czyli włączał się i wyłączał ale dało radę z tym żyć.
    Po pewnych czasie mimo paru resetów nadal się nie uruchamiał.
    Telewizor poszedł do serwisu - naprawili go tak że telewizor się włącza ale brakowało mu jakiś kolorów po prawej stronie (nie były tak wyraźne).

Po 4 miesiącach ponownie zaczął się resetować w nieskończoność.
    Rozkręciłem go bo co mi zależy
    Zobaczyłem że serwis dodał tasiemkę na jedną z taśm ... Samsung TV restartuje się, problem z pinami na płycie głównej. Jakie rozwiązanie? Samsung TV restartuje się, problem z pinami na płycie głównej. Jakie rozwiązanie?

Zakleili piny od 4 do chyba 9-10
    Samsung TV restartuje się, problem z pinami na płycie głównej. Jakie rozwiązanie?

Zacząłem szukać po forach , video poradniach zagranicznych i wszędzie była mowa że problemem może być właśnie coś z pinami - czyli trzeba zakryć ponownie dobrą ilość pinów aby telewizor się uruchomił.
    No i po próbach telewizor się uruchomił
    Wygląda on tak jak na zdjęciu - po prawej stronie ma taki pasek (pewnie spowodowany tym że zakryłem jakąś większą ilość pinów)
    Bo jednak podkleiłem tam piny od 5 - 10 chyba (jakoś tak).
    Jak usunę taśmę która zakrywa te piny to telewizor ciągle się resetuje przy włączeniu i za chiny się nie włączy normalnie.
    [img-0]

No i pytanie, nie chce mi się bawić znów w poszukiwanie pinów bo sądzę że to wyeliminuje problem może na jakiś krótki czas.

Pytania:
    a) Czy ktoś może wie co mogło się zepsuć? Matryca? Płyta główna?
    Płyta główna na Allegro to jakieś 300zł (używana)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20619321
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Matryca do wymiany!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20619844
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    lukaszszumowski napisał:
    Telewizor poszedł do serwisu - naprawili go tak że telewizor się włącza ale brakowało mu jakiś kolorów po prawej stronie

To nie była naprawa tylko przedłużanie agonii ekranu, teraz nastąpiła całkowicie, fruń do sklepu po nowy TV
  • #4 20620233
    lukaszszumowski
    Poziom 3  
    Żeby było śmieszniej, powiem Wam, że za tę "naprawę" zapłaciłem w serwisie 1500 zł...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20620552
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Jak długo wytrzymał po naprawie w serwisie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20620645
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    lukaszszumowski napisał:
    Pytania:
    a) Czy ktoś może wie co mogło się zepsuć? Matryca?
    Niestety, matryca "zdycha". :(
  • #8 20622402
    lukaszszumowski
    Poziom 3  
    >>20620552
    Może 4 miesiące.
    Jak go odebrałem, to po prawej stronie telewizora były takie jakby pastelowe kolory, nie wyraźnie.
    Powiedziano mi, że musiało tak być od początku.

No ale że był po naprawie po gwarancyjnej, to wziąłem to za pewniak.
    Teraz już wiem, że te zaklejone piny po prostu dawały taki „ekstra” efekt ;)
  • Pomocny post
    #9 20622712
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Mam pytanie czy na tą naprawę serwis dał gwarancję czy klient został poinformowany co zostało wykonane naprawione?
  • Pomocny post
    #10 20622836
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Słyszałem już o tym sposobie przywrócenia obrazu w TV Samsunga, ale czy to można nazwać naprawą? To chyba tylko metoda na przedłużenie agonii matrycy skoro kolory były w części niewyraźne i padła ta prowizorka po 4 miesiącach.
    @Telo Wiesz może co tam się dokładnie dzieje w matrycy?
  • #11 20623975
    lukaszszumowski
    Poziom 3  
    >>20622712
    Tak, dostałem gwarancję na 3 miesiące.
    Serwis odpisał coś takiego - to info od serwisu gdzie napisałem że mam te dziwne kolory po ich serwisie i że tak nie było jak oddawałem telewizor:
    Dzień dobry, robiliśmy tzw.restart czyli brak możliwości załączenia odbiornika a to nie ma nic wspólnego ze świecenie ekranu.
    Ponad wszelką wątpliwość tak obecnie świeci szyba ekranu tylko przy zużytym panelu sterowania nie było to widoczne. Na chwilę obecną brak jest tych szyb mają pojawić się na przełomie I i II kwartału i wtedy wrócimy do tematu, pozdrawiam

W informacji ani razu nie pojawiło się info że została dodana taśma na piny.
    Teraz już to wiem że kolory były spowodowane właśnie zaklejeniem tych pinów.
    Widząc po komentarzach w internecie to dość standardowa usterka w Samsungach jakiejś generacji
  • Pomocny post
    #12 20624770
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    mipix napisał:
    czy to można nazwać naprawą? To chyba tylko metoda na przedłużenie agonii matrycy

Czyli nie czytałeś tego co napisałem post nr 3:

Link

Dodano po 11 [minuty]:

lukaszszumowski napisał:
    to dość standardowa usterka w Samsungach

Nie tylko, rzekłbym częściej w innych markach, producentów TV jest masa, a same matryce produkuje tylko kilku...
  • #13 20628884
    lukaszszumowski
    Poziom 3  
    Dziękuje za pomoc, czyli jednak matryca. Tak czy inaczej czas na nowy telewizor ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung 70 cali (płyta główna: BN94-15352N), który po dwóch latach użytkowania zaczął się resetować. Po serwisie, w którym zapłacił 1500 zł, telewizor działał przez cztery miesiące, ale pojawiły się problemy z wyświetlaniem kolorów. Użytkownik odkrył, że serwis zakleił piny na taśmie, co mogło wpływać na jakość obrazu. W odpowiedziach sugerowano, że problem leży w matrycy, a naprawa była jedynie tymczasowym rozwiązaniem. Użytkownik postanowił, że czas na zakup nowego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA