logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aktualizacja OpenBK v1.17.xx resetuje ustawienia (czy to jest oczekiwane?)

mattj 28 Cze 2023 05:43 3942 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20633621
    mattj
    Poziom 10  
    Ocena: 16

Cześć wszystkim!

Mam kilka pytań, na które miałem nadzieję, że ktoś może pomóc.

1) Czy spodziewano się, że podczas aktualizacji niektórych urządzeń (1.15.xxx do 1.17.xxx) stracą wszystkie swoje ustawienia? Muszę ponownie połączyć się z awaryjnym AP i ponownie skonfigurować wszystko ...

2) Czy istnieje łatwe tworzenie kopii zapasowych/przywracanie tych ustawień? (names/mqtt/inputs/etc.) - Wiem, że w aplikacji internetowej jest sekcja tworzenia kopii zapasowych/przywracania fsblock, ale nie jestem pewien, co zawiera fsblock?

3) Jakieś sprawdzone metody zarządzania wieloma urządzeniami? - w tej chwili użyłem drugorzędnego „Group Topic” MQTT o wspólnej nazwie zależnej od modelu (np. mam kilka ściemniaczy ściennych o tej samej nazwie), co pozwoliło mi na wykonywanie wspólnych poleceń na nich ( np. przełączanie diody LED), jak również aktualizacja wsadowa. Ale kiedy mam około 5-10 różnych typów urządzeń, wymaga to dużo wykonywania aktualizacji oprogramowania układowego .... czy powinienem używać tylko grup „beken_t” / „beken_n”, które wydawały się teraz domyślne?

4) Na koniec — czy brakuje mi podsumowania dziennika zmian na GitHub? Wiem, że każda conocna wersja .xxx ma zwykle jedno- lub dwuwierszowy opis, ale czy główne zmiany (a szczególnie istotne zmiany) są gdzieś śledzone? Biorąc pod uwagę niesamowity postęp w rozwoju, dokumentacja wydaje się być jednym z kolejnych brakujących elementów - przeszła już długą drogę i zmierza w kierunku stabilnego miejsca (FWIW, chciałbym być pomocny w razie potrzeby).

Przepraszam, że bombarduję wszystkim! Aktywnie wypatrywałem nowych urządzeń opartych na Beken i spodziewam się, że wkrótce pojawi się jeszcze kilka porzuconych elementów!

Dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20634558
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12965
    Witamy, dziękujemy za nieustające wsparcie dla naszego oprogramowania układowego!

1) rzeczywiście był głupi błąd, który psuł konfigurację, jeśli nie wykonałeś stopniowych aktualizacji, dotyczył tylko przechodzenia ze starej wersji do jednej z najnowszych wersji, jest teraz naprawiony, ale starsze wersje nadal mają wpływ (Mogę po prostu usunąć je z github). Gdy aktualizujesz teraz, przejdź od razu do najnowszej wersji

2) fsblock to LittleFS, ale istnieje również opcja pobrania partycji CFG (plik 4 KB) również w aplikacji internetowej, która będzie obejmować prawie wszystkie twoje ustawienia (no, może z wyjątkiem MAC, który jest na urządzenie i znajduje się w partycji RF )

3) Co dokładnie chciałbyś robić? Czy używasz Windowsa? Pracujemy nad skanerem IP i ogólnym narzędziem zarówno dla Tasmoty, jak i OBK, obecnie znajduje się on w naszym flasherze Windows

4) Niestety masz rację. Nie ma dobrego podsumowania dziennika poza historią zatwierdzeń. Jeśli masz pomysł, jak to ulepszyć, daj nam znać.
    Nasze dokumenty są obecnie tutaj:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/README.md
    i są częściowo generowane automatycznie z kodu.
    Możesz również sprawdzić naszą sekcję samouczków:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/forum517.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20634644
    mattj
    Poziom 10  
    Dzięki! Zawsze doceniam wspierający mnie zespół.

1) Dam szansę najnowszemu FW!

2) Więc jeśli dobrze rozumiem, użycie linku "Pobierz konfigurację OBK" i formularza "Rozpocznij zapis CFG" na karcie "Flash" aplikacji internetowej będzie działać jako funkcja tworzenia kopii zapasowych / przywracania dla pinów, konfiguracji mqtt?

3) Zastanawiam się nad najlepszym sposobem zbiorczej aktualizacji i zarządzania urządzeniami. Używałem tematu grupowego, aby dostosować się do różnych urządzeń (aby włączyć inne polecenia), ale myślę, że prawdopodobnie powinienem zresetować to tylko do "bekens_t" lub "bekens_n" - ponieważ wydaje się, że jest to najlepszy sposób na masową aktualizację oprogramowania układowego... Będę musiał pobrać najnowszą aplikację Flasher i to sprawdzić.

4) Być może przydałaby się aktualna lista "znaczących" zmian - zarówno przełomowych, jak i głównych ulepszeń na jednej stronie. Może to być albo na forum tutaj, albo na GitHubie. Warto pomyśleć o takich rzeczach jak "zaimplementowane wykrywanie HA" jako poważnym usprawnieniu w porównaniu do mniejszych nocnych poprawek. W ten sposób osoby, które mogły przegapić kilka nocnych kompilacji, mogą szybko zobaczyć, co się zmieniło. To tylko kilka pomysłów.
  • REKLAMA
  • #4 20634678
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12965

mattj napisał:

2) Więc jeśli to rozumiem, użycie łącza „Pobierz konfigurację OBK” i formularza „Rozpocznij zapis CFG” na karcie „Flash” aplikacji internetowej działałoby jako funkcja tworzenia kopii zapasowych/przywracania pinów, mqtt config?

Utworzy kopię zapasową wszystkiego oprócz:
    - partycja RF (dane kalibracyjne dla WiFi)
    - Adres MAC
    - Pliki LittleFS

mattj napisał:

3) Wystarczy pomyśleć o najlepszym sposobie zbiorczej aktualizacji urządzeń i zarządzania nimi. Użyłem tematu grupy, aby dostosować się do różnych urządzeń (aby włączyć inne polecenia), ale myślę, że powinienem prawdopodobnie zresetować to do „bekens_t” lub „bekens_n” - ponieważ wydaje się to najlepszym sposobem na zbiorczą aktualizację oprogramowania układowego ... Będzie musiał pobrać najnowszą aplikację Flasher i ją sprawdzić.

Cóż, jest to projekt typu open source, chyba że potrzebujesz jakiejś funkcji, zwykle nie ma potrzeby masowej aktualizacji. Utrzymywany głównie przeze mnie, od jakiegoś czasu na co dzień pomaga też @DeDaMrAz, ale to wszystko. Błędy mogą się zdarzyć. Nie polecam masowych aktualizacji, jeśli wszystko działa OK.

mattj napisał:

4) Może pomocne może być posiadanie bieżącej listy „istotnych” zmian - albo awarii, albo większych ulepszeń na jednej stronie gdzieś. Może być na forum tutaj lub na GitHub. Myślenie o rzeczach takich jak „zaimplementowane wykrywanie HA” jako główne ulepszenie w porównaniu z mniejszymi nocnymi poprawkami. W ten sposób osoby, które mogły przegapić kilka nocnych kompilacji, mogą szybko zobaczyć, co się zmieniło. Tylko kilka pomysłów.

To dobry pomysł, ale wymaga trochę siły roboczej do utrzymania. Odnośnie przełomowych zmian - aktywnie staram się ich unikać. Naprawdę nie przychodzi mi do głowy żaden w tej chwili… no może poza faktem, że dodanie niedokończonego pola SSID2 sprawiło, że OTA do starszej wersji utraciła konfigurację urządzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20654193
    mattj
    Poziom 10  

Wystąpił błąd z poprzednią aktualizacją. Od tego czasu został naprawiony w najnowszych wersjach.
REKLAMA