logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie oświetlenia i gniazdek w garażu - schemat i porady

tomas198103 22 Cze 2023 07:07 1296 10
REKLAMA
  • #1 20626445
    tomas198103
    Poziom 10  
    Ocena: 48
    Witam, mam pytanie.
    Chcę zrobić w garażu prąd, ale nie za bardzo wiem, jak to zrobić. Ze ściany wychodzi jeden kabel 3-żyłowy i od niego chcę podłączyć 2 lampy z włącznikiem i 2 gniazdka. Jak to najlepiej zrobić? Może ktoś podeśle jakiś rysunek?
  • REKLAMA
  • #2 20626458
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    tomas198103 napisał:
    ale nie za bardzo wiem, jak to zrobić.
    Dlatego wezwij kogoś kto wie i skończą się twoje problemy. Bo jak zaczniesz robić sam to mogą dopiero się zacząć. Informacja, że kabel jest trzyżyłowy nie mówi nic, dlatego zdalnie nikt nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 20626528
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Rozdziel na 2 obwody w skrzynce, zabezpieczyć każdy z osobna- na 2 lampy 10A, nawet 6 wystarczy.Na gniazdka prawdopodobnie 16A, ale to zależy od tego jakie zabezpieczenie jest na 2 końcu owego kabla 3żyłowego i o jakiej mocy urządzenia chcesz doń podłączać.Podałeś za mało danych.
  • REKLAMA
  • #5 20626593
    palmus
    Poziom 34  
    To nie była propozycja.Napisałem: prawdopodobnie.Zakładając że w garażu nie ma zasilania na kablu np. telefonicznym.
  • #6 20626601
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Wrzuć tu zdjęcie tego kabla w garażu i zdjęcie przewodów i zabezpieczeń w rozdzielni w domu. Musisz pokazać jakie zabezpieczenie jest na zasilaniu tego kabla. Jeśli widać nadruk na kablu to sprawdź czy to jest 3x1,5 czy 3x2,5.
  • REKLAMA
  • #7 20626842
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    palmus napisał:
    To nie była propozycja.Napisałem: prawdopodobnie.Zakładając że w garażu nie ma zasilania na kablu np. telefonicznym.

To po co dajesz komuś kto się nie zna "dobre rady". Ktoś weźmie twe rady za dobrą monetę i tak wykona.
  • #8 20626860
    palmus
    Poziom 34  
    Po to żeby myślał.I żeby mógł proste czynności sam zrobić.To nie jest nakaz ani przymus.To sugestia,żeby przeanalizował problem głębiej.
  • #9 20626892
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    palmus napisał:
    Po to żeby myślał.I żeby mógł proste czynności sam zrobić.To nie jest nakaz ani przymus.To sugestia,żeby przeanalizował problem głębiej.

Kto, nieelektryk ma przemyśleć i przeanalizować i to jeszcze przy pomocy twoich skąpych rad? Dajesz mu rady stereotypowe, nie uwzględniające np IPZ czy innych aparatów które powinny być w rozdzielnicy, czyli rady amatora z zeszłego wieku i nieelektryk ma to przeanalizować?
  • #10 20628942
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    tomas198103 napisał:
    Witam, mam pytanie.
    Chcę zrobić w garażu prąd, ale nie za bardzo wiem, jak to zrobić. Ze ściany wychodzi jeden kabel 3-żyłowy i od niego chcę podłączyć 2 lampy z włącznikiem i 2 gniazdka. Jak to najlepiej zrobić? Może ktoś podeśle jakiś rysunek?

Najpierw trzeba zaplanować, bo autorze wątku, tego też raczej nie wiesz, jak to zrobić:

1. To jest tak w ogóle garaż wolnostojący w ogródku? W bryle domku? Gdzieś w piwnicy bloku?
    2. Tak od strony elektrowni i bezpieczeństwa:
    - ustalić rodzaj sieci /spytać ElektrodaBota co to/,
    - ustalić skąd biegnie i zbadać "kabel 3-żyłowy" - zatrudnić kogoś, kto umie mu pomierzyć IPZ /spytać ElektrodaBota co to?/ i ocenić, czy bezpiecznik, który zabezpiecza ten "kabel", jest odpowiedniej wartości?

I już wtedy będzie się wiedziało, co wychodzi ze ściany i co i jak można podłączyć. Czas na planowanie dalsze...
  • #11 20639942
    tomas198103
    Poziom 10  
    Ocena: 48
    Elektryk zrobił wszystko

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem oświetlenia i gniazdek w garażu. Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia dwóch lamp i dwóch gniazdek do jednego kabla 3-żyłowego. Odpowiedzi sugerowały, aby najpierw ustalić rodzaj kabla oraz zabezpieczeń w rozdzielni, a także rozważyć podział na dwa obwody z odpowiednimi zabezpieczeniami (10A dla lamp i 16A dla gniazdek). Wskazano na konieczność skonsultowania się z elektrykiem, aby uniknąć potencjalnych problemów związanych z bezpieczeństwem elektrycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA