Cześć wszystkim!
Mam kilka pytań, na które miałem nadzieję, że ktoś może pomóc.
1) Czy spodziewano się, że podczas aktualizacji niektórych urządzeń (1.15.xxx do 1.17.xxx) stracą wszystkie swoje ustawienia? Muszę ponownie połączyć się z awaryjnym AP i ponownie skonfigurować wszystko ...
2) Czy istnieje łatwe tworzenie kopii zapasowych/przywracanie tych ustawień? (names/mqtt/inputs/etc.) - Wiem, że w aplikacji internetowej jest sekcja tworzenia kopii zapasowych/przywracania fsblock, ale nie jestem pewien, co zawiera fsblock?
3) Jakieś sprawdzone metody zarządzania wieloma urządzeniami? - w tej chwili użyłem drugorzędnego „Group Topic” MQTT o wspólnej nazwie zależnej od modelu (np. mam kilka ściemniaczy ściennych o tej samej nazwie), co pozwoliło mi na wykonywanie wspólnych poleceń na nich ( np. przełączanie diody LED), jak również aktualizacja wsadowa. Ale kiedy mam około 5-10 różnych typów urządzeń, wymaga to dużo wykonywania aktualizacji oprogramowania układowego .... czy powinienem używać tylko grup „beken_t” / „beken_n”, które wydawały się teraz domyślne?
4) Na koniec — czy brakuje mi podsumowania dziennika zmian na GitHub? Wiem, że każda conocna wersja .xxx ma zwykle jedno- lub dwuwierszowy opis, ale czy główne zmiany (a szczególnie istotne zmiany) są gdzieś śledzone? Biorąc pod uwagę niesamowity postęp w rozwoju, dokumentacja wydaje się być jednym z kolejnych brakujących elementów - przeszła już długą drogę i zmierza w kierunku stabilnego miejsca (FWIW, chciałbym być pomocny w razie potrzeby).
Przepraszam, że bombarduję wszystkim! Aktywnie wypatrywałem nowych urządzeń opartych na Beken i spodziewam się, że wkrótce pojawi się jeszcze kilka porzuconych elementów!
Dzięki!